Prima pagină » Informații utile » Uleiul de avocado. Beneficii și utilizări

Uleiul de avocado. Beneficii și utilizări

25 iul. 2024, 12:15,
în Informații utile

Avocado este originar din America Centrala și crește în mediu cald, în zonele subtropicale și temperate. Similar cu uleiul de măsline, uleiul de avocado are o capacitate antioxidantă mare.

Proprietățile uleiului de avocado

Cel mai indicat este cel extravirgin, obținut din fructe de cea mai înaltă calitate și care nu utilizează solvenți chimici. Acesta este recomandat să fie consumat crud (nepreparat termic) din cauza faptului că prepararea termică distruge nutrienții din compoziția acestuia, diminuându-i astfel proprietățile. Acesta poate fi adăugat în salate de legume, piureuri sau supe cremă.

Important de menționat este că acest ulei este bogat în calorii, de asta trebuie consumat în cantități mici.

Consumul regulat de ulei de avocado poate scădea stresul oxidativ și riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și demența. De asemenea, datorită conținutului ridicat de acid oleic, uleiul de avocado poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Totodată, poate ameliora osteoartrita. Studiile au demonstrat ca extractul insaponificabil din ulei de avocado și de soia poate reduce durerile articulare asociate osteoartritei, precum și rigiditatea articulațiilor afectate.

În acest ulei se găsește luteina, benefică pentru sănătatea ochilor. Consumul de luteină se asociază cu un risc mai redus de cataractă și degenerescenta maculară legată de vârstă.

Adăugarea uleiului de avocado în alimentație favorizează absorbția unor nutrienți, cum ar fi vitamina A, E, D, K. Aceștia se găsesc în multe vegetale, cum ar fi morcovi și spanac, însă absorbția este scazută în absența grăsimilor.

De altfel, uleiul de avocado se folosește și în cosmetică. Datorită conținutului ridicat de vitamina A și E, crema cu ulei de avocado ar putea stimula vindecarea pielii și ameliorarea simptomelor psoriazisului. Nu este indicată totuși aplicarea uleiului direct pe răni.

Utilizări ale acestui ulei

Uleiul de avocado poate fi utilizat ca hidratant facial. Acesta se aplică ca o mască pe parcursul nopții. De asemenea, și fructul în sine poate fi folosit pentru hidratare. Tot ce trebuie să faci este să iei interiorul unei coji și să o masezi de față.

O altă idee este ca, în momentul în care vă faceți o cadă, să adăugați în apă câteva linguri de ulei de avocado. Asta va face ca pielea să se simtă mai moale și ajută la prevenirea uscării pielii din cauza apei fierbinți. Uleiul poate fi amestecat cu lavandă sau aloe vera.

Pentru a menține pielea moale și catifelată, puteți să combinați uleiul de avocado cu alte uleiuri esențiale și să masați pe piele imediat după baie, dar nu înainte de a șterge pielea cu un prosop.

O persoană cu un scalp uscat poate beneficia de proprietățile uleiului printr-un tratament cu ulei cald. Pentru a încălzi uleiul, turnați 3-5 linguri într-un borcan de sticlă mică și plasați borcanul într-o cratiță cu apă fiartă recent.

Uleiul de avocado trebuie evitat de către persoanele care prezintă alergie la acest produs. Aceasta se manifestă prin mâncărimi ale buzelor, cavității bucale și gâtului, după ingestia acestui fruct. Persoanele care prezintă alergie la latex sau la polenul de mesteacăn prezintă un risc ridicat și de alergie la avocado.

Uleiul de avocado, utilizat în măsurile indicate, este foarte benefic pentru organism, atât pentru piele și păr, în tratament, cât și pentru organism, consumat în alimentație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *