Statisticile medicale arata ca, in lume, hipertensiunea arteriala ocupa locul intai pe lista cauzelor de deces pe plan mondial. In cele mai multe cazuri, afectiunea este depistata la un consult medical legat de alte probleme de sanatate si netratata, poate provoca atac de cord si accident vascular cerebral. Unele persoane sustin ca terapia cu uleiuri esentiale ii ajuta sa-ti tina tensiunea in frau. Un studiu clinic 2012 privind efectul aromaterapiei asupra hipertensiunii arteriale confirma ideea. Cercetarea in cauza a analizat un amestec de uleiuri esentiale de lavanda, ylang ylang, maghiran si neroli. Uleiurile eterice pot fi eficiente singure sau in combinatie cu alte uleiuri. Exista insa o cercetare stiintifica limitata, cu privire la eficacitatea uleiurilor esentiale pentru hipertensiunea arteriala. Daca aveti hipertensiune, consultati medicul inainte de a utiliza uleiurile esentiale ca tratament natural. Iata cateva uleiuri esentiale care ar putea ajuta in tratarea hipertensiunii:
Uleiul esential de bergamota poate reduce ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Cel de cedru poate promova relaxarea si poate scadea temporar ritmul cardiac. Uleiul esential de Citronella ajuta la usurarea stresului. Aceasta, la randul sau, poate scadea tensiunea arteriala. Cel de iarba Sf. Ioan (clary sage) poate reduce nivelurile de anxietate si, astfel, reduce tensiunea arteriala. Uleiul esential de tamaie poate reduce nivelurile de stres si poate regla inima. Cel de imortele are proprietati hipotensive care actioneaza ca un relaxant natural pentru a reduce tensiunea arteriala. Si uleiul esential de lavanda are proprietati calmante care pot reduce anxietatea si ritmul cardiac.
Uleiul esential de lamaita poate reduce tensiunea arteriala, protejand in acelasi timp de palpitatii cardiace, tahicardie si atacuri de cord. Si uleiul esential de neroli are proprietati antihipertensive, iar efectul calmant si caracteristicile antiinflamatorii ale uleiului esential de trandafir ajuta la relaxarea intregului corp pentru a creste circulatia sangelui si pentru a scadea tensiunea arteriala ridicata. Uleiul esential de maghiran poate dilata vasele de sange pentru scaderea hipertensiunii arteriale, iar cel de coada soricelului
este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri pentru imbunatatirea circulatiei sanguine. Uleiul de ylang ylang poate ajuta la scaderea nivelurilor de cortizol – hormonul stresului – si, prin urmare, scaderea tensiunii arteriale.
Potrivit Institutului National al Cancerului, testele de siguranta pentru uleiurile esentiale au aratat putine riscuri sau efecte secundare atunci cand aceste uleiuri sunt utilizate conform instructiunilor. Majoritatea au fost recunoscute in general ca fiind in siguranta de catre FDA. Uleiurile esentiale nu trebuie ingerate, se utilizeaza doar diluate intr-un ulei purtator si aplicate pe piele prin masaj. Inhalarea este o alta modalitate de a beneficia de proprietatile terapeutice ale uleiurilor esentiale. Daca aveti in vedere orice tratament sau terapie, inclusiv utilizarea uleiurilor esentiale, consultati-va in prealabil cu medicul dumneavoastra.