Uleiul de rozmarin are o mulțime de beneficii. Nu este nevoie să-l cumperi, ci poți încerca câteva metode pentru îți face propria sticluță aurie și cu un parfum minunat.
De la parfumuri de cameră cu ulei și loțiuni de corp la infuzii culinare, aceste tehnici pot fi o modalitate excelentă de a profita la maximum de această plantă rezistentă.
Două modalități inedite de a prepara ulei de rozmarin
Indiferent dacă vrei să fierbi o cantitate de ulei sau să încerci metoda fără căldură, vei avea nevoie de ingredientele potrivite pentru a crea ulei de rozmarin. În acest sens, trebuie să alegi câteva ramuri întregi pentru a face aproximativ o cană. Nu vei avea nevoie de tulpini, ci doar de ace.
Uleiul specific pe care îl alegi va depinde de preferințele tale și de utilizarea generală dorită. De exemplu, uleiul de măsline extravirgin se pretează la creații culinare, dar poate avea un miros copleșitor în comparație cu alte opțiuni. Uleiurile de floarea-soarelui, rapiță și șofrănel sunt alternative cu miros redus sau inexistent care vor lăsa aroma de rozmarin să strălucească.
Vei avea nevoie de ceva pentru a strecura acele de rozmarin din ulei. Evită ustensilele cu găuri mari sau fante. Ulterior, alege un borcan cu capac etanș. Pentru o infuzie blândă și uniformă, un slow cooker este, probabil, cea mai bună alegere. Totuși, poți folosi și o tigaie de dimensiuni medii.
Începe cu acele. Selectați 4 până la 6 crenguțe de rozmarin de dimensiuni potrivite și îndepărtează complet acele de pe tulpini. Măsoară 2 căni din uleiul ales și adaugă-l în oala cu gătire lentă sau în tigaie pentru a acoperi rozmarinul. Dacă folosești o cantitate mai generoasă sau ai ace extrem de mari, adaugă ulei suplimentar pentru a compensa.
Pentru metoda cu slow cooker, gătește infuzia la o temperatură mică timp de cel puțin 2 ore, verificând-o des. Amestecul ar trebui să fiarbă la foc mic. La final, oprește aparatul și lasă uleiul să infuzeze încă o oră, acoperit.
Dacă gătiți pe aragaz, lasă uleiul și rozmarinul să fiarbă la foc mic într-o tigaie de dimensiuni medii timp de 10 minute. Din nou, amestecul să se încălzească prea tare. Amestecă din când în când cu o lingură de lemn, după cum este necesar.
După ce amestecul se răcește, strecoară acele. Transferă uleiul parfumat într-un borcan de sticlă curat.
Chiar dacă poți găti ulei de rozmarin, nu trebuie să o faci. Dacă ai timp și răbdare, tot ce ai nevoie este un borcan de sticlă. Pune 4 sau 5 crenguțe de rozmarin într-un recipient, lăsând acele atașate de tulpini. Umple borcanul cu uleiul ales, pune capacul și așează amestecul de ierburi la o fereastră însorită.
Această rețetă nu necesită o supraveghere atentă. În schimb, lasă borcanul pe pervaz, asigurându-te că nimic nu este în apropiere pentru a-l răsturna, și așteaptă aproximativ o lună. La sfârșit, strecoară rozmarinul și umple din nou borcanul cu uleiul infuzat.
Care sunt beneficiile infuziei
Când este inhalat, uleiul de rozmarin poate oferi efecte anti-stres, anti-anxietate și de îmbunătățire a stării de spirit. Astfel, poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării și pot beneficia persoanele cu tulburări de dispoziție sau insomie.
De asemenea, infuzia poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive prin reducerea nivelurilor sanguine ale anumitor hormoni implicați în stres, cum ar fi corticosteronul, în timp ce crește nivelurile neurotransmițătorului de bine, dopamina, în creier. Mai mult, amestecul permite anumitor compuși găsiți în ulei să intre în fluxul sanguin, unde pot acționa direct asupra creierului, influențând starea de spirit, atenția și altele.
Studiile arată că persoanele tratate cu ulei de rozmarin prin aromaterapie au raportat că au devenit mult mai energice. Alte studii au evidențiat că aceeași tehnică poate ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie. Tratamentul cu ulei de rozmarin poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor musculare.
Totuși, uleiul de rozmarin ar putea provoca reacții alergice. De exemplu, aplicarea infuziei pe piele poate duce la iritații. Din acest motiv, este important să testezi produsele pe o mică porțiune de piele înainte de a le aplica pe zone mai mari.
Dacă observi vreo iritație la aplicarea uleiului de rozmarin sau în utilizarea acestuia ca tratament de aromaterapie, contactează un specialist pentru sfaturi.