Prima pagină » Culinar » Uită de gripă și răceală cu acest sos de hrean la borcan pentru iarnă
Uită de gripă și răceală cu acest sos de hrean la borcan pentru iarnă

Uită de gripă și răceală cu acest sos de hrean la borcan pentru iarnă

24 nov. 2023, 11:25,
în Culinar

Vă prezentăm o rețetă simplă de hrean la borcan pentru iarnă, îmbogățit cu oțet și mărunțit cu ajutorul unui robot de bucătărie. Hreanul ras cu adaos de oțet este o opțiune delicioasă, mai sănătoasă și cu un gust mai proaspăt decât varianta din comerț. Acest condiment versatil poate fi păstrat în frigider pentru aproximativ 3 luni.

Ce trebuie să știi înainte de a face hrean la borcan pentru iarnă

Există diferențe de gust semnificative între hreanul preparat acasă și cel cumpărat din magazin. Iutimea hreanului poate împărți oamenii în două tabere, însă chiar și cei mai reticenți ar putea aprecia beneficiile sale pentru curățarea sinusurilor. Atâta cultivarea cât și pregătirea hreanului la borcan se fac foarte simplu. Pentru a-l cultiva, puteți planta pur și simpu o bucată de rădăcină într-o zonă însorită, asigurându-vă că primește suficientă apă, și veți avea o recoltă bogată în curând. Pentru cei fără acces la grădină, rădăcinile de hrean pot fi găsite la piață. Hreanul ras preparat în casă are proprietăți de două ori mai puternice decât variantele din comerț și poate fi păstrat în frigider cu peste o lună mai mult.

Hreanul face parte din aceeași familie cu muștarul și cu wasabi. Rădăcina proaspătă de hrean poate fi păstrată la rece timp de o săptămână, dar se poate usca în timp. Aroma hreanului poate varia în funcție de diverse aspecte, cum ar fi prospețimea, mărimea și vârsta plantei. În momentul răzuirii sau prelucrării, hreanul proaspăt eliberează substanțe care pot irita ochii și nasul. Este recomandat să deschideți ferestrele și să asigurați o bună ventilare a bucătăriei înainte de a începe procesul. Ochelarii de protecție pot fi de asemenea utili.

Sosul de hrean cu oțet este pur și simplu rădăcină de hrean rasă, oțet alb, puțină sare și puțin zahăr (opțional), care ajută la echilibrarea gustului. Hreanul preparat este cel mai adesea folosit ca acompaniament la oua fierte, friptură de vită, ca ingredient în sosul din cocktail cu fructe de mare și băuturile Bloody Mary. De asemenea, poate fi adăugat la smântână, maioneză și alte rețete savuroase de dressing, cum ar fi cel Caesar.

La ce contribuie adăugarea oțetului

Și acum, iată și rețeta pentru hrean ras la borcan, îmbogățit cu oțet. Veți avea nevoie de 500 grame de rădăcină proaspătă de hrean, 120 ml de oțet alb, 240 ml de apă rece, 1 linguriță de sare kosher, sau după gust.

Curățați hreanul, având grijă să vă protejați ochii de vapori puternici. Tăiați hreanul în segmente de 5 cm și tocați-l fin într-un robot de bucătărie sau dați-l pe o răzătoare. Transferați hreanul ras într-un borcan, și adăugați oțetul și 240 ml de apă rece până când hreanul este aproape acoperit, adăugând mai multă apă dacă este necesar. Amestecați cu sare, închideți ermetic borcanul și păstrați-l în frigider până la servire. Hreanul preparat poate fi păstrat până la 3 luni în frigider.

Este foarte important să măcinați rădăcinile de hrean într-o zonă bine ventilată și, în funcție de sensibilitatea individuală, chiar să purtați ochelari de protecție și o mască. Adăugarea de oțet în hreanul măcinat neutralizează procesul enzimatic al acestui compus. Oțetul stabilizează aroma. Cu cât așteptați mai mult să adăugați oțetul, cu atât rezultatul va fi mai iute. Dar nu așteptați mai mult de câteva minute, altfel aroma rezultată va fi amară. Puteți alege să radeți rădăcinile direct într-un castron cu oțet pentru o aromă mai blândă. Utilizați oțet alb cu un nivel de aciditate de 5%, căci oțetul de cidru va decolora mai repede sosul de hrean la borcan pentru iarnă.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`