Prima pagină » Local » Ultima fiță în materie de legumicultură! Fermierii din Iași plătesc mii de euro pentru sisteme de încălzire cu senzori de temperatură. Feodorov Eusehnie: „Au o jucărie pe telefon care îi avertizează imediat”
Ultima fiță în materie de legumicultură! Fermierii din Iași plătesc mii de euro pentru sisteme de încălzire cu senzori de temperatură. Feodorov Eusehnie:

Ultima fiță în materie de legumicultură! Fermierii din Iași plătesc mii de euro pentru sisteme de încălzire cu senzori de temperatură. Feodorov Eusehnie: „Au o jucărie pe telefon care îi avertizează imediat”

16 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Local

Fermierii din Iași care fac legumicultură performantă cheltuie mii de euro pentru sisteme de încălzire cu senzori de temperatură, care să îi ajute să treacă mai ușor peste sezonul rece. Legumicultorii lipoveni, din comunitatea de la Târgu Frumos, sunt printre primii care au aflat de această tehnologie modernă, care să îi ajute în producția de legume din acest an

Fermierii din Iași care vor să facă legumicultură performantă cheltuie mii de euro pentru sisteme de încălzire cu senzori de temperatură. O parte din lipovenii cu tradiție în legumicultură, din zona Târgu Frumos, au investit deja banii în astfel de sisteme moderne care să îi ajute să treacă mai ușor peste perioada iernii, iar răsadurile să se dezvolte pentru ca în primăvară să aibă și primele legume. Feodorov Eusehnie susține că fermierii au investit atât bani europeni, bani de la bugetul de stat, cât și fonduri proprii în noile tehnologii. Astfel, legumicultorii pot primi informații pe telefon despre temperatura din solarii.

„Și-au modernizat sistemele de încălzire cu banii primiți pe programe. Și acum ar depune proiecte, dar nu au unde, că nu s-a deschis niciunul. Acum nu mai stau non-stop să verifice răsadurile, cum făceau înainte, când supravegheau și noaptea serele cu solarii. Se mai uită și acum pe timpul nopții, dar nu așa des ca în alți ani. Acum au un sistem de reglare a temperaturii în solar care anunță imediat dacă a scăzut sau a crescut temperatura în solar. Au o jucărie pe telefon care îi avertizează imediat cu niște sunete dacă trebuie să intre în solar, că e vreo problemă cu temperatura. Primesc informații pe telefon acum, totul e tehnologizat”, susține Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociației Producătorilor de Legume din Târgu Frumos.

Legumicultorii din Iași cheltuie sute sau mii de euro pentru a avea sisteme de încălzire cu senzori de temperatură

Costurile pentru sistemele moderne sunt cuprinse între câteva sute până la mii de euro. Astfel, pe lângă banii cheltuiți pe montarea unor sisteme de încălzire cu centrală, performante, care pot ajunge la câteva zeci de mii de euro, fermierii plătesc și pentru reglarea temperaturii în spațiile protejate. Astfel, sistemele de reglare la un preț acceptabil, cu reglare a diferențelor de temperatură, pot costa între 125 – 350 de euro. La aceasta se adaugă cel puțin doi senzori de temperatură, în funcție de calitatea și tipul senzorului. Prețurile senzorilor încep de la 15 euro. Sistemele de reglare cu funcții multiple pot costa între 500 și 2.000 de euro. Prețurile depind de dotare și pot depăși câteva mii de euro pentru computerele solare, care pot oferi informații pe telefon despre starea de funcționare a instalației sau care pot fi coordonate de la distanță.

„Chiar și așa, s-au pregătit legumicultorii, pentru că ei acum știu cam cu e iarna, mai ales că în ultimii ani au avut de suferit în alte dăți, cu vânt, cu ger, iar acum știu ce să facă. Sunt obișnuiți cu 4 anotimpuri și știu exact ce trebuie să facă în perioada asta. Nu riscă să rămână fără legume. Vă dați seama că o singură greșeală îi costă pe ei o mulțime de bani, răsadurile nu mai sunt bune, nu mai cresc roșiile. Fac căldură, au grijă de răsaduri. Acum, în solar, trebuie să fie o temperatură optimă între 10 și 18 grade Celsius”, mai spune Feodorov Eusehnie care mai spune că a crescut cu 40 la sută consumul de căldură în februarie, comparativ cu luna ianuarie 2021.

Numărul celor interesați să modernizeze sistemele de încălzire a crescut în ultimii ani

Ionuț Marius Tudor este unul dintre legumicultorii din Iași care vor să investească într-un astfel de sistem modern cu ajutorul căruia solariile sunt încălzite și nu mai este necesară verificarea temperaturii zi și noapte în solarii. Ieșeanul susține că s-a gândit de anul trecut să facă acest pas, dar abia acum a avut suma necesară investiției.

„Eu mi-am cumpărat inițial un sistem de încălzire pe lemne, dar mi-am făcut altul mai performant pentru că aveam nevoie de mai multă căldură, după ce am crescut suprafața cu legume în solarii. Am aproape un hectar în spații protejate și tot ce am investit se ridică la 40.000 de euro. Am primit bani pe măsura pentru dezvoltarea tinerilor fermieri. Acum vreau să instalez un sistem cu senzori, cum am văzut la alți fermieri. E convenabil la preț, mă ajunge la vreo 1.000 de euro, și nu trebuie să mai stau zi și noapte în solar să văd ce e cu răsadurile.

Totul e cu senzori, cu reglarea temperaturii, primesc datele pe telefon. Am văzut la legumicultori că sunt mulțumiți de această modernizare și văd că tot mai mulți discută despre asta. Am văzut că și multe firme au scos pe piață sisteme care mai de care mai ieftine sau mai scumpe. Noi ne pregătim și pentru luna martie, pentru că am observat că în 2019 și 2020 au fost geruri mari„, susține Ionuț Marius Teodor, fermier din Iași.

Ieșenii au investit 1 milion de lei, bani obținuți prin programul „Tomata”

În zona Târgu Frumos sunt 120 de lipoveni care au tradiție în legumicultură, având afaceri de succes de generații. Aceștia au reușit să obțină fonduri europene de peste 300.000 de euro pentru modernizarea fermelor legumicole, iar alți aproape 1 milion de lei au primit prin programul „Tomata”, care anul acesta va ajuta nu doar legumicultorii cu roșii, ci și pe cei cu mai multe tipuri de legume.

De asemenea, ajutorul financiar ar putea fi mărit la 5.000 de euro la hectar, cu 2.000 de euro mai mult față de suma acordată în anii precedenți. Banii acordați în perioada 2017-2020, aproape un milion de euro, pentru legumicultorii din Iași, au reprezentat un real sprijin pentru cei care aveau nevoie de sisteme de încălzire sau au vrut să își extindă suprafața cultivată cu legume. Încă nu s-a stabilit perioada în care va începe depunerea dosarelor, însă, în anii precedenți, fermierii depuneau cererile la Direcția Agricolă începând cu luna aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *