Prima pagină » Actualitate » UE obligă cetățenii să își cumpere mașini electrice. Ce vehicule vor fi interzise în trafic
UE obligă cetățenii să își cumpere mașini electrice. Ce vehicule vor fi interzise în trafic

UE obligă cetățenii să își cumpere mașini electrice. Ce vehicule vor fi interzise în trafic

01 mai 2024, 08:45, 2 ,
în Actualitate

UE obligă cetățenii să își cumpere mașini electrice. Conducerea Uniunii Europene vrea să forțeze populația să se îndrepte spre mașinile de mici dimensiuni, măsura fiind impusă prin intermediul taxelor diferențiate. Iată ce vehicule vor fi interzise în trafic.

UE obligă cetățenii să își cumpere mașini electrice

Uniunea Europeană vine cu noi reguli. Se dorește determinarea populației să cumpre mașini electricee de mici dimensiuni. De asemenea, în UE se vor implementa o serie de politici, cum ar fi limite pentru amprenta vehiculului, greutatea și/sau dimensiunea bateriei, acces la finanțare doar pentru vehicule mai mici și sprijin susținut pentru taxarea publică, care să permită utilizarea mai largă a mașinilor cu autonomie mai scurtă.

Achizițiile în UE se concentrează pe SUV-uri electrice, fapt care pune presiune pe materiile prime. Cele mai multe achiziții de autovehicule electrice și hibride în Uniunea Europeană se fac din gama SUV-urilor.

Cu cât automobilul electric este mai mare, cu atât bateria permite o autonomie mai mare pentru distanțe mai lungi de 100 de km. Problema la nivelul UE este acum că pentru fabricarea unor baterii mai puternice este nevoie de o cantitate enormă de materii prime critice, pe care Europa nu le are.

,,Marii producători de automobile au anunțat lansări de modele de mașini electrice mai mici și mai accesibile în ultimii ani. Cu toate acestea, sunt așteptate mult mai puține modele mai mici decât SUV-uri, modele mari și pick-up-uri. Doar 25% din cele peste 400 de lansări așteptate pe perioada 2024-2028 sunt modele mici și mijlocii, ceea ce reprezintă a pondere mai mică a modelelor disponibile decât în ​​2023.”, se arată într-un raport al Agenției Internaționale a Energiei.

Când intră în vigoare noua lege

Anumite mașini vor dispărea de pe șosele europene, inclusiv din România. Conform noului standard Euro 7, combustibilii tradiționali vor trebui să cedeze terenul în fața vehiculelor electrice și a celor alimentate cu surse regenerabile de energie. Acesta impune reglementări noi privind utilizarea combustibililor fosili. Normele Euro 7 pentru vehicule, adoptate de Parlamentul European, urmează să intre în vigoare în 2027.

De remarcat este interdicția comercializării vehiculelor cu motoare pe benzină sau motorină în toate statele membre începând din 2035. Scopul noilor legi ale Uniunii Europene este să încurajeze adoptarea mașinilor electrice și a vehiculelor care folosesc surse de energie mai puțin poluante.

Pentru a face acest lucru posibil, UE îndeamnă oamenii să cumpere autovehicule electrice. În februarie 2024, vehiculele cu motoare diesel au reprezentat aproximativ 56% din totalul vânzărilor. Vehiculele pur electrice au constituit aproximativ 1% din totalul acestora.

Parlamentul European a aprobat recent un set de noi reguli care îi vor afecta în mod direct pe conducătorii auto din întreaga Uniune Europeană. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.

Cei care vor să obțină permisul de conducere în anul 2024 sunt nevoiți să facă față unui alt set de reguli. Nu doar procedura de obținere a permisului a fost schimbată, dar s-a introdus și o nouă probă pe care viitorii șoferi trebuie să o treacă. Modificările aduse examenului auto includ introducerea și altor probe practice precum condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea sigură a telefonului mobil, conștientizarea unghiurilor moarte și folosirea sistemelor de asistență pentru șofer. Toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, vor trebui să respecte aceste cerințe.

Comentarii
  • Totul este pentru a reduce dependența de Rusia, nicidecum pentru a reduce poluarea. Sa dea UE bani oamenilor pentru masini electrice daca asta vor, nu sa oblige pur si simplu omul sa-si cumpere masina electrica.

  • Vreau, dar nu am ce

    Troll rus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`