Uleiul de muștar poate fi folosit atât la gătit, cât și la masaj, tratarea unei game mari de afecțiuni sau în tratamente cosmetice.
Este cunoscut pentru că este bogat în acizi grași mononesaturați și a fost utilizat mult timp în cadrul medicinei sau pentru rețete speciale în bucătăria indiană.
Ce proprietăți are uleiul de muștar?
Printre numeroasele proprietății, putem enumera faptul că întărește și stimulează imunitatea organismului datorită conținutul său de vitamine, menține echilibrul hormonal la femei și este recomandat celor aflate la menopauză sau care au tulburări hormonale sau dificit hormonal, ajută la scăderea tensiunii arteriale și reduce riscul de boli de piele, precum cancer, acnee, infecții fungice, eczeme, dermatite, leziuni alergice, psoriazis, zona zoster.
De asemenea, are un număr foarte mare de vitamine și minerale în conținutul său, așadar este antianemic, previne cancerul de sân, prostată, de ovare, leucemia, de piele, de colon, de vezică urinară, gastric, totul datorită proprietăților sale, care previn creșterea celulelor canceroase. Previne și problemele cardiovasculare, ajută la ameliorarea sclerozei, previne și reduce apariția inflamației la sistemul circulator, accelerează arderile din organism, astfel se luptă împotriva obezității și menține sănătatea sistemelor reproducătoare feminine și masculine.
Alte beneficii ar fi că asigură funcționarea optimă a sistemului nervos prin vitaminele pe care le conține, B3 și B4, scade nivelul de colesterol care nu este benefic din sânge, apără inima, împiedică formarea cheagurilor de sânge și le crește elasticitatea, fluidizează sângele, previne hemoragiile, heptatia, calculii binari, ciroza și colecistita.
Poate avea efect și asupra răcelilor, să trateze afecțiunile gingivale, să combată celulita, mătreața, și multe altele.
Sub ce forma îl putem consuma?
Presat la rece, aceasta își poate păstra toate substanțele active timp de mai bine de un an de zile, fiind rezistent și la oxidare. Dacă vreți să vă mențineți sănătatea organismului, este ideal să consumați câte o linguriță de ulei de muștar de 3 ori pe zi, în salate, ca și dressing. Acesta nu este recomandat să fie utilizat prăjit, deoarece temperaturile ridicate îi pot distruge substanțele nutritive.
În India, acesta se folosește normal, la gătitul de zi cu zi și se cunoaște că poate fi utilizat la orice, sub orice formă, însă dacă nu vreți să îi distrugeți proprietățile, indicat este să îl utilizați cum am menționat anterior. Acesta are o aromă și un gust foarte puternic, iar unii bucătari menționează că îl mai diluează cu un alt ulei rafinat, inodor și inspid.
Foarte important de menționat este că trebuie să fiți atenți la etichetă atunci când doriți să îl achiziționați, deoarece poate fi etichetat că este pentru uz extern și că se poate folosi în alte scopuri, nu și pentru a fi gătit, însă există și posibilitatea de a fi consumat, așa cum am menționat.
Se poate utiliza și pentru căderea părului, ca și cremă sau loțiune, masca sau creșterea sănătoasă a altor fire de păr.
Uleiul de muștar este cu siguranță un produs care nu trebuie să lipsească dintr-o casă, fiind bun la aproape orice.