Doi soți din comuna ieșeană Voinești au mers cu o căruță, timp de 3 zile, până în județul Bacău pentru a vinde oale de lut. Fac asta de zeci de ani și așa au reușit să-și crească cei 5 copii. Ziua vând oalele, iar noaptea se retrag la marginea satului, unde aprind focul și gătesc
Sandu și Ileana sunt doi soți din Iași care țin cu dinții de tradiție. De etnie romă, aceștia se ocupă de una dintre meseriile despre care se poate spune că se află pe cale de dispariție. Cei doi sunt olari și sunt de loc din satul Slobozia, comuna Voinești. Reporterii BZI i-au găsit la mai mult de 100 de kilometri distanță, în comuna Traian din județul Bacău. Cu o căruță plină de oale cei, doi soți au plecat la drum. Au mers 3 zile pe drum până au ajuns în comuna mai sus menționată și vor sta aici până vor vinde toate oalele.
„Ăștia sunt banii noștri pentru iarnă”
Cei doi știu când pleacă de acasă, dar niciodată când se întorc.
„Suntem olari din județul Iași, veniți din comuna Voinești. Toamna ne umplem căruța cu oale și plecăm la drum. Am mers până la Bacău acum, dar în alți ani am ajuns și pe la Galați. Nu este ușor, dar facem și noi ce am învățat”, a spus Sandu.
Cei doi soți au fost surprinși de vremea neprietenoasă din ultimele zile.
„Când am plecat de la Iași era vreme bună… Dormim sub căruță, dar a venit frigul. Ne-au mai ajutat oamenii de aici cu niște pături, ne băgăm sub un nailon. Așteptăm să le vindem și să plecăm. Ăștia sunt banii noștri de iarnă”, a completat bărbatul.
Ultimele familii de olari ale Iașului
La Voinești încă mai există câteva familii care se ocupă de olărit.
„Noi le facem, nu mai sunt mulți care se ocupă de asta… S-a dus vremea. Oricum oamenii nu prea mai caută oale de lut. Puțin mai cumpără să le folosească, mai mult sunt pentru decor, de frumusețe”, a spus Ileana.
Prețul unei oale diferă. În timp ce unele sunt vândute cu 10 lei, altele pot ajunge la 50 sau 60 de lei.
„Acum avem de la 10 la 60 de lei. La 10 lei sunt oale mici, de lapte, iar la 60 sunt mari, pentru sarmale. Mai negociem, dacă e, numai să le vindem și să plecam la Iași, la noi”, a mai spus Ileana.
Din vânzarea de oale și-au crescut copiii
Ileana și Sandu au împreună 5 copii. Vânzând oale, au reușit să îi crească și să îi așeze la casele lor.
„Așa am trăit, din oale. Avem 5 copii, pe toți i-am crescut vânzând oalele astea. Acum e prima dată când am ajuns la Bacău, în fiecare an mergem în zone diferite. Uneori vindem bine și ne întoarcem repede, alteori e mai greu și stăm mai mult. Aici, la Traian, suntem de două săptămâni”, a spus Sandu.
Cei doi soți stau ziua în centrul comunei pentru a vinde oalele, iar seara se retrag la marginea satului, unde aprind focul, gătesc și dorm peste noapte. Dimineața, în zori, se duc din nou în centru și speră că vor vine mai bine ca în ziua precedentă. Sandu are 66 de ani, iar Ileana 65. Fac asta de când se știu. Odată cu venirea iernii, se retrag la Voinești și se apucă de făcut oale.
Apoi, din primăvară și până toamna târziu, ajung în diferite zone din Moldova pentru a vinde creațiile lor.
Pe acești oameni bătuți de soarta sunt amendați de polițiști, după care merg la șefii lor sa la arate cite amenzi au dat EFICIENTA ZERO