Prima pagină » Informații utile » Uleiul de neem, un insecticid natural. Iată cum să îți protejezi plantele!

Uleiul de neem, un insecticid natural. Iată cum să îți protejezi plantele!

09 ian. 2025, 13:50,
Redacția BZI în Informații utile

Insecticidul cu ulei de neem este una dintre soluțiile cu care orice legumicultor va reuși să combată dăunătorii din culturile de legume. Acesta este inofensiv pentru organismele homeoterne, dar subtanțele lui acționează puternic asupra sistemului hormonal al insectelor, fiind folosit din vechi timpuri ca o metodă de combatere naturală.

Extractul de neem inhibă dezvoltarea larvelor și scade fertilitatea insectelor, motiv pentru care are un efect întârziat. Substanța activă principală, azadirahtina, poate fi absorbită de plantă și prin frunze, dar nu poate fi depozatată în fluxul de sevă.

Uleiul de neem, un insecticid natural

Uleiul de neem este obținut din arborele de neem, originar din India și cu o creștere, ce poate ajunge la 15 – 20 de metri înălțime, chiar 40 de metri dacă are condiții favorabile.

Extractul de neem este un produc care poate fi utilizat ca alternativă pentru combaterea dăunătorilor de insecte și acarieni, bine cunoscut în agricultura ecologică. Ingredientul său activ major poate provoca mai multe efecte negative asupra artropodelor, cum ar fi inhibarea hrănirii, repelența, scăderea ovipoziției, fertilitatea și fecunditatea redusă, modificările comportamentului și creșterea mortalității.

S-a demonstrat că produsele pe bază de neem provoacă efecte dăunătoare și asupra mai multor specii de acarieni. Uleiul de neem îndepărtează o mare varietate de dăunători, printre care se numără insectele de bovine, viermii de sfeclă, afidele, viermele de varză, musculița, acarienii, larve, muște de ciuperci, omizi, nematode și gândacul japonez. Iată și florile de exterior rezistente la frig.

Neemul nu este cunoscut ca fiind dăunător pentru mamifere, păsări, râme sau alte insecte benefice, cum ar fi fluturii, albinele și păsările, dacă acestea nu sunt concentrate direct în zona lor de habitat sau pe sursa lor de hrană.

Cum se utilizează

Uleiul de neem poate fi utilizat prin aplicarea foliară, prin sistemul de fertigare sau complementar cu alte produse. Ca insecticid se utilizează în felul următor: 1 litru de apă caldă, o lingură de săpun lichid, care poate fi preparat din fulgi de săpun neutru sau de menaj, 10 ml ulei de neem.

Se pulverizează pe frunzele și trunchiul plantelor și pe sol o dată pe săptămână. Dacă plouă, se repetă operațiunea, nu ucide instantaneu insectele deja stabilite pe plante, dar va respinge depunerea altora. Neemul combare dezvoltarea larvelor.

Se recomanda ajustarea ph-ului solului la 6,5. Aplicați la primele ore ale dimineții sau târziu după-amiază, de la primele etape de dezvoltare a plăgii, repetând dacă este necesar la interval de 7 zile.

Unii tehnicieni recomandă inițierea tratamentelor asupra culturilor sănătoase la doze de 75-100 ml/100 l de apă cu interval  între tratamente de 7-14 zile, monitorizarea prezenței potențialilor dăunători ai culturii și acționează în consecință. Află și în ce anotimp se dă cu erbicid total.

Uleiul de neem poate fi baza unui tratament contra acarienilor. Se amestecă 7 ml de ulei de neem cu 50 ml de alcool, iar preparatul se combină apoi cu 43 de ml de apă și se pune într-un flacon cu pulverizator. Dacă vă deranjează mirosul puternic, puteți adăuga în preparat și ulei de lavandă.

Înainte de a pulveriza, aveți grijă mereu să agitați bine flaconul. Prin urmare, insecticidul cu uleiul de neem este de mare ajutor pentru îndepăratarea insectelor dăunătoare.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Ucraineanca găsită mutilată după petrecerea din Dubai și-a revenit și rupe tăcerea: "Erau parcă înnebuniți"
Playsport.ro
Ce au văzut procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Evz.ro
Costi Ioniță, scandal cu o televiune din România. ”Rusine!...”
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Anamaria Prodan s-a afișat cu alt bărbat după ce a anulat nunta cu Ronald Gavril
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în plin Cod Roșu de caniculă? Sfaturi medicale
Dailybusiness.ro
Piedone, acuzat că a regizat un control „perfect” la hotelul familiei Rușanu. DNA anchetează corupția cu parfum de lux
RomaniaTV
Cui rămâne averea de 1 miliard de euro a lui Felix Baumgartner. Ce scrie în testament: Mihaela Rădulescu nu a primit nimic
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025