UE și producătorul de vaccinuri Covid din Marea Britanie, AstraZeneca, au promis că vor colabora pentru a rezolva problema asupra deficitului de aprovizionare a blocului de 27 de membri.
Acest lucru vine după discuțiile de criză pe care ambele părți le-au descris drept „constructive”. AstraZeneca a spus mai devreme că ar putea livra doar o fracțiune din dozele pe care le-a promis în ianuarie-martie, dând vina pe probleme de producție la fabricile europene.
Firma trebuie să îşi onoreze angajamentele pe care şi le-a luat
Dar UE a declarat că firma trebuie să-și onoreze angajamentele și să livreze picioarele prin devierea stocului din Regatul Unit.
Contractul dintre UE și AstraZeneca conține o clauză de confidențialitate – însă UE a solicitat companiei să comunice detaliile.
Rapoartele au spus săptămâna trecută că UE va primi cu 60% mai puține doze de vaccin – aproximativ 50 de milioane de vaccinuri – decât a promis în primul trimestru al anului.
Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, nu a fost încă aprobat de UE, deși acest lucru este așteptat vineri. UE – care a fost criticată pentru lansarea lentă a inoculărilor sale – se confruntă, de asemenea, cu întârzieri cu aprovizionarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech. Blocul are o înțelegere mult mai mare cu producătorul de vaccinuri SUA-Germania.
Între timp, prim-ministrul britanic Boris Johnson a spus: „Sunt încrezător în aprovizionarea noastră și vom continua să lansăm vaccinurile cât de repede putem. Sunt foarte mulțumit în acest moment că avem cea mai rapidă lansare de vaccinuri din Europa de către unii cale.”, conform bbc.com
Ce au spus UE și AstraZeneca?
După discuțiile de criză de miercuri, comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, și-a exprimat regretul pentru „lipsa continuă de claritate a calendarului de livrare”.
„Vom colabora cu compania pentru a găsi soluții și a livra vaccinuri rapid pentru cetățenii UE”, a scris ea pe Twitter.
Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat că compania s-a „angajat la o coordonare și mai strânsă pentru a trasa în comun o cale pentru livrarea vaccinului nostru în următoarele luni”.
Kyriakides a subliniat înainte de discuții că fabricile din Marea Britanie, care nu au întâmpinat probleme de producție, au făcut parte din acordul său cu compania și au trebuit să livreze.
„Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt unite pentru că AstraZeneca trebuie să își îndeplinească angajamentele din acordurile noastre”, a spus ea.
Într-un interviu acordat marți ziarului italian La Repubblica, directorul executiv al AstraZeneca , Pascal Soriot, a declarat că contractul îl obligă să facă „cel mai bun efort”, mai degrabă decât să-l oblige să respecte un termen stabilit pentru livrarea vaccinurilor .
De ce sunt probleme la aprovizionarea cu vaccinuri
UE a semnat un acord cu AstraZeneca în august pentru 300 de milioane de doze, cu o opțiune pentru încă 100 de milioane, dar compania britanică-suedeză a raportat întârzieri de producție la două fabrici, una în Olanda și una în Belgia.
Soriot a spus că producția a fost „practic cu două luni în urmă față de locul în care am vrut să fim”.
Italia se număra printre țările care amenință să dea în judecată pentru întârzieri. UE spera că, de îndată ce va fi acordată aprobarea, livrarea va începe imediat, cu aproximativ 80 de milioane de doze sosind în cele 27 de țări până în martie.
Oficialii nu au confirmat public cât de mare va fi deficitul, dar agenția de știri Reuters a raportat că livrările vor fi reduse la 31 de milioane în primul trimestru al acestui an.
De asemenea, UE a comandat 2,3 miliarde de doze de vaccinuri de la alte patru companii, dintre care doar cele ale Pfizer / BioNTech (600 de milioane) și Modernă (160 de milioane) au fost aprobate.