Ulcerațiile bucale sunt destul de frecvente, dar cu o imunitate normală, de obicei nu ating o dimensiune impresionantă. Cel mai frecvent ulcer bucal este stomatita. Acestea sunt binecunoscutele răni albe din gură care provoacă dureri puternice și arsuri atunci când mâncați. În plus, aftele bucale pot fi cauzate de mai multe tipuri de bacterii și viruși. Tratamentul aftelor bucale se face după ce se descoperă cauza și agentul cauzal.
De obicei, un singur ulcer se formează în gură din cauza unei mușcături pe partea interioară a obrazului sau a limbii sau din cauza unei iritații cauzate de dinți ascuțiți, de periajul necorespunzător sau de protezele dentare care nu se potrivesc bine. Aceste ulcerații se numesc „stomatită traumatică”.
Ulcerații bucale. Cele mai frecvente tipuri de afte bucale
Stomatita aftoasă se prezintă în mod regulat cu una sau mai multe afte mici și albe în gură. Acestea pot apărea pe palat, obraji, buze și limbă (cu excepția gingiilor). Erupțiile se vindecă în termen de 7 zile, iar frecvența lor variază de la o dată pe lună la de două ori pe an (crize sezoniere).
Stomatita hipertiformă este un ulcer multiplu de tip herpes. Acestea apar în insule pe suprafața inferioară a limbii și pe podeaua gurii. Candida poate provoca, de asemenea, răni care sunt acoperite de o peliculă albicioasă. Cele mai multe apar la copii sau la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Ulcerațiile sau eroziunea traumatică este cauzată de deteriorarea mucoasei. Dacă trauma continuă, ulcerul se va lărgi și va deveni mai persistent. Apare după tratamente dentare, periuțe de dinți aspre, mușcarea limbii sau a obrazului și, uneori, în urma fumatului.
Gingivostomatita necrozantă este o boală virală acută și periculoasă, caracterizată prin ulcere cu o placă verzuie și cu fundul sângerând. Țesutul gingival se umflă și sângerează. Plăgile sunt cel mai adesea localizate pe partea interioară a obrajilor, pe palatine și pe amigdale. Există o respirație înțepătoare, urât mirositoare.
Cum arată rănile provocate de afecțiune? Testele necesare pentru identificarea bolii?
Ulcerațiile care apar în colțurile gurii se manifestă în cazul unei malocluzii din cauza unei acumulări de salivă și bacterii, a carențelor de vitamine și a imunodeficienței. Răni protetice cauzate de protezele dentare nepotrivite sau prost întreținute.
Aftele bucale pot fi un simptom al unor afecțiuni generale severe. Cele mai frecvente sunt tuberculoza, sifilisul și HIV. În timp ce aftele de tuberculoză și sifilis sunt imediat recunoscute de un specialist după aspectul lor, HIV dezvoltă adesea candidoza sau stomatita obișnuită, luând rapid forme exagerate cu ulcere perforate sau leziuni osoase. Țineți cont de faptul că rănile din bolile grave sunt mari și profund penetrante, așa că nu trebuie să bănuiți lucruri înfricoșătoare atunci când apar ulcerații mici.
Ulcerațiile bucale apar și din cauza stomatitei. Această afecțiune poate fi ușor de recunoscut de alte tipuri de afte bucale. Medicul dumneavoastră va efectua un test bacteriologic, va face un diagnostic diferențial și va prescrie cel mai bun tratament în funcție de cauză. În cazul ulcerelor cronice, este esențial să se ia măsuri de întărire a sistemului imunitar general.