Află care sunt cele mai importante beneficii pentru uleiul de usturoi și cum îl poți consuma și utiliza acasă.
Usturoiul este un ingredient ce nu lipește din majoritatea gospodăriilor, datorită gustului său savuros. Acesta a devenit utilizat frecvent ca și remediu natural, datorită nutrienților și proprietăților sale medicinale.
Iată ce beneficii are uleiul de usturoi
Există multiple beneficii ale acestui ulei pentru sănătate. Printre acestea se enumeră faptul că poate îmbunătăți sănătatea inimii, întrucât ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol, ce sunt factori foarte importanți în reducerea riscului de boli cardiace. Compușii găsiți în acest ulei pot relaxa și arterele sanguine, ce duc la un flux sanguin mai lin.
De asemenea, pot să limiteze formarea cheagurilor de sânge, ce este cauza principală a accidentelor vasculare și a atacurilor de cord. Se cunoaște și faptul că acesta întărește sistemul imunitar, pentru că conține o multitudine de substanțe ce sunt antibacteriene. Aceste substanțe ajută corpul să combată eficient mai multe boli, precum cele fungice și bacteriene.
Prin întărirea sistemului imunitar, se poate îmbunătăți capacitatea organismului de a lupta împotriva agenților patogeni, ce reduc îmbolnăvirile frecvente. Pentru că are proprietăți antiinflamatorii și antioxidanți, ajută la protejarea celulelor de problemele oxidative ce sunt cauzate de radicalii liberi, ce pot duce la multe probleme de sănătate.
Antioxidanții pot ajuta și neutralizarea problemelor oxidative și la protejarea structurilor celulare. Acest lucru poate fi foarte util în condiții de inflamație persistentă, precum artrita. În același timp, aplicarea acestui ulei la nivel local, poate sprijini creșterea părului și căderea lui.
Poate fi foarte util și pentru persoanele ce au diabet, deoarece ajută la scăderea riscului de probleme asociate cu boala și la gestionarea fluctuațiilor glicemice.
Sub ce formă îl poți utiliza?
Acest ulei este folosit în mod frecvent ca și un adaos gustos pentru diferite feluri de mâncare. Se poate pune peste paste, pâine, legume sau folosit pentru prăjire, sotare și coacerea preparatelor. Acesta îmbunătățeste semnificativ gustul oricărui preparat și adaugă în el beneficii și antioxidanți pentru sănătate.
Se poate folosi ca și dressing pentru salate, combinând uleiul acesta cu unul de măsline, cu condimente, zeama de lămâie și oțet balsamic. Această modalitate poate întări imunitatea și sănătatea inimii. De asemenea, se poate realiza un amestec cald, pentru ameliorarea răcelilor și pentru a întări imunitatea. Se adaugă câteva picături de ulei într-o cană cu apă fierbinte și se poate servi înainte de culcare, pentru a combate durerile în gât și infecțiile.
Adăugat în sosuri și în paste de tartinat are un gust unic. Se poate amesteca cu guacamole, hummus sau orice sos pe bază de iaurt, pentru un gust deosebit și pentru proprietățile sale antimicrobiene.
Acest ulei este ideal și pentru ciorbe și supe, unde se poate pune puțin ulei peste preparatul fierbinte, înainte de servire. Acest lucru va îmbunătăți gustul și va oferi avantaje antiinflamatorii și proprietăți de combatere a răcelilor.
Poate fi aplicat pe piele și pe scalp, pentru a stimula creșterea părului sau pe răni minore, pentru a le ajuta să se vindece.
Uleiul de usturoi are foarte multe beneficii pentru sănătate și se poate utiliza foarte ușor și în diverse moduri, pentru a avea parte de ele.