Prima pagină » Sanatate » Ultimele clipe ale unui bolnav de ciroză. Ce simte pacientul?

Ultimele clipe ale unui bolnav de ciroză. Ce simte pacientul?

03 mai 2023, 13:28,
în Sanatate

Ultimele clipe ale unui bolnav de ciroză pot fi extrem de dureroase dacă pacientul nu administrează analgezice. Numărul de boli care pot duce la deces sau care pot afecta grav calitatea vieții unei persoane este incalculabil. În ziua de astăzi, „bolile bătrâneții”, bolile cardiovasculare și cancerul, sunt cele care ucid cele mai multe persoane. Progresia bolii este destul de lentă, dar prognosticul pentru ciroză într-un stadiu ulterior nu este favorabil. Aproximativ 70% dintre cazuri sunt fatale.

În plus, ciroza care afectează cel mai frecvent ficatul, este una dintre cele mai frecvente astfel de boli, care face până la un milion de victime în fiecare an. Ea reprezintă până la 2,4% din totalul deceselor la nivel mondial. În stadiul de decompensare a cirozei, pacienții pot avea hemoragii interne la unul dintre organele lor sau la vasele care le alimentează. De cele mai multe ori, dacă hemoragia nu poate fi detectată și oprită la timp, aceasta devine cauza decesului. Acesta este modul în care mor majoritatea persoanelor aflate în stadiul terminal al bolii.

Ultimele clipe ale unui bolnav de ciroză. Simptomele manifestate în stadiul terminal al bolii

Pacienții cu ciroză pot suferi, de asemenea, de ascită cronică, care duce adesea la peritonită, inflamație a mucoasei peritoneale și este o cauză frecventă de deces. De asemenea, nu poate fi exclusă posibilitatea apariției comei datorate insuficienței hepatice și a encefalopatiei hepatice.

Nu poate fi exclus un întreg complex de tulburări neuromusculare și ale procesului gândirii. Acestea sunt adesea trecute cu vederea de către pacienții înșiși, confundându-le cu depresia sau alte tulburări similare. În stadiul decompensator al cirozei, tratamentul este dificil și ineficient. Sarcina sa principală este de a menține funcțiile vitale de bază ale pacientului. Cu toate acestea, ar trebui să se înțeleagă că speranța medie de viață a unei persoane cu boală hepatică în stadiu terminal nu depășește adesea 4-5 ani.

În acest stadiu, leziunile au atins o asemenea amploare încât persoana suferă de insuficiență hepatică, deoarece organul este incapabil să facă față funcțiilor sale. Cantități mari de lichid se acumulează în abdomen și poate apărea encefalopatia. Adesea începe și icterul, care schimbă culoarea pielii și a albului ochilor.

Prin ce se face remarcat ultimul stadiu al bolii. Modificările prin care trece organismul

Clinicienii recunosc ciroza în stadiul final pe baza unor simptome specifice. Printre acestea se numără o creștere a diametrului falangelor degetelor și o modificare caracteristică a formei plăcilor unghiilor. Apariția unor „stele” venoase pe corp, decolorare roșiatică în palmele mâinilor și un ten slab și nesănătos, cu înroșirea buzelor, a pomeților și a palmelor indică sfârșitul.

Pacientul aflat la capătul vieții suferă de abdomen umflat, membrele inferioare umflate și vene dilatate în peretele abdominal. Ciroza hepatică în sine este o boală periculoasă. Dar dacă apar complicații, riscul de deces crește considerabil. De exemplu, în cazul sindromului hepatorenal, dacă nu este tratat la timp, decesul survine la 10-14 zile de la apariția complicației.

În ultimele clipe ale unui bolnav de ciroză, pacienții pot dezvolta encefalopatie hepatică, o afecțiune care duce la afectarea funcției cerebrale. Encefalopatia hepatică poate fi semnificativă din punct de vedere clinic și poate prezenta modificări precum tulburări de concentrare, tremurături și modificări ale gândirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`