Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ulcerul de gamba. Cauze si simptome
Ulcerul de gamba. Cauze si simptome

Ulcerul de gamba. Cauze si simptome

11 nov. 2011, 15:36,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:7849;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Ulcerul de gamba poate fi provocat de presiunea sangelui sau de o afectiune precum impetigo, ecthima, celulita si mai rar de ulcer tropical, tuberculoza sau lepra. Peste 80-85% dintre ulcerele de gamba sunt ulcere venoase, dezvoltandu-se datorita circulatiei venoase deficitare de la nivelul membrelor inferioare.

Alte tipuri de ulcere de gamba includ ulcerele arteriale, ce rezulta datorita circulatiei deficitare de la nivel arterial, si piciorul diabetic (cu ulceratie), ce poate fi un rezultat al diabetului. Ulcerele venoase pot fi dureroase, cauzand usturimi, prurit si tumefiere la nivelul membrului afectat.

Ulceratia cronica a piciorului afecteaza aproximativ 1% din populatia de varsta mijlocie si dintre cei varstnici. Afectiunea apare cel mai frecvent dupa un traumatism minor in asociere cu:
– insuficienta venoasa cronica (45-80%);
– insuficienta cronica arteriala (5-20%);
– diabet (15-25%).

Cauze
Ulcerul de gamba in forma cronica poate aparea ca urmare a cancerului de piele, care poate fi diagnosticat printr-o biopsie de piele prelevata de la marginea unei leziuni suspecte. Exista, de asemenea, mai multe cauze comune ale ulcerelor, inclusiv boli sistemice, cum ar fi scleroza sistemica, vasculita si diferite afectiuni de piele mai ales pyoderma gangrenosum. Iata cateva cauze ale ulcerului de gamba:

1. Insuficienta venoasa
Insuficienta venoasa se refera la functionarea necorespunzatoare a supapelor de de contact din vene. Venele din picioare si din gambe urca spre inima. Exista doua mecanisme care asigura acest circuit, care pornesc dinspre muschiul gambei si urca spre inima si supapele de la inima care impiedica sangele sa curga din nou in jos fara a fi filtrat. Cresterea presiunii venoase cauzeaza depozite de fibrina in jurul capilarelor, care actioneaza apoi ca o bariera in calea fluxului de oxigen si a substantelor nutritive necesare pentru tesutul muscular si piele. Deteriorarea celulelor tesutului conduce la ulcer.

2. Insuficienta arteriala
Insuficienta arteriala se refera la circulatia proasta a sangelui in gamba si in picior, cauza cea mai frecventa fiind ateroscleroza. Ateroscleroza arterelor provoaca ingustarea depozitelor de substante grase in peretii vaselor arteriale, de multe ori din cauza nivelului crescut de colesterol. Afectiunea este agravata si de fumat sau daca aveti hipertensiune arteriala. In cazul acestei afectiuni arterele nu reusesc sa livreze oxigen si substante nutritive catre gamba fapt ce duce la descompunerea tesuturilor.

3. Ulcer diabetic
Ulcerul diabetic este cauzat o combinatie a unui blocaj arterial si anumite leziuni ale nervilor. Desi ulcerul diabetic poate sa apara si in alte parti ale corpului cel mai frecvent apare la picioare. Daca aveti leziuni ale nervilor sau neuropatie senzoriala acestea reduc gradul de constientizare a presiunii si nu mai simtiti caldura sau daca va raniti. Astfel presiunea trece neobservata si provoaca leziuni la nivelul pielii, care produc ulterior ulceratii. 

Simptome
Caracteristicile ulcerului venos difera de cele ale ulcerului arterial, de aceea simptomele sunt diferite. 

Simptomele ulcerului venos includ:
– infectia este situata sub genunchi, cel mai adesea in partea interioara a gleznelor. Afectiunea este relativ nedureroasa cu exceptia cazului in care este inflamata.

-afectiunea este asociata cu dureri, umflarea picioarelor si resimtiti o stare de confort daca stati cu picioarele ridicate.

– zona afectata este inconjurata de pete de maro sau negre, care sunt uscate, provoaca mancarime si roseata (eczema gravitationala sau venoasa).

– afectiunea poate fi asociata cu varice din cauza incompetentei sistemului venos superficial (50%).

– inflamatia cronica distruge baza vaselor limfatice, cauzand limfedem. Acest lucru creste presiunea in partea inferioara a piciorului.

Simptomele ulcerului arterial includ:
– dureri frecvente, mai ales pe timp de noapte sau in cazul in care picioarele sunt in repaus si le tineti ridicate. Aceasta durere este usurata cand picioarele sunt coborate pentru ca sangele curge din nou in picioare.

– extremitatile zonei afectate au un aspect ca si cum ar fi fost lovite.

– in zona afectiunii piciorul capata o culoare alb- albastrui si este rece.

– ati putea resimti crampe in picioare atunci cand mergeti afectiune cunoscuta sub numele de claudicatie intermitenta. Ea se produce din cauza ca muschii picioarelor nu primesc suficient sange oxigenat pentru a functiona corespunzator.

– durere de gamba, ce poate fi continua sau intermitenta (poate aparea si disparea.

– sentiment de greutate la nivelul membrului afectat.

Ulcerul diabetic are caracteristici similare cu ale ulcerului arterial, dar aceste simptome se resimt mai mult in zonele de presiune adica in calcai, pe partea din fata a degetelor , intre degete. 

Ulcerele infectate sunt acoperite de o crusta cu o suprafata galbena sau verde/puroi galben si se pot avea un miros neplacut. S-ar putea sa aveti roseata jurul infectiei, sa reimtiti caldura si sa se umfle zona. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024