Prima pagină » Coronavirus » UE a început discuțiile cu privire la certificatele de vaccinare anti-Covid-19 pentru călători

UE a început discuțiile cu privire la certificatele de vaccinare anti-Covid-19 pentru călători

19 ian. 2021, 12:47,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Uniunea Europeană (UE) a început discuțiile cu privire la certificatele de vaccinare anti-Covid-19 pentru călători, în condițiile în care ideea unui certificat sau pașaport de acest fel naște controverse.

Țările membre ale Uniunii Europene au început să discute dacă persoanele care se vaccinează anti-Covid-19 ar trebui să aibă o libertate de mișcare mai mare vara aceasta față de restul populației, transmite Reuters.

Miniștrii celor 27 de state membre au discutat și despre o coordonare mai bună pentru distribuția vaccinurilor după ce mai multe ţări au spus că primesc stocuri de vaccinuri pentru Covid-19 mai mici decât se aşteptau şi s-au plâns de incertitudinea privind livrările viitoare, însă, subiectul va fi reluat la sfârșitul acestei săptămâni.

Grecia a cerut certificate de vaccinare

Ministrul de externe al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a propus ideea unui certificat european de vaccinare, care să permită deținătorilor să reia călătoriile transfrontaliere care au fost grav afectate de pandemie și astfel, să ajute la revitalizarea turismului.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a susținut că persoanele vaccine ar trebui să revină curând în restaurante și cinematografe, în timp ce alți miniștri au criticat acest punct de vedere.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că vaccinarea este voluntară și astfel fiecare alege dacă vrea sau nu să fie vaccinat. De asemenea, a mai adăugat că persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze nu ar trebui să aibă drepturi limitate.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel cum sunt acum testele Covid.

„Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie, s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

Cei vaccinați pot transmite virusul?

Reprezentantul Germaniei, Michael Roth, a susținut că este foarte important să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite sau nu virusul altor persoane.

Pentru moment, UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor va începe să colecteze date din această săptămână cu privire la vaccinurile livrate şi vaccinările pe ţară.

Maros Sefcovic a mai spus că ţările UE trebuie să se sincronizeze într-o mai mare măsură pentru a ajuta la menţinerea deschiderii pieţei sale unice, care permite libertatea de circulaţie a persoanelor şi a lucrătorilor.

Ursula von der Leyen: „Trebuie recunoscute reciproc de statele UE!“

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber și a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene, relatează Euractiv.

„Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat. Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

Klaus Iohannis: „Nu consider că e o idee bună“

Președintele României, Klaus Iohannis, nu consideră că este o idee bună pașaportul de vaccinare.

„Nu consider că e o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare, care este pur şi simplu inacceptabil. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, însă el trebuie să fie folosit pentru motive medicale. Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărţim populaţia Europei în două, cei care au fost deja vaccinaţi şi cei care nu au fost încă vaccinaţi, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat că, la nivelul Uniunii Europene, există o directivă privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere în UE prin care este prevăzută şi situaţia de excepţie prin care se pot impune restricţii de la aceste drepturi, pentru a se proteja sănătatea publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025