În America, uleiul de porumb este numit „aurul Occidentului” pentru proprietățile sale valoroase. Se crede că acesta este cel mai sănătos dintre toate uleiurile vegetale disponibile și cunoscute de noi. Compoziția chimică a acestuia este similară cu cea a uleiului de floarea-soarelui. Uleiul de porumb comestibil a fost comercializat pentru prima dată în 1898, în statul Indiana.
Uleiul de porumb se extrage din germenii de porumb. Boabele de porumb sunt înmuiate în apă timp de 30-40 de ore și tratate cu dioxid de sulf. Uleiul de porumb este de culoare galben deschis, transparent și inodor. Se vinde numai sub formă rafinată. Este foarte potrivit pentru prăjire, deoarece nu face spumă, nu formează substanțe cancerigene, nu se lipește și are un punct de fum ridicat, adică începe să ardă doar la temperaturi foarte ridicate.
Ulei de porumb. De ce este atât de sănătos produsul?
Pentru a evita stropirea uleiului, se recomandă să îndepărtați excesul de umiditate din produsele alimentare cu prosoape de hârtie sau să le prăjiți într-un vas de praf înainte de a le prăji. Uleiul de porumb este excelent pentru prăjirea de lungă durată. Când se fierbe carnea cu legume, se adaugă puțin ulei de porumb pentru a înmuia carnea. Uleiul de porumb este bun pentru fabricarea aluatului și a produselor de panificație. Aluatul este elastic și rezistent, iar produsele de patiserie finite sunt parfumate și pufoase.
Uleiul de porumb, ca și orice alt ulei, poate fi folosit pentru a asezona salatele. Lipsa sa de aromă nu face decât să pună în valoare gustul ingredientelor din salată. De multe ori devine o bază pentru diferite sosuri, atât calde, cât și reci. Foarte des, la prepararea margarinei se folosește uleiul de porumb.
Unul dintre principalele beneficii ale uleiului de porumb este conținutul ridicat de vitamina E, de două ori mai mult decât în uleiurile de măsline sau de floarea-soarelui. Din acest motiv, uleiul de porumb ajută la funcționarea normală a sistemului endocrin. În special a glandelor sexuale, a glandei pituitare, a glandelor suprarenale, a glandei tiroide, previne apariția slăbiciunii musculare și a oboselii.
Proprietățile benefice ale uleiului. Conținutul caloric și valoarea nutrițională a acestuia
Uleiul de porumb reduce formarea cheagurilor de sânge, are proprietăți antimutagene, protejând aparatul genetic al celulelor de mutațiile cauzate de acțiunea substanțelor chimice, a radiațiilor ionizante. Valoarea calorică a uleiului de porumb este de 899 kcal.
Acizii grași nesaturați, conținuți în uleiul de porumb, cresc rezistența organismului la bolile infecțioase și favorizează eliminarea excesului de colesterol din organism. Uleiul de porumb este, de asemenea, bogat în vitaminele B1, B2, PP, K3 și provitaminele A, care sunt principalii factori care determină proprietățile sale dietetice. Valoarea nutrițională a uleiului de porumb este de 0 g proteine, 99,9 g grăsimi și 0 g carbohidrați.
Uleiul de porumb nu este folosit doar la gătit, ci și în diverse domenii industriale. Astfel, acest produs este utilizat ca materie primă pentru biodiesel. Este, de asemenea, utilizat în săpunuri, unguente și diverse vopsele. Este utilizat în industria textilă. Este folosit la producerea nitroglicerinei și a insecticidelor. Uneori, uleiul de porumb este folosit ca bază pentru produse farmaceutice.