Președintele Partidului Social Democrat, deputatul Marcel Ciolacu, a fost ales astăzi, 23 noiembrie 2021, în funcția de șef al Camerei Deputaților cu sprijinul Partidului Social Democrat, Partidului Național Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România și al grupului Minorităților Naționale.
Reamintim faptul că în data de 13 octombrie 2021, fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a demisionat din fruntea Camerei Deputaţilor, după ce a pierdut alegerile pentru conducerea partidului, iar funcţia a rămas oficial vacantă cinci zile mai târziu, pe 18 octombrie, după ce plenul Parlamentului a votat hotărârea în acest sens.
Din data de 2 noiembrie 2021, social-democratul Sorin Grindeanu a preluat preşedinţia interimară. Înainte interimatul a fost deţinut pentru o perioadă de doar două săptămâni de liberalul Florin Roman.
În ceea ce privește rezultatul votului nu au fost emoții, în condițiile în care liderul social – demicraților a fost propus chiar de noua coaliție.
Marcel Ciolacu a avut o contracandidată: Cristina Prună, din partea Uniunii Salvați România, însă această formațiune politică este în minoritate, după ce a decis să intre în opoziție.
Marcel Ciolacu a fost votat de 217 parlamentari pentru șefia Camerei Deputaților
Votul a ajuns la final, iar rezultatele arată că Marcel Ciolacu a primit 217 voturi ”pentru”, 77 voturi ”contra”, Cristina Prună a primit 77 voturi ”pentru”, 217 ”contra”.
În total au fost 299 de voturi total exprimate, din care cinci au fost anulate.
Prin urmare, Marcel Ciolacu a fost ales în funcția de președinte al Camerei Deputaților și membru al Biroului Permanent, pe care-l și conduce. Sorin Grindeanu s-a ridicat de pe scaun și i-a spus:
”Domnule președinte, vă invit să vă luați locul”.
El a anunțat demisii din Biroul Permanent: Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila, Daniel Suciu, Marius Budăi.
„Luăm act de demisiile din aceste funcții în Biroul Permanent al Camerei Deputaților” a spus Marcel Ciolacu. Cei menționați vor merge în viitorul Guvern Ciucă.
Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului
Anca Dragu nu mai este de astăzi, 23 noiembrie 2021, preşedintele Senatului României.
”Pentru” revocarea Ancăi Dragu au fost date 82 de voturi, ”contra” 24, abțineri 9, nu votez 0.
„Este un abuz de putere”, a spus Dragu în şedinţa Senatului în care se va vota revocarea sa din funcţie. Ea a invocat stabilitatea instituţională, motivând că persoana care ocupă funcţia de preşedinte al Senatului nu trebuie schimbată de fiecare dată când se schimbă majoritatea parlamentară.
AUR a transmis, prin reprezentantul său, că se vor abține de la vot, având suspiciunea rezonabilă că ar fi încălcată Constituția.
”Mâine vom fi noi la Putere și ar fi bine să nu ne provocați să vă facem noi mâine ce ne faceți astăzi”, a spus Claudiu Târziu.
Liderul UDMR de la Senat i-a mulțumit Ancăi Dragu și a punctat că dacă Legiutorul ar fi dorit ca o minoritate să conducă Senatul, UDMR-ul s-ar fi aflat la conducere.
Alina Gorghiu a spus direct, în Senat, că era cel mai bun moment ca Anca Dragu să-și dea demisia.