Vaticanul se află în febra pregătirilor finale pentru funeraliile Papei Francisc, care vor avea loc sâmbătă dimineață, 26 aprilie 2025, în Piața Sfântul Petru din Roma. Sute de mii de oameni, pelerini, credincioși și turiști, s-au strâns deja în Orașul Etern pentru a-și lua rămas-bun de la cel care a condus Biserica Catolică timp de 12 ani.
Se fac ultimele pregătiri pentru funeraliile Papei Francisc!
Vineri este ultima zi în care publicul are acces la sicriul deschis al Suveranului Pontif, expus în Bazilica Sfântul Petru, înainte ca acesta să fie închis oficial în cadrul unei ceremonii discrete la ora 20:00. Ritualul închiderii sicriului va fi condus de cardinalul Kevin Farrell, responsabil cu conducerea interimară a Vaticanului până la alegerea unui nou papă.
Până acum, zeci de mii de oameni au așteptat răbdători ore în șir pentru a-i aduce un ultim omagiu. Imaginile emoționante cu oameni în lacrimi și rugăciuni rostite în șoaptă în fața sicriului acoperit cu un veșmânt roșu au devenit deja simboluri ale acestor zile de doliu.
Pe plan internațional, funeraliile Papei Francisc au atras o mobilizare impresionantă. Cel puțin 130 de delegații oficiale vor fi prezente, inclusiv 50 de șefi de stat și 10 membri ai familiilor regale. Printre cei care și-au confirmat prezența se numără președintele american Donald Trump, omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, președintele Argentinei Javier Milei, dar și prințul William al Marii Britanii.
În contextul unui weekend marcat de o sărbătoare legală în Italia, autoritățile au estimat că „câteva sute de mii” de persoane vor veni la Roma. Măsurile de securitate sunt excepționale: zona din jurul Vaticanului este păzită de mii de forțe de ordine și voluntari, sunt instalate sisteme anti-dronă, lunetiști sunt poziționați pe acoperișuri, iar avioane de vânătoare sunt pregătite să intervină.
Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște
Papa Francisc, primul pontif sud-american, a murit luni, chiar în ziua de Paște, la vârsta de 88 de ani, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid în urma unei pneumonii severe. Cu toate acestea, el a ales să participe la slujba pascală, ultima sa apariție publică, sfidând recomandările medicilor care îi indicaseră odihnă completă.
Turista franceză Véronique Montes-Coulomb, prezentă joi în bazilică, povestește emoționată: „L-am văzut pe Papă în ‘papamobil’. Părea bine, zâmbea… A fost un șoc să aflăm că a murit doar câteva zile mai târziu”.
După slujba de înmormântare de sâmbătă, sicriul Papei Francisc va fi dus în Bazilica Santa Maria Maggiore, locul ales chiar de el pentru a-și dormi somnul de veci. Acolo, pe treptele sanctuarului, sicriul va fi întâmpinat de oameni săraci și marginalizați – o ultimă imagine simbolică pentru un papă care a fost mereu alături de cei uitați ai lumii. Mormântul său, simplu, din marmură, va purta o singură inscripție: „Franciscus”.
Duminică, mormântul va fi deschis publicului.
În paralel, atenția se îndreaptă deja către viitorul Bisericii. Cei 135 de cardinali electori care au drept de vot în conclav se pregătesc pentru procesul de alegere a unui nou papă. Deși data exactă a începerii conclavului nu a fost stabilită, potrivit normelor Vaticanului, acesta trebuie să înceapă între a 15-a și a 20-a zi după moartea pontifului – adică între 5 și 10 mai.
Favoriții nu întârzie să apară. Cardinalul italian Pietro Parolin, considerat mâna dreaptă a Papei Francisc, este cel mai bine cotat în casele de pariuri. El este urmat de filipinezul Luis Antonio Tagle, fost arhiepiscop de Manila și un apropiat al viziunii reformatoare promovate de Francisc. Până atunci însă, Roma își ține respirația pentru un ultim rămas-bun. Un moment solemn, sobru, dar profund uman, în care lumea își aduce omagiul unui papă care a marcat o epocă.