Cancerul pancreatic, desi reprezinta mai putin de 3% din cazurile noi de cancer, in fiecare an, este a patra cauza de deces prin cancer. Indiferent de disponibilitatea de optiuni terapeutice, rata de supravietuire a celor diagnosticati cu acest tip de cancer este foarte scazuta. Statisticile arata ca aproximativ 5% din bolnavii cu cancer de pancreas reusesc sa traiasca pana la 5 ani.
Potrivit unui studiu international, tamaia, sub forma de ulei esential, poate distruge celulele canceroase. Testele au fost efectuate pe soareci carora li s-au implantat celule tumorale pancreatice, care au fost lasate sa creasca timp de o saptamana. Apoi cercetatorii le-au administrat unora solutie salina (grupul de control), altora ulei esential de tamaie, la fiecare patru zile.
Cercetatorii au folosit ulei esential de tamaie obtinut prin procedeul de hidrodistilare a rasinilor din specia Boswellia sacra. Rezultatele au aratat ca uleiul esential de tamaie a crescut citotoxicitatea, adica a suprimat cresterea tumorilor de cancer pancreatic la 3 ore dupa tratament. Practic, acest ulei induce apoptoza in celulele tumorale. Tumorile au inceput sa scada dupa a 8-a zi de tratament.
Tamaia este un element de baza in medicina ayurvedica, iar paleta de utilizari terapeutice este larga. Mai multe stui au aratat ca tamaia are puternice proprietati antiinflamatorii. De exemplu, capsulele ce contin extracte de tamaie din speciile Boswellia frereana si Boswellia carterii au actiuni anti-inflamatoare si efecte benefice asupra durerilor de artrita. Rasina din specia Boswellia serrata are actiune anti-inflamatoare in mai multe afectiuni: sindromul colonului iritabil, artrita reumatoida, astm, osteoartrita, dureri de cap cronice din nevralgia de trigemen. Alte studii si teste indica ca Boswellia serrata mai poate actiona si in cazul bolii Crohn, colitei colagenoase si a gonartrozei.
Puterea vindecatoare a rasinii de tamaie
Indicatiile terapeutice ale tincturii de tamaie