Prima pagină » Actualitate » UE și NATO le dau ordin italienilor. Cele două organisme nu vor ca Italia să aibă orice guvern decide poporul
UE și NATO le dau ordin italienilor. Cele două organisme nu vor ca Italia să aibă orice guvern decide poporul

UE și NATO le dau ordin italienilor. Cele două organisme nu vor ca Italia să aibă orice guvern decide poporul

22 iul. 2022, 20:46,
BZI.ro, în Actualitate

Odată cu demisia premierului Mario Draghi în Italia, UE şi NATO pierd un „pilon”, un aliat preţios în sprijinul lor pentru Ucraina împotriva Rusiei, dar se tem de asemenea de venirea la putere a doi lideri ai extremei-drepte italiene, eurosceptica Giorgia Meloni şi rusofilul Matteo Salvini, potrivit AFP.

Formaţiunile lor politice, Fratelli d’Italia (post-fascistă), respectiv Lega (anti-imigraţie), sunt creditate cu aproape 40% din intenţiile de vot în cele mai recente sondaje, cu doar puţin mai mult de două luni înainte de alegerile anticipate, scrie agerpres.ro.

Adăugând şi Forza Italia, partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, alianţa de dreapta ar urma să primească între 45% şi 48% din sufragii.

În afară de comisarul european Paolo Gentiloni, care i-a denunţat deschis pe „iresponsabilii” care au dus la căderea premierului italian Mario Draghi, primele reacţiile ale liderilor occidentali au fost reţinute. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a limitat doar la a saluta în Mario Draghi „un mare om de stat”.

Europenii sunt îngrijorați pentru viitoarea colaborare dintre Italia și Ucraina

Însă, în culise, europenii „sunt îngrijoraţi” deoarece Draghi, care s-a deplasat la Kiev în iunie cu Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, „era un factor de stabilitate important”, potrivit unui diplomat în misiune la Roma.

„Indiferent de culoarea politică a viitorului guvern, este nevoie ca sprijinul politic, economic şi militar pentru Ucraina să continue neabătut”, a adăugat el.

Răspunzând unor titluri liberale din presa italiană, Luca Ciriani, liderul Fratelli d’Italia din Senat, a criticat miercuri „ştirile false care anunţă venirea barbarilor la porţile” Romei.

„Ne-am arătat seriozitatea în politica externă, fiind alături de Italia, UE, NATO şi Ucraina, deşi acest lucru ar fi putut să ne coste scump pe plan electoral”, a afirmat el.

În opinia analistului de geopolitică Alfio Sciaresa, „o coaliţie naţionalist-conservatoare ar avea, probabil, o politică sinuoasă, cu numeroase tensiuni interne legate de diverse poziţionări internaţionale ale celor trei partide”.

Mesajul lui Zelenski pentru Mario Draghi

Publicaţia franceză Le Monde a scris într-un editorial că se teme de „bulversarea geopolitică pe care ar aduce-o revenirea la putere, la viitoarele alegeri, în plină îngrijorare în legătură cu energia odată cu apropierea iernii, a acestor formaţiuni cu un trecut greu de complezenţă faţă de Vladimir Putin”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avut joi o postare pe Twitter foarte diplomatică. Aducându-i un omagiu premierului italian demis, el s-a declarat convins în acelaşi timp că Roma va rămâne alături de Kiev.

„Sinceră recunoştinţă pentru Mario Draghi pentru sprijinul său ferm faţă de Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse şi pentru apărarea valorilor europene comune – democraţia şi libertatea”, a adăugat el.

„Vom continua să lucrăm împreună pentru a întări cooperarea între Ucraina şi Italia. Sunt convins că sprijinul activ al italienilor pentru Ucraina va continua”, a afirmat el.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *