Prima pagină » Sanatate » Ulei de semințe de dovleac, beneficiile minune pe care le are acest ulei

Ulei de semințe de dovleac, beneficiile minune pe care le are acest ulei

13 iun. 2024, 14:47,
în Sanatate

Uleiul de dovleac produs din semințele acestuia este unul dintre cele mai bune uleiuri de folosit în bucătărie atât pentru raportul său de vitamine, cât și pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate.

Chiar dacă dovlecii reprezintă pentru majoritatea un deliciu, aceștia au și extrem de multe beneficii pentru sănătate, în special semințele acestuia din care se face uleiul reprezintă un adevărat ingredient „minune” pentru organismul nostru.

Uleiul de semințe de dovleac

Uleiul din semințe de dovleac este bogat în triptofan, acizi grași nesaturați și antioxidanți, oferind numeroase beneficii atât bărbaților, cât și femeilor. Atunci când este extras corect, acest ulei are potențialul de a aduce beneficii deosebite sănătății.

Datorită conținutului său ridicat de carotenoizi și vitamine liposolubile, uleiul din semințe de dovleac este considerat de mult timp un ingredient benefic pentru prevenirea diverselor boli, cum ar fi problemele de prostată, diabetul, căderea părului și chiar cancerul.

Există două tipuri principale de dovleci din care se poate obține uleiul, ambele din genul de plante Cucurbita: Cucurbita pepo și Cucurbita maxima.

Procesul de extragere a uleiului din semințe de dovleac poate fi realizat în mai multe moduri, dar este recomandabil să alegeți un ulei presat la rece pentru a păstra antioxidanții benefici. Acest tip de extracție menține proprietățile benefice ale uleiului, care s-ar pierde în cazul expunerii la temperaturi ridicate.

Beneficii ale uleiului de dovleac

Dovleacul poate fi un aliment preferat în sezonul toamnei, dar sub forma de ulei, beneficiile sale depășesc gustul lui celebru. Acest ulei versatil poate fi folosit în diverse produse, de la mâncăruri la produse de îngrijire a pielii și are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv sprijinirea sănătății cardiovasculare și hidratarea pielii.

Similar cu uleiul de măsline, uleiul din semințe de dovleac are un punct de ardere relativ scăzut, ceea ce îl face mai potrivit pentru utilizarea la temperaturi nu atât de mari. Cu toate acestea, poate fi adăugat în salate sau peste legumele coapte.

Pe lângă utilizările sale în bucătărie, uleiul din semințe de dovleac poate fi consumat și ca supliment și este folosit în diverse produse de îngrijire a pielii și a părului.

O cană de semințe de dovleac în jur de 50 de grame conține aproximativ: 85 de calorii, 11,9 grame proteine. 12,4 grame grăsime, 11,8 grame fibre alimentare, 6,6 miligrame zinc (44% din doza zilnică recomandată), 168 miligrame magneziu (42% DZR), 588 miligrame potasiu (17% DZR), 52,1 miligrame fier (12% DZR), 59 miligrame fosfor (6% DZR), 35 miligrame calciu (4% DZR)

Aceste vitamine și minerale sunt foarte benefice pentru corpul nostru, ajutând nu doar la reducerea inflamației, ci și înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi sănătoase, nesaturate poate reduce nivelul de inflamație din organism. Studiile arată că uleiul din semințe de dovleac poate reduce efectele unor boli precum steatoza hepatică nonalcoolică și ateroscleroza, dar și îmbunătățirea stării mentale și conform unor studii, combaterea căderii părului la bărbați.

Deși nu există o doză oficială recomandată, majoritatea produselor conțin între 1000-2000 mg per porție. De asemenea, poate fi folosit și în produse pentru îngrijirea părului și a pielii.

Uleiul din semințe de dovleac are un gust bogat și poate fi folosit în diverse feluri de mâncare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`