Insecticidul cu ulei de neem este una dintre soluțiile cu care orice legumicultor va reuși să combată dăunătorii din culturile de legume. Acesta este inofensiv pentru organismele homeoterne, dar subtanțele lui acționează puternic asupra sistemului hormonal al insectelor, fiind folosit din vechi timpuri ca o metodă de combatere naturală.
Extractul de neem inhibă dezvoltarea larvelor și scade fertilitatea insectelor, motiv pentru care are un efect întârziat. Substanța activă principală, azadirahtina, poate fi absorbită de plantă și prin frunze, dar nu poate fi depozatată în fluxul de sevă.
Uleiul de neem, un insecticid natural
Uleiul de neem este obținut din arborele de neem, originar din India și cu o creștere, ce poate ajunge la 15 – 20 de metri înălțime, chiar 40 de metri dacă are condiții favorabile.
Extractul de neem este un produc care poate fi utilizat ca alternativă pentru combaterea dăunătorilor de insecte și acarieni, bine cunoscut în agricultura ecologică. Ingredientul său activ major poate provoca mai multe efecte negative asupra artropodelor, cum ar fi inhibarea hrănirii, repelența, scăderea ovipoziției, fertilitatea și fecunditatea redusă, modificările comportamentului și creșterea mortalității.
S-a demonstrat că produsele pe bază de neem provoacă efecte dăunătoare și asupra mai multor specii de acarieni. Uleiul de neem îndepărtează o mare varietate de dăunători, printre care se numără insectele de bovine, viermii de sfeclă, afidele, viermele de varză, musculița, acarienii, larve, muște de ciuperci, omizi, nematode și gândacul japonez. Iată și florile de exterior rezistente la frig.
Neemul nu este cunoscut ca fiind dăunător pentru mamifere, păsări, râme sau alte insecte benefice, cum ar fi fluturii, albinele și păsările, dacă acestea nu sunt concentrate direct în zona lor de habitat sau pe sursa lor de hrană.
Cum se utilizează
Uleiul de neem poate fi utilizat prin aplicarea foliară, prin sistemul de fertigare sau complementar cu alte produse. Ca insecticid se utilizează în felul următor: 1 litru de apă caldă, o lingură de săpun lichid, care poate fi preparat din fulgi de săpun neutru sau de menaj, 10 ml ulei de neem.
Se pulverizează pe frunzele și trunchiul plantelor și pe sol o dată pe săptămână. Dacă plouă, se repetă operațiunea, nu ucide instantaneu insectele deja stabilite pe plante, dar va respinge depunerea altora. Neemul combare dezvoltarea larvelor.
Se recomanda ajustarea ph-ului solului la 6,5. Aplicați la primele ore ale dimineții sau târziu după-amiază, de la primele etape de dezvoltare a plăgii, repetând dacă este necesar la interval de 7 zile.
Unii tehnicieni recomandă inițierea tratamentelor asupra culturilor sănătoase la doze de 75-100 ml/100 l de apă cu interval între tratamente de 7-14 zile, monitorizarea prezenței potențialilor dăunători ai culturii și acționează în consecință. Află și în ce anotimp se dă cu erbicid total.
Uleiul de neem poate fi baza unui tratament contra acarienilor. Se amestecă 7 ml de ulei de neem cu 50 ml de alcool, iar preparatul se combină apoi cu 43 de ml de apă și se pune într-un flacon cu pulverizator. Dacă vă deranjează mirosul puternic, puteți adăuga în preparat și ulei de lavandă.
Înainte de a pulveriza, aveți grijă mereu să agitați bine flaconul. Prin urmare, insecticidul cu uleiul de neem este de mare ajutor pentru îndepăratarea insectelor dăunătoare.