Prima pagină » Economic Local » Ultima zi când mai puteți cere banii de la APIA! Fermierii din Iași au venit în număr mare la sediul instituției
Ultima zi când mai puteți cere banii de la APIA! Fermierii din Iași au venit în număr mare la sediul instituției

Ultima zi când mai puteți cere banii de la APIA! Fermierii din Iași au venit în număr mare la sediul instituției

12 iun. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Fermierii din Iași mai pot solicita, doar astăzi, subvențiile de la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură pentru anul 2024. Până în prezent, au fost depuse 15.033 de cereri pentru 278.246 de hectare de terenuri agricole

Campania derulată de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), pentru depunerea cererilor unice de plată pentru anul 2024, se încheie astăzi, la ora 16:00. Fermierii din Iași mai pot înainta documentele pentru a obține subvențiile pentru terenurile agricole sau fermele zootehnice.

Până în prezent, au fost depuse peste 15.000 de cereri pentru 230.000 de hectare de terenuri agricole, cele mai multe în ultima săptămână. În 2023, au fost depuse 16.802 cereri pentru o suprafață de 277.661 de hectare, deci situația s-a schimbat anul acesta. Sunt mai puține cereri, o suprafață mai mare solicitată la plată, ceea ce arată că terenurile s-au comasat mai mult față de anii precedenți.

Fermierii din Iași mai pot cere subvențiile de la APIA doar azi

Agricultorii și crescătorii de animale din Iași pot înainta cererea de plată prin accesarea aplicației IPA-Online, din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie).

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa responsabilului APIA, în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic, iar ulterior va trimite cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online. Se va completa un singur document, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată. Fermierii trebuie să știe că nu va mai fi prelungită perioada de depunere, cum se făcea în anii precedenți. Astfel, cine nu depune cererea astăzi, în ultima zi, nu primește banii.

Controale în fermele din Iași în această perioadă

După depunerea cererilor unice la APIA urmează verificarea în teren a fermierilor. Specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură derulează mai multe controale la cei care au cerut subvenții pentru anul 2024. Astfel, pe lângă cele două verificări făcute în fiecare an, controlul clasic, unde fermierii sunt inspectați de specialiștii APIA pe bază de GPS, adică suprafețele agricole declarate și extrase din eșantionul de control, dar și cel de teledetecție, prin care se primesc imagini de la Comisia Europeană, unde se verifică cu spectrul de culoare, pentru a se stabili dacă toate culturile corespund cu realitatea, a fost introdus un al treilea tip de control.

Fermierii pot cere adeverințele de la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții, respectiv pentru Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente, DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile, DR-04 – Agricultură ecologică – conversie, DR-05 – Agricultură ecologică – menținerea certificării, DR-09 – Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană (ANC_ZM), DR – 10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative și DR-11 – Zone afectate de constrângeri naturale specifice.

Astfel, fermierii din Iași mai pot solicita, doar astăzi, subvențiile de la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură pentru anul 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *