Prima pagină » Actualitate » UE vrea să interzică sobele pe lemne în România. Ce sisteme de încălzire se vor folosi

UE vrea să interzică sobele pe lemne în România. Ce sisteme de încălzire se vor folosi

21 mart. 2024, 10:20, 11 ,
BZI.ro, în Actualitate

UE vrea să interzică sobele pe lemne din România. La cererea Uniunii Europene, tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic folosite în prezent pentru încălzire sau răcire vor fi înlocuite treptat. Iată ce sisteme de încălzire se vor folosi.

UE vrea să interzică sobele pe lemne în România

Sobele pe lemne vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă. Această tehnologie ar trebui să înlocuiască treptat sobele ineficiente din Uniunea Europeană până în 2050.

În România ponderea surselor regenerabile ar trebui să treacă de 32% până în 2030 și să fie de aproape 35% până în 2050. Comisia Europeană consideră că pompele de căldură sunt esențiale pentru a face tranziția către o energoe curată, fără emisii de carbon.

Pompele de căldură nu generează căldură prin arderea de combustibili fosili, ci folosesc căldura disponibilă în mod natural în mediul înconjurător. În loc să producă căldură, ele extrag și folosesc energia ambiantă (caldă sau rece, din aerul exterior și apele de suprafață sau de canalizare) sau energia geotermală (caldă sau rece, din apele subterane sau subterane).

La nivelul UE se discută și despre eliminarea centralelor care folosesc combustibili fosili, lucru care ar afecta direct consumatorii români. Pentru introducerea pompelor de căldură în Europa vor fi alocate fonduri europene.

Centralele pe gaz și cărbune vor fi interzise

UE va interzice centralele pe gaz și cărbune, iar proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să găsească soluții alternative, fie se branșează la sistemul de încălzire centralizat dacă există, fie investesc în surse de energie regenerabilă. Uniunea Europeană vrea ca în viitor centralele pe gaz și cărbune să dispară. În România, o locuinţă din trei este încălzită cu gaz natural, prin centrale de apartament.

Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunţă că zeci de mii de gospodării din România vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuinței în anul 2024. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică. În cazul proprietarilor vulnerabili, această inițiativă va aduce instalarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică.

„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică. (…) Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie. În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic.”, a declarat Adrian Câciu.

Comentarii
  • Mars, tu-va-n gat de lepre. Iar apare cap de calti asta de Caciu, groparul economiei romanesti? MAAARS!!!

  • afară din (m)ue!
    sau vă place să fiți permanent strînși de coa…ste? 😉

  • Asistăm tacit ca niște oi ce suntem la implementarea neocomunismului. A știut Marea Britanie de ce a ieșit din UE, bravo lor, băieți deștepți.
    Cum morții ma-tii sa interzici unor oameni sărmani din satele sărace ale României să se încălzească cu lemne ? De unde să aibă babele și moșnegii aia cu pensie de 200 lei sa cumpere pompe de căldură care au preț de pornire de 5000 euro ?
    Bai lumea s-a tâmpit de tot.

  • Da elvețienii , nu au șemineu in vilele alea a lor de la munte?
    Da austriecii nu au in statiunile lor montane șeminee?
    Austriecii ne au tocat padurile , ne cumparat pe te miri ce gazul din marea neagra . SI pe urma ne pun sa ne incalzim cu panouri solare chinezești SI cu pompe de caldura 😇.
    Cum dracu sa ti interzicea cineva , da faci un foc in casa ta , sa gasești SI sa te incalzesti cu el?
    Da eolienele SI futuvoltaicele nu poluaza cand sunt produse ? . . SI nu sunt nici biodegradabile , nu putrezesc după ce se strica. .. cum sunt eco ?

  • Au pompe de caldura si n-au cui le vinde.

  • Pompele de caldura nu sunt un panaceu. In primul rand, consuma energie electrica, care este mai scumpa decat energia termica. In al doilea rand, eficienta lor scade cu cat creste ecartul termic. Daca afara este foarte frig, eficienta este la pamant. Unele nici nu pornesc. In al treilea rand, trebuie sa ai o sursa termica cu potential scazut la care sa poti ajunge cu costuri rezonabile. Daca trebuie sa forezi la 100 m, mai bine te lasi. La fel, daca apa freatica de suprafata este contaminata de la fose.
    Pe scurt, pompele de caldura ar merge undeva prin Sud, mai ales prin Dobrogea, asta daca poti ajunge la apa freatica cu costuri rezonabile.

  • La europarlamentare trebuie votați naționaliști dacă:
    Vreți în continuare mașini pe benzina și motorina
    Nu vreți noi taxe absurde gen taxa pe carbon
    Vreți să mai conduceți după 60 de ani
    Vreți să conduceți mașini peste 15 ani
    Vreți să nu mai fiți închiși în case
    Vreți ca copiii voștri să nu moară în războiul lui Macron și Ursula

  • Dictatura fascista a Ur – sulei ., bagami – as pu – la in mintea ei de fascista. RoExit , asta este solutia. Democratie in Ue ? Nu! Dicratura fascista idioata Da, Mai multa democratie au tarile comuniste decat tarile Ue., Ro Exit , numai gargauni vin de la bruxelles si idiotenii si povara cu taxe , si rahatul de taxa pe carbon si miliarde la Ucraina care nu este si nu va fi in Ue si etc. idiotenii.. La puscarie Ur – sula! ESTE NEVOIE DE EUROPARLAMENTARII AUR SI SOS IN Parlamentul european , numai ei vor schimba ceva pentru binele romanilor. Sa votam europarlamentarii AUR si SOS!!!!!

  • Stiri de kkt la prostalani merge,pana mai ieri era agitatia ca ca ne dau greieri,stiri bagate de trolii rutZi iar haurarii de pe la noi pun botu’!

  • Mai devreme sau mai tarziu (~100 ani)… lumea nu prea va avea lemn pt …soba fiindca va ..dispare ! Bineinteles daca nu ne iau astia cu nucleare.
    Pe termen lung e o gandire buna. Deasemenea va trebui sa producem oxigen, cumva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *