Prima pagină » Titlurile zilei » Ultimul fotograf din Iași care imortalizează persoanele moarte în urma unor tragedii! Era principalul punct de atracție din centrul Iașului! George Nastasiu duce mai departe moștenirea familiei

Ultimul fotograf din Iași care imortalizează persoanele moarte în urma unor tragedii! Era principalul punct de atracție din centrul Iașului! George Nastasiu duce mai departe moștenirea familiei

11 oct. 2021, 02:00,
George Popa în Titlurile zilei

Un fotograf din Iași se mândrește cu faptul că face fotografie funerară cu garanție de 100 de ani. Pe lângă fotografia funerară, George Nastasiu oferă servicii complete foto, dar și video pentru nunți, botezuri sau cumătrii. Tânărul duce mai departe tradiția familiei care deține unul dintre celebrele studiouri foto din Iași. La intrarea în studioul situat pe esplanada fostei Hale Centrale te întâmpină un câine din rasa Saint-Bernard, pe nume Andri. George Nastasiu oferă și cursuri gratuite pentru tinerii interesați de fotografia pe film

Pe esplanada fostei Hale Centrale din Iași funcționează unul dintre puținele studiouri foto care se mai găsesc în oraș. Este vorba despre același studio foto care îl avea ca mascotă pe celebrul câine Saint-Bernard, pe nume Andri. Studioul este deschis de peste 40 de ani, fiind o afacere de familie. Acum, George Nastasiu, patronul studioului, se mândrește cu faptul că face ceea ce îi place și că duce visul tatălui său mai departe. Meseria a învățat-o de la tatăl său. George a urmat cursurile școlii de arte și meserii din Iași, obținând diplomă de fotograf fotoceramist. Îi pare rău, însă, că acum prea puțini oameni mai sunt interesați de afacerea sa.

Ce face managerul studioului foto atât de inedit încât să reziste pe piață?

Puțini manageri de studiouri foto au găsit secretul care să îi ajute să rămână pe piață. George Nastasiu este unul dintre ei. Acesta, în studioul de pe esplanada din spatele fostei Hale Centrale, produce tot ce ține de fotografii, de la magneți până la plăci funerare.

„Noi nu comercializăm nimic, facem totul de la zero. Aici confecționăm plăci funerare din porțelan. Suntem singurii din Iași care facem asta, iar în Moldova mai sunt, cred, că încă vreo doi fotoceramiști care fac asta. Este un procedeu greu și foarte toxic”, a spus George Nastasiu.

De asemenea, în studioul fotografului se mai printează albume foto pentru diferite evenimente. Dar și mai interesant este faptul că George încă apreciază fotografia pe film. Acesta încă vinde filme foto pentru cei pasionați, dar le și developează în studioul său. Cu toate că din developatul filmelor nu obține profit, ba dimpotrivă, pierde bani. Fotograful spune că face asta cu pasiune, tocmai din acest motiv nu vrea să renunțe la fotografia pe film.

„Este o parte importantă din istoria fotografiei, tocmai de asta nu vreau să renunț la developatul fotografiilor. Chiar dacă chimicalele necesare procesului au un preț destul de piperat și un termen scurt de valabilitate, eu le cumpăr pentru că nu vreau să risc să se piardă această tehnică”, a mai spus George Nastasiu.

Materialele necesare nu se găsesc în România

George Nastasiu este nevoit să își achiziționeze din afara țării materialele necesare pentru a face fotografie funerară, deși acesta și-ar dori să poată cumpăra un produs fabricat în România. Porțelanul necesar imprimării fotografiilor este adus din Italia sau Cehia, iar produsele chimice pentru acest proces – din alte țări.

„Eu mă ocup personal de acest proces care vizează fotografia funerară pentru că este unul foarte toxic și nu aș vrea să expun pe altcineva acelor chimicale”, a declarat fotoceramistul.

Acesta spune cu tristețe că din România nu mai are de unde să cumpere nimic din cele necesare acestui proces pentru că nu se mai fabrică așa ceva la noi în țară. George povestește cum în trecut cumpăra porțelan din România, însă fabricile s-au închis. În edițiile anterioare ale „BZI” a fost prezentat un fotograf ieșean care a fost invitat la cea mai mare expoziție din Europa.

George Nastasiu: „Nu a existat până acum o fotografie veche pe care să nu o putem face nouă”

Studioul oferă servicii foto complete. Mai mult, dacă se cere, George Nastasiu oferă și servicii video pentru nunți, botezuri sau evenimente „corporate”. Pe lângă aceste servicii, fotoceramistul face și reconstrucție foto. Acest procedeu aduce la viață fotografiile peste care timpul și-a pus amprenta.

„Clienții vin la noi în studio cu fotografii vechi, chiar foarte vechi uneori, iar noi le aducem la standardele vremii noastre. Nu a existat până acum o fotografie pe care să nu o putem face nouă”, a declarat George Nastasiu.

Serviciile oferite de acesta au prețuri cuprinse între 20 de lei, în cazul pozelor de tip 3×4 pentru buletin, și 1.300 de lei pentru un album foto profesional, îmbrăcat în piele. Pentru serviciile foto-video, la o nuntă de exemplu, prețul crește la 1.300 de euro, în medie.

„Cu toate că prețurile sunt mici pentru piața de acum, clienții sunt cam cu 75% mai puțini față de perioada noastră de glorie. În perioada 2000-2005, aveam 1.000 de clienți pe lună. Ne desfășuram activitatea în 7 sedii din Iași și aveam 46 de angajați. Acum am rămas cu un singur sediu și 4 angajați”, a spus George Nastasiu.

Ca să reziste pe piață, acesta a investit aproximativ 350.000 de euro în echipamente pentru a putea oferi un produs cât mai calitativ posibil.

George Nastasiu își dorește mai mulți tineri interesați de fotografie

La fel cum fotograful a învățat arta fotografiei de la tatăl său, acesta vrea să ofere tinerilor oportunitatea de a învăța istoria fotografiei.

„Dacă vin tineri interesați să învețe fotografia, eu îi ajut cu mare drag. Îi învăț totul despre fotografia pe film, cum să aleagă un film, cum să îl folosească și, cel mai important, cum să îl developeze. Nu cer niciun ban pentru asta. Mă bucură să văd că mai sunt tineri interesați de fotografia pe film și nu numai”, a spus George Nastasiu, managerul studioului.

Mai mult, acesta își dorește pe viitor să facă „o clasă” de fotografie, unde să adune mai mulți tineri fotografi din Iași și să îi învețe bazele fotografiei.
În edițiile anterioare ale „BZI” am vorbit despre expoziția impresionantă de fotografii cu animale marine din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *