Prima pagină » Sanatate » Terapii alternative » Uleiul de neem. 18 beneficii si moduri de utilizare in viata de zi cu zi
Uleiul de neem. 18 beneficii si moduri de utilizare in viata de zi cu zi

Uleiul de neem. 18 beneficii si moduri de utilizare in viata de zi cu zi

20 mart. 2015, 00:17,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:55797;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Popular la tropice, arborele de Neem (Azadirachta Indica) este cultivat atat pentru valoarea sa ornamentala cat si pentru cea terapeutica. Este originar din Asia de Sud si mai este supranumit "copacul sacru", "farmacia naturii" sau "panaceu al tuturor bolilor".

Neemul este utilizat in India de mii de ani pentru proprietatile sale terapeutice. Fiecare parte din copac – ramura, frunzele, coaja, fructele, florile si radacina sunt extrem de benefice, deoarece contin un compus special, numit azadirachtin, care ofera neemului proprietatile sale anti-bacteriene, antifungice si anti-parazitare.

Coaja de neem se poate folosi in caz de pierdere a apetitului, oboseala, tuse, infestarea cu viermi intestinali si ajuta la vindecarea ranilor, la combaterea starilor de voma, de sete excesiva si in tratmentul bolilor pieliiFrunzele de neem sunt folosite pentru indepartarea toxinelor, pentru prevenirea daunelor facute de radicalii liberi, purifica sangele si de asemenea folosirea lor este benefica in boli ale ochilor si in caz de intepaturi de insecte.

Fructele de neem au proprietati purgative, antihemoroidale si antihelmitice, florile sunt astringente si antihelmitice iar semintele sunt folosite impotriva viermilor intestinali si au proprietati anti-bacteriene. Cel mai cunoscut pentru utilizarile sale este insa uleiul obtinut prin presare la rece din fructele si semintele copacului de neem. Uleiul de neem variaza la culoare, de la maro deschis la maro inchis, in functie de metoda de prelucrare. Este un ulei foarte amar la gust, in principal din cauza trigliceridelor si compusilor triterpenici.

El este cunoscut ca fiind un ulei nevolatil, cu proprietati antiseptice, antifungice, antibacteriene, antiinflamatorii, antipiretice, analgezice si imunostimulante. Are multiple utilizari, fiind folosit pentru imbunatatirea functiilor ficatului, pentru detoxifierea sangelui, pentru echilibrarea nivelului zaharului in sange, pentru sanatatea parului si a pielii.

Totusi trebuie folosit cu precautie deoarece s-a demonstrat ca in cazul in care este consumat excesiv poate provoca unele forme toxice de encefalopatii si oftalmopatii, cea mai indicata fiind utilizarea externa. Iata cateva utilizari ale uleiului de neem:

Beneficiile uleiului de neem asupra scalpului si parului
Par sanatos. Aplica saptamanal ulei de neem si vei avea un scalp si un par sanatos. Maseaza bine uleiul de neem pe pielea capului si lasa-l peste noapte, sau aplica-l cu cateva ore inainte de spalare. Atunci cand folosesti ulei de neem , acesta se dilueaza cu alte uleiuri – ulei de migdale, ulei de cocos, ulei de masline – pentru ca este foarte puternic si poate provoca reactii alergice.

Tratament pentru matreata. Uleiul de neem este un remediu natural pentru matreata si scalp uscat. Exista o serie de sampoane antimatreata care utilizeaza ulei de neem. Folosit regulat, poate preveni formarea matretii, dar si alte probleme medicale care afecteaza scalpul, cum ar fi psorizisul.

Tratament pentru parul uscat . Uleiul de neem poate fi folosit pentru a conditiona parul aspru si ondulat. Se adauga cateva picaturi de ulei de neem in sampon, se aplica pe par si se lasa pentru un timp. Parul va straluci foarte frumos dupa uscare.

Tratament pentru paduchi. Este un mod sigur de a elimina paduchii din cap. Alte produse chimice folosite la indepartarea paduchilor pot produce efecte nedorite asupra pielii capului. Se face o solutie din ulei de neem si un alt ulei de transport (migdale, jojoba, seminte de struguri) in proportie de 50% si se maseaza scalpul si parul. Se lasa sa actioneze o ora apoi se spala parul cu sampon. Se repeta tratamentul o data pe saptamana atat timp cat persista problema.

Ajuta la cresterea parului. Stimuleaza cresterea parului si poate fi folosit pentru a stopa efectul de subtiere a firului de par datorat stresului, poluarii, medicamentelor si altor motive.

Beneficiile uleiului de neem asupra pielii. Uleiul de neem este bogat in nutrienti, motiv pentru care este folosit intr-o varietate de lotiuni, creme, sapunuri si diverse produse cosmetice. Este benefic pentru eczeme, psoriazis si acnee. Proprietatile sale astringente ajuta la vindecarea taieturilor minore si a ranilor. Mai mult, uleiul de neem calmeaza pielea uscata si mancarimile.

Protejeaza pielea si lupta impotriva imbatranirii. Uleiul de neem contine un nivel crescut de antioxidanti care protejeaza pielea de daunele produse de mediul extern. Acesta contine carotenoide care apara pielea de semnele imbatranirii prin eliberarea radicalilor liberi. De asemenea, uleiul de neem este bogat in acizi grasi esentiali si vitamine, fiind astfel usor de absorbit de piele, intinerind-o si imbunatatind elasticitatea acesteia. Folosind ulei de neem in mod regulat, ridurile si liniile usoare se vor netezi treptat.

Combate acneea. Uleiul de neem este ideal pentru tenul acneic pentru ca ajuta la curatarea cosurilor si indeparteaza bacteriile care le provoaca. De asemenea, reduce roseata si inflamatiile. Continutul ridicat de acizi grasi din ulei previne si trateaza cicatricile care apar din cauza acestei afectiuni. Acest ulei poate fi folosit ca si o masca pentru ten, folosita pentru a elimina toate impuritatile si pentru a inchide porii.

Amelioreaza simpomele eczemelor. Cauza principala a acestei afectiuni sta in genele familiei, deci uleiul nu face decat sa ajute, insa nu poate vindeca cauza. Deoarece uleiul de neem este bogat in vitamina E si acizi grasi, acesta patrunde rapid in stratul exterior al pielii, refacand bariera de protectie si prevenind pierderea umiditatii. Capacitatea de a reduce inflamatiile calmeaza starea de iritare a pielii. Mai mult, calmeaza roseata si previne aparitia umflaturilor.

Vindeca ranile usoare si taieturile. Pentru tratarea taieturilor, a ranilor usoare sau micilor probleme ale pielii se poate folosi amestecand ulei de neem cu un alt ulei de transport in proportie de 1 la 5 si aplicat apoi pe zona afectata.

Combate infectiile fungice . Neemul este unul din cei mai puternici agenti antifungici disponibili in natura, fiind astfel un bun inlocuitor natural al produselor existente in farmacii. Cei doi compusi prezenti in neem responsabili cu aceste calitati sunt genudin si nimbidol. Acesti compusi distrug ciupercile care cauzeaza aceste infectii. Testele au dovedit ca uleiul de neem este eficient pe 14 culturi diferite de ciuperci.

Este foarte eficient in lupta impotriva fungilor umani, inclusiv celor de tipul trichophyton, epidermophyton, microsporum, candida, etc. De exemplu, pentru tratarea pentru micozelor piciorului ("piciorul atletului") se adauga 15 ml in putina apa calda si apoi scufundati-va picioarele in aceasta solutie timp de cateva minute.

Combate infectiile bacteriene. Are de asemenea proprietati antibacteriene actionand cu succes impotriva unui spectrul larg de bacterii si micoorganisme gram pozitive si gram negative cum sunt cele tip Salmonella typhora, S.aureus, Klebsiella pneumoniae, M. Tuberculosis si M. Pyogenes.

Beneficiile pentru sanatate

Este un foarte bun spermicid. Aceasta proprietate este datorata unui pricipiu volatil numit NIM-76. Studiile au aratat ca aplicarea intra-vaginala a uleiului de Neem inainte de contactul sexual poate sa previna aparitia sarcinii. Mecanismul prin care acesta actionează nu este unul hormonal si nu are deci efectele secundare pe care le au celelalte contraceptive steroidiene.

Proprietati anti-septice. Este folosit in produse de ingrijire dentara, precum pasta de dinti, apa de gura ce contin ulei de neem datorita proprietatilor antiseptice care pastreaza dintii si gingiile sanatoase. Este folosit in prepararea medicamentelor care trateaza diabetul, artrita, boli ale sangelui si probleme digestive.

Alte beneficii ale uleiului de neem
Prepararea de pesticide, fungicide si germicide. Uleiul de neem este o componenta valoroasa folosita in scopuri agricole. Ingredientele sale active inhiba dezvoltarea insectelor prin intreruperea ciclului lor de viata.

Deparaziteaza animalele. Produsele de ingrijire pentru animale pe baza de ulei de neem sunt utile pentru a scapa de capuse si purici, dar si pentru a trata diverse afectiuni ale pielii, precum raia, scabia, mancarimile si altele.

Uleiul de neem este suficient de puternic pentru a ucide capusele si puricii la animale si pentru a preveni reaparitia lor intr-o anumita masura, atunci cand este adaugat in samponul lor. De asemenea, poti pulveriza ulei de neem in zona in care animalutele petrec mai mult timp, pentru a preveni aparitia lor. El este folosit in unele tari si in agricultura la dezinfectarea grajdurilor si la deparazitarea animalelor sau pentru a le proteja de intepaturile insectelor fiind eficient impotriva capuselor, paduchilor, mustelor, scabiei, acarienilor, gandacilor etc.

Combate tantarii, furnicile, gandacii de bucatarie. Uleiul de neem este un repelent excelent pentru o mare varietate de insecte destul de cunoscute pentru gradina, inclusiv omizi, nematode, gandaci de salcam si acarieni. Folosit in casa, combate furnicile, gandacii de bucatarie si termitele.

Uleiul de neem poate fi folosit ca factor de descurajare a reproducerii tantarilor. Adauga in apa putin ulei de neem, pulverizeaza si mirosul va descuraja inmultirea tantarilor. Sau pune ulei de neem in lampa de aromaterapie (10 % ulei) si lasa sa arda. Mirosul va indeparta tantarii.

Ingrasamant pentru plante. Uleiul de neem se poate utiliza si ca ingrasamant foliar, pulverizarea acestuia in solutie diluata de 1 la 100 pe dosul frunzelor plantelor aducandu-le un aport crescut de substante nutritive.

Curatarea covoarelor si saltelelor. Adauga ulei de neem in substanta de curatire pe care o folosesti si pulverizeaza pentru a indeparta bacteriile si ciupercile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`