Direcția de Sănătate Publică Ilfov ar putea dispune, miercuri, 7 octombrie 2020, restricții similare celor din București, după ce în mai multe localități satelit, precum Berceni, Brănești și chiar Voluntari s-au înregistrat mai mult de 1,5 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.
În acest condiții, e posibil să se închidă restaurantele și barurile în interior, precum și impunerea obligativității purtării măștii la mai puțin de 100 de metri de școli.
Conform documentului de la DSP Ilfov și obținut de edupedu.ro, în mai multe localități din Ilfov a fost depășit indicele de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Pe listă se află Berceni, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Corbeanca sau Voluntari.
În speță, Direcția de Sănătate Publică a județului propune și interzicerea organizării evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente. Iar la cele care au loc în restaurant și cafenele nu trebuie să participe mai mult de 50 de persoane. De asemenea, propusă și interzicerea organizării și desfășurării procesiunilor religioase în spațiu deschis.
Ședință a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în şedinţă, miercuri, pentru a discuta despre posibile noi restricţii.
„Propunerile sunt următoarele:
– Interzicerea activităţii în baruri, cluburi, discoteci.
– Închiderea activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazonouri, cu excepţia pariurilor şi loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară.
– Reducerea perimetrului exterior al unităţilor de învăţământ de la 100 metri la 50 metri, distanţa care va fi calculată de la poarta de acces în unitatea de învăţământ.
CMBSU a stabilit, în şedinţa de marţi, ca restaurantele să fie închise în interior. Vor fi închise teatrele, cinematografele şi sălile de spectacole a anunţat prefectul Gheorghe Cojanu. Totuşi, masa va putea fi servită în interior doar de clienţii hotelului sau pensiunii respective.
CMBSU a aprobat şi măsura recomandată de DSP Bucureşti ca masca să fie obligatoriu purtată în jurul şcolilor, pe o distanţă de 100 de metri.
S-a impus purtarea măştii de la copii de vârstă de peste 5 ani şi adulţi, în intervalul orar 07.45, şcolile încep dimineaţa la ora 8.00, şi până la 21.15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21.00”, a precizat Cojanu, care a adăugat că măsurile sunt aplicate de miercuri şi vor fi în vigoare cel puţin 7 zile sau până când rata de infectare va scădea sub 1,5 la mia de locuitori.
Proteste în Piața Victoriei. Oamenii sunt nemulțumiți de închiderea restaurantelor
Miercuri, 7 octombrie, se anunță un protest de amploare în Piața Victoriei. Personalul care lucrează în sectorul HoReCa își exprimă nemulțumirea pentru închiderea restaurantelor.
Protestul are loc miercuri, 7 octombrie, în Piața Victoriei, de la ora 20.00. Managerul Ninel Dănilă, unul dintre persoanele care vor protesta astăzi, a lansat niște întrebări după ce s-a decis închiderea restaurantelor:
”Întrebări fără răspunsuri:
1. Cum e posibil sa fim închiși de pe o zi pe alta?
2. Ce se întâmpla cu chiriile?
3. Ce se întâmpla cu taxele aferente acestei perioade?
4. Ce se întâmpla cu marfa perisabilă din stoc?5. In cât timp se plătește Șomajul tehnic?
6. Exista variante de ajutor din partea statului pentru acesta perioada ?
7. Cum procedam cu creditele, leasingurile pentru echipamente și celelalte plăti pe care nu le putem onora?”
Cafenelele, restaurantele, cinematografele și teatrele din București se închid de miercuri, a decis marți Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. În jurul școlilor trebuie purtate măștile de protecție.
12 mii de restaurante se închid, de miercuri, în Capitală
Dragoș Petrescu, președintele HORA, organizația patronală din industria ospitalității, a declarat, marți seară, 6 octombrie 2020, că în urma restricțiilor transmise mai devreme în cursul zilei de autorități, 12.000 de restaurante și cafenele urmează să tragă obloanele începând de miercuri.
„Vom trimite Guvernului doleanțele noastre și vom decide ce vom face în continuare dacă nu ajungem la un rezultat comun”, a spus el, adăugând că eventualele proteste ale lucrătorilor și patronilor din industrie, anunțate neoficial, reprezintă „inițiative individuale”.
Petrescu menționează că închiderea unităților din HoReCa este nejustificată și reamintește că România este „ultima țară” (din Europa, n.r.) care, după încetarea stării de urgență, a permis redeschiderea restaurantelor și cafenelelor.
„Suntem afectați major, măsura nu are un termen de aplicare. Este fals procentul de 1,5 (rata de transmisibilitate la mia de locuitori, de la care se închid restaurantele). Este fals pentru că se raportează la o populație a Capitalei de 2,1 milioane de locuitori, ceea ce e ridicol”, a argumentat președintele HORA.
Statisticile oficiale afirmă, într-adevăr, în București sunt ceva mai mult de 2 milioane de rezidenți însă surse familiare cu situația reală, între care fostul primar Gabriela Firea, susțin că numărul real este de circa 4 milioane, valoare care, dacă ar fi luată în calcul, ar înjumătăți rata de transmisibilitate comunicată de autorități.