Prima pagină » Sanatate » Uleiul de cânepă, beneficii și utilizări

Uleiul de cânepă, beneficii și utilizări

27 aug. 2024, 12:50,
în Sanatate

Uleiul de cânepă vine la pachet cu multe beneficii și este una dintre formele cele mai comune în care se procesează cânepa ca supliment alimentar. Acesta se obține din semințele plantei, prin presare la rece la fel ca uleiul de măsline virgin sau alte tipuri de uleiuri.

Cânepa a fost folosită timp de mii de ani pentru fabricarea de haine, țesuturi împletituri, dar și ca aliment și leac. Chiar dacă unele dintre calitățile cânepii nu au fost dovedite de știința modernă, datele strânse sugerează că aceasta poate ajuta în cazul anumitor afecțiuni. Chiar dacă este din aceeași familie ca planta de canabis, cânepa are o cantitate de substanță psihoactivă foarte redusă, astfel că nu are efectele psihotrope ale canabisului.

Beneficiile uleiului de cânepă

Consumul pe cale orală a uleiului de cânepă îmbunătățește simptomele dermatitei atopice, cunoscute și ca eczemă. Se pare că responsabili pentru efectul benefic sunt acizii grași din componența sa. Uleiul de cânepă ar putea fi util și în cazurile de psoriazis, lichen plat și acnee. De asemenea, când este aplicat pe piele, are efect antimicrobian. Scade tensiunea arterială.

Uleiul de cânepă poate ajuta la calmarea durerilor și a simptomelor diferitelor acțiuni, ca sindromul de colon iritabil.

Cantitatea ridicată de omega 3 din uleiul de cânepă ar putea fi benefică femeilor însărcinate. Studiile au arătat că acești acizi grași sunt esențiali pentru o sarcină sănătoasă. Ei ajută la dezvoltarea optimă a ochilor și a creierului bebelușului și la prevenirea depresiei maternale.

Un studiu realizat pe șoareci de laborator a demonstrat că uleiul de cânepă ajută la prevenirea problemelor asociate cu menopauza, datorită conținutului mare de acid linoleic gama. Totuși, este nevoie și de studii pe oameni pentru a confirma această descoperire.

Cum utilizăm acest ulei?

Chiar dacă autoritățile din domeniul sănătății nu specifică o doză zilnică recomandată de ulei de cânepă, îl poți folosi după ce ai discutat cu medicul sau farmacistul. Cantitatea pe care ți-o administrezi depinde de efectele pe care le urmărești. Specialiștii consideră că 3 linguri de ulei de cânepă pe zi asigură aportul de acizi grași Omega 3 și Omega  de care ai nevoie pentru a-ți menține sănătatea organismului. Poți consuma uleiul de cânepă ca atare sau îl poți pune în dressingul salatelor ori în alte preparate. Îl poți folosi în locul uleiului de măsline, cu condiția să nu-l prăjești sau prepari la temperatură ridicată. Există unei de cânepă și sub formă de capsule.

Dacă folosești uleiul de cânepă pentru uz extern, testează o picătură pe piele înainte de a-l aplica pe o suprafață mai mare. Astfel, poți descoperi dacă ești alergic la el și evită o iritație serioasă. Uleiul de cânepă se poate folosi ca ulei de bază pentru uleiuri esențiale pe care le aplici pe piele.

Precauții în folosirea uleiului

Uleiul de cânepă are multe beneficii pentru sănătate, dar și riscuri. Specialiștii avertizează că folosirea sa crește riscul de complicații și deces în timpul operațiilor chirurgicale. Medicul îți poate recomanda încetarea administrației de ulei de cânepă înainte și după intervenția chirurgicală. Trebuie să fii precaut în legătură cu uleiul de cânepă și dacă ai hipotensiune arterială. Uleiul de cânepă, scade presiunea arterială, astfel că poate cauza probleme personale care o au deja prea scăzută.

Uleiul de cânepă conține atât beneficii cât și precauții, de aceea trebuie folosit cu o limită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 decembrie 2024
04 decembrie 2024