Prima pagină » Titlurile zilei » Ultima „boală” a elevilor. A apărut fobia de școală. Iată prin ce trec cei care suferă de acest sindrom: „Invocă motive medicale”

Ultima „boală” a elevilor. A apărut fobia de școală. Iată prin ce trec cei care suferă de acest sindrom: „Invocă motive medicale”

02 sept. 2024, 02:00, 6 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Într-o săptămână, începe anul școlar 2024-2025, însă un fenomen îngrijorător ia amploare în rândul elevilor! Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, oferă suport psihologic copiilor care au trecut prin lucruri greu de imaginat, iar în ultimul timp a observat o creștere semnificativă a elevilor care au fobie de școală.

Fobia de școală, un nou sindrom pe care îl confruntă elevii

Fobia de școală este un nou sindrom pe care îl confruntă tot mai mulți elevi ieșeni! Această tulburare apare la copiii care refuză constant să meargă la școală, însă se declanşează, de cele mai multe ori, la început de an şcolar. Cei care trec prin așa ceva au nevoie de suport psihologic specializat, dar înainte de asta, au nevoie ca familia să le fie aproape.

De cele mai multe ori, elevii care se confruntă cu această tulburare sunt victimele bullyingului, fenomen care a luat amploare în toate școlile din România. Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, a observat o creștere semnificativă a elevilor care au fobie de școală.

„Am copii care, din diferite motive, au avut niște șocuri puternice și refuză să meargă la școală sau au fobia de școală. Când ajung în fața școlii, încep imediat să plângă. Procentul celor care simt un stres puternic în legătură cu începerea noului an școlar este destul de îngrijorător în ultimul timp, pentru că problema bullyingului este pe scară largă. Majoritatea copiilor pe care i-am întâlnit eu, un procent de 25 la sută, se plâng de asemenea probleme, cei cu care fac consiliere abordează cu totul altfel problema și învață să reacționeze corespunzător. Cei care sunt mai timizi trebuie să fie susținuți, în primul rând, de către familie. Din păcate, nu toți au membrii familiei acasă, mulți sunt plecați în străinătate, la muncă, și aici sunt probleme. Unii se lasă definitiv de școală, dar mai mult sunt cei din mediul rural și invocă, de cele mai multe ori, lipsurile materiale”, declară Ioan Gotcă, psiholog.

Elevii invocă probleme de sănătate pentru a sta acasă

Fobia de școală se manifestă de la copiii de grădiniță până la cei de clasa a X-a. Unii invocă diferite probleme de sănătate – dureri locale – pentru a sta acasă.

„Am întâlnit elevi care au invocat tot felul de motive medicale, pentru a nu merge la școală, diferite probleme de sănătate, iar prin asta încearcă să se eschiveze, să amâne mersul la școală. Forțează nota și preferă să nu se ducă la anumite activități, iar eu îmi dau seama prin simplul fapt că nu îi interesează nici măcar să meargă să-și ia rechizite. Vorbim aici de copii de grădiniță, până la elevi de clasa a X-a. Sunt copii care au fost loviți și au rămas traumatizați”, mai spune Ioan Gotcă, psiholog.

Un alt lucru îngrijorător este vârsta tot mai fragedă a copiilor care încep să fumeze sau să vapeze diferite dispozitive electronice. Încă din clasele a IV-a, a V-a, elevii intră în contact cu primele tentații interzise, văzând, auzind indirect sau direct în anturajul lor.

„Pe mine, personal, mă îngrijorează în mare măsură riscul copiilor de a fi expuși la fumat și la substanțele interzise. Cei mai vulnerabili pe care i-am găsit că fumează sunt în clasa a IV-a și a V-a, deoarece ofertele sunt la tot pasul și cad ușor în plasă. Este o vârstă foarte fragedă și nu au capacitatea de a înțelege care sunt riscurile”, adaugă Ioan Gotcă, psiholog.

Elevii care, din diverse motive, sunt stresați înainte de începerea anului școlar au nevoie de suport, în primul rând, din partea membrilor familiei.

Comentarii
  • Fobia de scoala, de gradinita, era si pe vremea noastra si a bunicilor….Se rezolva cu un papuc sau mai usor cu o urecheala…Fara tratamente, fara medicamente….Nu mai aveau nimic si mergeau la scoala….

    • așa e, dar acum cred că pshilogii și psihiatrii care vin cu invenții de genul asta au cu adevărat nevoie de internare la psihiatrie

  • are WEF un vaccin sigur si eficient pentru asta
    copiii trebuie sa fie in siguranta – injectatii si scapa de fobia de scoala 🙂

  • 🤣🤣🤣🤣🤣

  • Am facut scoala generala pana in 1994 si nu am mai avut fobie de fuga de la scoala,ba mai mult fiecare vacanta o faceam la cules de fructe de la livada de pe dealurile Sorogari din prima zi de vacanta inclusiv prima zi de scoala(atunci se nimerea data platii salariului)si eram super fericit cand stateam cu parintii la rand la casierie sa luam banutii.Acuma copii au numai drepturi dar obligatii canci ca sa nu spun altceva si vedeti unde am ajuns ca societate.Tineretul este supraevaluat si cand vine la un job,vrea salar ca o persoana care are 10-15 ani vechime dar el este tuta si nici nu are intentie sa invete de la un coleg mai vechi in munca(am un coleg la servici care rupe usa la ora 17 desi ca sa isi termine treaba ar trebui sa mai stea 5-10 min dar pleaca ca migul pe usa si i-am spus de fata cu directiunea acest lucru si el nimic nu a bagat la cap.Daca i-ai spus direct pe fata si nu a inteles nimic din acest lucru,nu revine prea curand cu mintea pe planeta noastra sa faca conexiunea la timp pe job.In felul acesta vei pretui munca stiind cat faci pentru acei banuti.

  • Multi elevi nu au fe căuta la școală.
    Intelectul nu le permite abordarea cu succes a programei școlare.
    La moda este sa o puneti pe seama bullyngului ,ca sa se afle psihologii in treaba.
    Reinfiintati scolile de meserii si invatati i si. pe redușii acestia de elevi sa muncească ceva!
    In caz contrar veti munci voi,ca sa le plati ajutoarele sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025