Prima pagină » Titlurile zilei » Ultima fiță din imobiliare! Dormitor „plutitor” și pictură murală. „Proprietarii au pus accent pe călătoriile lor”

Ultima fiță din imobiliare! Dormitor „plutitor” și pictură murală. „Proprietarii au pus accent pe călătoriile lor”

15 sept. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Un cuplu din Iași și-a schimbat complet locuința cu ajutorul unui designer de interior și a 12.000 de euro. Proprietarii au în casă mobilier „plutitor”, pereți vitrați și pictură murală

Un cuplu din Iași a apelat la ajutorul unui designer de interior pentru a schimba complet locuința. În anul 2020 și-au cumpărat un apartament cu 3 camere, într-un complex nou din cartierul Tudor Vladimirescu, direct de la dezvoltator, cu finisajele montate. Însă cei doi tineri aveau o altă viziune despre conceptul de „acasă”, mai ales că erau proaspăt întorși din Bali. Tinerii sunt pasionați de călătorii, ajungând în India, Thailanda sau Sri Lanka, de aceea și locuința este altfel.

„Relația într-un proiect de design interior începe cu o discuție pe îndelete, la o cafea, cu noii beneficiari, în care îi provoc să îmi povestească puțin despre ei. Proprietarii, viitorii habitanți ai acestui apartament, au pus accent pe călătoriile lor în spații exotice, cu precădere experiența de pe o anume insulă. «Floating Home» este o denumire aleasă de mine pentru conceptul acestei locuințe, coroborând poveștile personale și cerințele beneficiarilor, nevoile identificate dincolo de cerințe și provocările spațiului care nu au fost deloc mici”, susține Otilia Chitic, designer-ul de interior care s-a ocupat de proiect.

Un cuplu din Iași are în dormitor un pat „plutitor”

Specialista susține că piesa de rezistență a acestui proiect este patul „plutitor”.

„Este realizat din metal și lemn de esență nobilă, cu o tăblie live edge care narează și onorează viața anterioară a copacului. Cu cât spațiul este mai mic, cu atât provocările procesului de design sunt mai mari. Un dormitor este funcțional dacă are spații de depozitare suficiente și, în același timp, rămâne ergonomic, îl poți parcurge fără să-ți pocnești degetele de picioarele mobilei, fără a face compromis la partea estetică. Având în minte ideea unui piept plin cu aer, a unui spațiu ce nu simți că te apasă și din care nu vrei să fugi în pădure să respiri, am creat acest concept de mobilier «plutitor» în tot apartamentul. Mobilierul nu marchează niște limite și pardoseala de sub acesta este la vedere, iar acest artificiu creează impresia de dilatare a spațiului. Fiind din lemn masiv, metal, MDF vopsit și accesorii personalizate a costat 12.000 de euro.”, mai spune Otilia Chitic.

Un alt proiect derulat de un designer de interior din Iași a presupus schimbarea completă a unei case.

Bucătăria a constituit cel mai dificil element din proiect

Provocarea cea mai mare în acest proiect a fost bucătăria.

„Un spațiu de doar 8,5 metri pătrați în care erau deja montate gresia și faianța de către dezvoltator, unde există două uși, o fereastră, grindă pe mijlocul tavanului și un gheu destul de mare. Aplicând artificii designerești și lumina de sub mobilier, am creat imaginea unui spațiu respirabil, unde au încăput toate electrocasnicele necesare, inclusiv mașina de spălat vase, precum și visul proprietarilor, o chiuvetă farm house, care este un obiect dedicat spațiilor generoase. Mobilierul realizat în locuință, din lemn masiv, metal și MDF vopsit, cu accesorii personalizate, a costat în jur de 12.000 de euro. Proiectul a durat jumătate de an. Îmi place să lucrez cu artiști în proiectele mele, de aceea am colaborat pentru peretele decorativ din dormitor și «Ochiul» din living room cu artistul ieșean Titus Ivan”, mai spune Otilia Chitic, designer de interior.

Otilia Chitic: „Proiectul «Floating Home» nu mai avea același impact fără iluminatul de sub mobilier”

Specialista mai spune că în multe proiecte este solicitată pentru a oferi soluții de iluminat, un element care deseori este tratat cu cea mai mare superficialitate.

„Proiectul «Floating Home» nu mai avea același impact fără iluminatul de sub mobilier. Prin soluție de iluminat nu se înțelege o lustră frumoasă. Iluminatul cuprinde două mari categorii: iluminatul tehnic sau funcțional și cel ambiental sau emoțional. Recent, au apelat la mine proprietarii unei case cu un interior foarte bine pus la punct, dar acuzau că nu se simt bine, fără a identifica problema reală. Mi-am dat seama că lăsaseră iluminatul în baza electricianului care făcuse o treabă excepțională din punct de vedere tehnic, legat de cablaje și aparataje. Însă nu făcuse nimeni un studiu legat de indicele de redare a culorilor, temperatura de culoare și intensitatea luminii, poziționarea corpurilor de iluminat în raport cu mobilierul și materialele din care este făcut, alegerea caracteristicilor potrivite funcțiunii din acel spațiu (birou, dormitor). Aspecte la care eu, ca lighting designer, trebuie să acord multă atenție și timp. Știați că lumina albastră inhibă secreția de melatonină atât de necesară somnului? Vă închipuiți ce înseamnă o astfel de alegere pentru un dormitor. Iluminatul înseamnă sănătate”, mai explică specialista.

Ieșenii vor sisteme smart home și mobilă de calitate

Otilia Chitic adaugă faptul că, în ultimii ani, a crescut numărul clienților care vor în locuințe sisteme smart home sau mobilă din materiale naturale, cât mai rezistente.

„Un bun design este durabil, nu ține de aspecte care se schimbă de la an la an. În urma experienței din pandemie, când s-a stat mult în casă, gusturile s-au mai educat. Oamenii se apleacă mai mult către materiale naturale și produse cât mai rezistente din dorința de a nu genera un consum nesustenabil, mobilier recondiționat asociat cu noile tehnologii în materie de LED și sisteme smart home”, încheie Otilia Chitic, designer de interior.

Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, faptul că specialiștii în economie sfătuiau ieșenii, la începutul anului, să depoziteze euro în bănci sau să investească în imobiliar.

Astfel, dacă un cuplu din Iași are economii, poate să le investească sau să le țină în bănci.

Comentarii
  • Se poate observa „mirificul” peisaj catre Kaufland si cosul de la CET, de care beneficiaza locatarii blocurilor Conex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`