Prima pagină » National » Ultima eclipsă de soare a anului 2022. Când și unde o putem vedea

Ultima eclipsă de soare a anului 2022. Când și unde o putem vedea

25 oct. 2022, 10:27,
BZI.ro, în National

Astăzi, 25 octombrie 2022, o eclipsă de soare va putea fi văzută pe teritoriul României. Punctul maxim al eclipsei va fi atins în nord-est, cu o acoperire de 44%. Fenomenul va putea fi observat în jurul prânzului, fără instrumente astronomice. Acest fenomen impresionant se leagă de mai multe tradiții și superstiții pe care unii le cunosc, alții, mai puțin.

Eclipsa de soare este un fenomen asrtrologic care se produce o dată la 4-5 ani şi este atunci când luna acoperă soarele. Este ultima eclipsă de soare a anului 2022 şi va fi vizibilă din Europa, nord-estul Africii și sud-vestul Asiei. Oamenii de specialitate recomandă să nu privim aceasta eclipsă cu ochiul liber, pentru a nu pierde vederea.

Eclipsa de soare va fi vizibilă şi în România. La ce oră începe

Eclipsa de soare din 25 octombrie 2022 va putea fi văzută în condiţii mai bune pe teritoriul României, comparativ cu eclipsa de soare din 10 iunie 2021, atunci când aceasta a fost văzută doar din Satu Mare, iar soarele a fost acoperit în proporţie de doar 2,1%. Următoarea eclipsă pe care o putem vedea pe teritoriul României va fi pe 2 august 2027. Atunci, luna va acoperi soarele în proporţie de 51%, iar eclipsa va dura 2 ore şi 16 minute.

În funcţie de zona în care ne aflăm, eclipsa poate fi văzută la intervale diferite de timp. Fenomenul va fi vizibil mai mult în nord-estul ţării, unde va începe cel mai devreme, la ora 1219. După 10 minute, la 12:29, eclipsa va putea fi observată şi în sud-este României, cel mai târziu. La ora 13:28, în vest, şi la ora 13:42, în est, eclipsa va atinge punctul maxim, magnitudinea maximă fiind cuprinsă între 44% şi 54%.

În partea de nord-vest a ţării, eclipsa de soare va dura 2 ore şi 18 minute, iar în partea de nord-est va dura 2 ore şi 26 minute. În Bucureşti, eclipsa începe la ră 12:28 şi se va termina la 14:49. Fenomenul va luat sfârşit la ora 14:55, în partea de sud-est a ţării.

La nivel global, eclipsa de soare va fi vizibilă mai mult în Europa, Asia şi nord-vestul Africii. aproape de Rusia se va produce maximul eclipsei. Acolo, soare va fi acoperit în proporţie de 82%.

Specialiştii recomandă purtarea unor ochelari de soare, în cazul în care ne vom uita la eclipsa de soare.

„Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de soare”, mai transmite Observatorul Astronomic.

Următoarea eclipsa pe care o putem vedea va fi pe 2 august 2027. Atunci, luna va acoperi soarele în proporţie de 51%, iar eclipsa va dura 2 ore şi 16 minute.

Eclipsa de soare. Ce trebuie să faci în acesta perioadă

O eclipsă de Soare are loc atunci  când luna trece între pământ și soare prin fața Soarelui. Există mai multe tipuri de eclipse. Așadar, vedem o eclipsă totală atunci când soarele este acoperit complet de lună. Atunci când soarele și luna sunt aliniate exact cu pământul vorbim de o eclipsă inelară. Eclipsa hibridă este o eclipsă intermediară între o eclipsă totală şi inelară. Nu în cele din urmă, o eclipsă parţială apare atunci când soarele şi luna nu sunt aliniate exact şi, astfel, luna acoperă parţial soarele.

Cel mai important fenomen astrologic, eclipsa de soare a stârnit mai multe mituri şi legende. De acest fenomen astronomic se leagă mai multe tradiții și superstiții aducătoare de noroc. Există popoare care cred că eclipsele sunt semne ale providenţei divine în sensul în care Soarele şi Luna îşi părăsesc locurile de pe cer pentru a vedea dacă toate sunt bune pe Pământ.

Oamenii din lumea întreagă au inventat, de-a lungul anilor, numeroase mituri și legende, în încercarea de a explica „dispariţia” celui mai strălucitor astru de pe bolta cerească, în timpul eclipselor de Soare. Fenomenele astronomice influențează astrele și astfel aflăm că zodiile sunt afectate de eclipsă totală de soare. Cei din zodiile pământ vor găsi răspunsurile pe care le-au căutat de multă vreme, şi pe plan personal, dar şi profesional. Zodiile de Apă vor putea îndrepta lucruri sau vor putea repara relaţiile cu cei din jur. Cei din zodiile de Aer, va fi o perioadă a descoperirilor sau, mai degrabă, o perioadă a redescoperirilor. Nu în ultimul rând, zodiile de Foc vor resimţi consecinţele faptelor pe care le-au făcut în cursul acestui an.

Eclipsa de soare în România va fi urmărită de mulţi astronomi. În mai multe locații din țară se organizează evenimente publice pentru observarea eclipsei de Soare din 25 octombrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *