Prima pagină » Titlurile zilei » Uitați-vă la el! Este cel mai bătrân fermier din Iași. La 99 de ani produce tot ce consumă, alături de soția sa. Neculai Ghercă are un secret pe care l-a transmis cu zâmbetul pe buze! GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

Uitați-vă la el! Este cel mai bătrân fermier din Iași. La 99 de ani produce tot ce consumă, alături de soția sa. Neculai Ghercă are un secret pe care l-a transmis cu zâmbetul pe buze! GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

13 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Neculai Ghercă, din comuna Răchiteni, este cel mai vârstnic fermier din județul Iași. Are 99 de ani și, timp de peste 3 decenii, a vândut în toată țara legume cultivate pe terenurile sale. Ieșeanul nu a renunțat la dragostea pentru agricultură. Neculai Ghercă spune că se trezește în fiecare dimineață și se ocupă de grădina din spatele casei, împreună cu soția sa, Verona. Cei doi sunt căsătoriți de mai bine de 75 de ani

Care este secretul longevității celui mai vârstnic fermier din Iași? Bărbatul în vârstă de 99 de ani spune că nu mănâncă decât ceea ce cultivă! Neculai Ghercă, din comuna Răchiteni, este cel mai vârstnic agricultor înregistrat la Agenția de Plăți și pentru Intervenții în Agricultură (APIA) Iași și care, în continuare, primește subvenții pentru ceea ce cultivă. Suprafața de teren pe care o exploatează este de un hectar, cu legume în câmp sau în solarii.
Fermierul își începe povestea cu amintirile mai puțin plăcute din perioada în care a mers la război.

„Sunt veteran de război. Am fost pe front timp de trei ani. După ce m-am întors acasă, la 24 de ani, m-am căsătorit. Suntem de 75 de ani împreună! Aici, în sat, am întâlnit-o pe soția mea. Am avut patru copii”, spune Neculai Ghercă.

Fermierul povestește că dragostea pentru pământ, pentru agricultură, este moștenită de la tatăl său, care avea multe terenuri pe care le lucra. Însă, în momentul în care s-a instaurat regimul comunist, totul s-a schimbat.

„Aveam pământ, dar nu aveam ce mânca, din cauza comuniștilor! Veneau o dată la două zile să ia impozitul pe pământ! Plăteai azi, poimâine veneau iarăși să ia impozitul! Așa au fost vremurile… Tata a fost chiabur, a avut oleacă de pământ. Atâta i-a trebuit! A fost persecutat mulți ani din cauza asta. Tata a murit bătut. L-au bătut până i-au distrus pancreasul…”, spune bătrânul Neculai Ghercă, cu lacrimi în ochi.

Ieșeanul a vândut legume în piețele din toată țara, pentru a-și întreține familia

Deoarece trebuia să muncească pentru a-și întreține familia, ieșeanul mergea în fermele din județ, la cooperative.

„Am lucrat la CAP mulți ani, pentru că așa erau vremurile, iar în agricultură așa se muncea, la colectiv, la CAP (n.r. – Cooperativa Agricolă de Producție). Mergeam la legume, la animale, la colectiv. Mai mergeam la lucru cu ziua, prin sat. În acele vremuri, ce îți dădeau de la cooperativă, aia luai acasă și mâncai! Dacă nu mergeai la lucru, îți tăiau lumina, te duceau la Securitate, să te bată.

Asta a fost vreme de câțiva ani, până am început să aflu de piețe și am început să merg și eu cu cartofii, varza și alte legume să le vând în toată țara. Noi din agricultură am trăit. Am continuat ce a făcut tata. Nu mai aveam aceleași pământuri, dar aveam ceva cât să pun mâncare pe masă. Numai din agricultură am făcut bani. Din 1954, până în 1987! După aceea am ieșit la pensie. Am 33 de ani de pensie, iar soția, Verona, 36 de ani”, povestește fermierul ieșean Neculai Ghercă.

Cel mai vârstnic fermier din Iași: „Am dus cartofi și varză la Timișoara, cu vagonul!”

Agricultorul ieșean își amintește de vremurile în care mergea în piețe și târguri, departe de familie, dormind pe unde apuca. I-a plăcut să viziteze țara, de aceea spune că a rămas cu multe amintiri plăcute.

