Ultimele zile din viata lui Napoleon Bonaparte. Pe 15 august 1819, Napoleon a împlinit 50 de ani. Evenimentul nu a fost sărbătorit în niciun fel la Longwood. Liderul politic rămăsese fără prieteni, iar starea sa nu era una tocmai bună.
Apropiaţii spuneau că era gras, lipsit de vlagă, şi deprimat. Napoleon spusese valetului său, Marchand, că se aştepta să moară curând.
Politicianul a primit un nou medic personal la un an de la plecarea doctorului O’Meara şi anune pe Francesco Antommarchi, un tânăr doctor corsican.
Ultimele zile din viata lui Napoleon Bonaparte
Acesta a ajuns pe insulă la 19 septembrie, împreună cu doi preoţi şi un bucătar trimişi de la Roma.
Pe 19 iulie 1820, dr. Antommarchi a notat în jurnalul său că Napoleon avea „frisoane, febră, dureri de cap, greaţă, tuse uscată şi frecventă, şi vomă de tip biliar“.
Simptomele marcau începutul bolii care a dus la moartea pacientului zece luni mai târziu.
Deteriorarea sănătăţii sale a fost consemnată şi în amintirile lui Marchand, studiate de Sven Forshufvud după publicarea lor în 1955.
Coroborând relatarea de martor ocular a lui Marchand cu alta anterioară, Forshufvud a ajuns la nişte dovezi noi şi surprinzătoare în sprijinul acuzaţiei de otrăvire cu arsenic.
Între martie şi mai 1820, lui Napoleon i s-a administrat tartrat de stibiu şi potasiu, care i-a slăbit stomacul. O emulsie de migdale amare cu apă de flori de portocale şi o doză puternică de calomel. Acesta a fost preludiul otrăvirii cu arsenic, susţine dr. Forshufvud.
Cum s-a numit inițial
Liderul politic şi militar s-a numit inițial Napoleone di Buonaparte, prenumele provenind de la un unchi care fusese omorât în timp ce lupta împotriva francezilor. Mai târziu a adoptat numele de Napoléon Bonaparte, cu o rezonanță mai accentuată în limba franceză.