„Cunosc toată țara. Am fost pe la Cluj, Timișoara, Reșița, Craiova, Bacău. Am umblat cu produse agricole, de vânzare, peste tot, prin țară. Am dus cartofi și varză la Timișoara, cu vagonul! Apoi, la Reșița, la Constanța, Medgidia. În Bârlad sau Tecuci ne cunoșteau toți. Am dormit și pe pietre. Știți cum era la piață înainte?! Veneai de departe și dormeai pe unde apucai, pentru că trebuia să vinzi ce aveai. Mie mi-au plăcut istoria și geografia și mereu am vrut să aflu ce e cu locurile în care mergeam să vând”, spune cel mai vârstnic fermier ieșean.

La 99 ani, Neculai Ghercă se duce cu scuterul la magazin: „Cu 10 kilometri la oră merg, nu depășesc viteza aceasta”

Neculai Ghercă nu a renunțat la agricultură, chiar dacă are o vârstă înaintată. În spatele casei are o grădină cu legume și câțiva ari cu porumb și floarea-soarelui de care se ocupă împreună cu soția sa, în vârstă de 95 de ani.

„Cultura trebuie îngrijită mai bine. Noi ne descurcăm așa cum putem. Verona mai are forță să prășească în grădină. Eu mai strâng buruienile. Uitați-vă ce e acum în grădină! Iar a crescut buruiana! Aici avem 10 ari”, spune fermierul, care ani de zile se trezea în fiecare dimineață la ora 5:00 pentru a merge pe câmp sau la piață.

„Acum nu ne mai trezim așa devreme. Bătrânețea e de vină! Dar mă descurc singur să merg la magazin. Am băieții care mă mai ajută, dar, de obicei, mă duc singur. Iau scuterul și merg la magazin. Cu 10 kilometri la oră merg, nu depășesc viteza aceasta”, râde cel mai vârstnic fermier din Iași.

Neculai Ghercă: „Munca e secretul longevității”

Chiar dacă are mulți nepoți și strănepoți care muncesc în străinătate și care îl vizitează ori de câte ori pot când vin în țară, Neculai Ghercă spune că nu s-au pus la masă cu toții niciodată.

„Nepoții sunt plecați în străinătate, în Italia, în Irlanda, în Anglia… Nu pot să-i adun pe toți. Am 10 nepoți și 15 strănepoți!”, spune mândru Neculai Ghercă, care adaugă faptul că munca a fost cea care l-a ținut în viață.

„Am muncit! Am făcut casa cu mâinile mele, am muncit la câmp. Munca e secretul longevității”, mai povestește fermierul în vârstă de 99 de ani.

În toamna acestui an, ieșeanul va împlini 100 de ani.

„Nu aș vrea să-i mai ajung! Bătrânețile sunt grele!”, mai spune Neculai Ghercă, așezându-se pe banca din fața porții și depănând amintiri din tinerețe.

„Eu am mâncat tot ce am avut în grădină. Am mai avut niște animale, mâncam ce puteam de la ele. Nu le mai am. Nu am luat pastile ani de zile! Abia acum, de când am probleme cu prostata, am început să iau medicamente”, mai spune Neculai Ghercă, cel mai vârstnic fermier din Iași.

În județul Iași sunt 194 de fermieri care au împlinit 90 de ani

Statisticile furnizate de APIA arată că, în județul Iași, mai sunt fermieri cu vârste înaintate care se ocupă cu agricultura. Datele arată că, în județul Iași, sunt înregistrați 194 de fermieri care au împlinit 90 de ani, în vreme ce 1.291 de fermieri care exploatează 4.480 de hectare de teren au vârste de peste 80 de ani. În categoria de vârstă 70-80 de ani sunt înregistrați, în Iași, 3.399 de fermieri cu terenuri agricole, ce cultivă o suprafață de 10.065 de hectare. Cei cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani sunt în număr de 7.318, cu exploatații pe o suprafață de 32.697 de hectare.

Alți 2.923 de fermieri au vârste cuprinse între 40 și 50 de ani și au 18.991 de hectare. Tinerii fermieri exploatează 9.193 de hectare, având vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, fiind în număr de 1.258 de persoane. Cei mai tineri fermieri înregistrați la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Cei 477 de tineri care au înființat afaceri agricole exploatează 4.672 de hectare de teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025