Prima pagină » Actualitate » Ucrainienii din România au mai multe drepturi decât românii! Beneficiază de servicii de sănătate fără ca să plătească asigurare de sănătate

Ucrainienii din România au mai multe drepturi decât românii! Beneficiază de servicii de sănătate fără ca să plătească asigurare de sănătate

05 sept. 2024, 11:35,
în Actualitate

Un OUG dat de Guvernul Ciolacu aduce beneficii pentru ucrainienii din România peste cele ale românilor. Vorbim despre faptul că aceștia beneficează de servicii medicale fără a plăti vreo asigurare de sănătate. Adică fără a avea un job. OUG NR. 96 per 2024 prevede la art. 4 pct. 2 acest lucru:

”(2) Beneficiarii şi beneficiarii anteriori care necesită servicii medicale, materiale sanitare, medicamente şi dispozitive medicale, altele decât cele prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b), beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi în normele de aplicare ale acestuia, precum şi de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi serviciile medicale cuprinse în programele naţionale de sănătate curative, ca şi asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, a contribuţiei personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu şi cu scutire de la coplată. ” se arată în document.

În acest sens trebuie să precizăm faptul că trebuie făcută o delimitare între copiii ucrainieni care vin în România, fugăriți de război, și adulții care stau în țară și nu au nicio intenția în a-și găsi un job. Este absolut normal ca minorii să beneficieze de asigurări de sănătate pentru că ei reprezintă o categorie vulnerabilă. Ceea ce nu este normal este să vedem mașini de zeci, sute de mii de euro cu numere de Ucraina conduse de șoferi care stau pe banii statului român. Și asta în timp ce românilor le este tot mai greu să-și plătească utilitățile sau cheltuielile zilnice elementare. Asigurarea acestor servicii medicale este plătită cu bani de la Ministerul Sănătății, se precizează în documentul pe care îl găsiți aici.

Ucrainienii care intră în țară primesc bani pentru 3 luni

O altă chestie interesantă care se află în OUG dat de Guvernul Ciolacu este alocarea unei sume forfetară pentru toți ucrainienii care intră în țară. Suma forfetară trebuie să acopere cheltuielile cu cazarea refugiaților ucrainieni.

După expirarea perioadei în care ucrainenii primesc ajutorul forfetar, atât cei care au intrat recent în România, cât și cei care au beneficiat anterior de acest ajutor pot solicita, la cerere, venitul minim de incluziune și ajutorul de șomaj. Potrivit estimărilor, pentru acordarea acestor beneficii sociale, costul bugetar lunar este de aproximativ 7,7 milioane de lei, ceea ce totalizează 46,62 milioane de lei pentru intervalul iulie-decembrie 2024. Această estimare se bazează pe ipoteza că 70% dintre cei 37.000 de cetățeni străini sau apatrizi proveniți din Ucraina, care au obținut protecție temporară în România înainte de 1 iulie 2024, vor solicita aceste ajutoare sociale, conform Guvernului.

Astfel, 20.736 de cetățeni ucraineni au cerut venitul minim de incluziune, pentru care suma totală a fost de 5.359.220 lei, iar 16.536 de ucraineni au solicitat alocația de stat pentru copii, în valoare totală de 5.399.838 lei.

De asemenea, 241 de persoane au primit indemnizație pentru handicap, iar 280 au beneficiat de ajutor de șomaj. În ceea ce privește suma forfetară pentru ucrainenii care sosesc în România după 1 iulie 2024, impactul bugetar anticipat este de 3,84 milioane de lei lunar, însumând 23,06 milioane de lei pentru perioada iulie-decembrie 2024, pentru un maxim de 6.000 de persoane.

În plus, cheltuielile pentru utilitățile necesare refugiaților cazați în taberele temporare sunt estimate la 15.120.000 lei, la care se adaugă 3 milioane de lei pentru funcționarea acestor tabere. Pentru acest an, impactul bugetar total este estimat la 3 milioane de lei pentru cheltuieli cu bunuri și servicii, și 84,8 milioane lei pentru asistență socială. Pentru anul următor, se estimează un impact bugetar de peste 175 de milioane de lei.

 

Comentarii
  • Love sosoaca

    De la o troaca de ziar unde zilnic isi varsa osanza vomitiva intai-armazoana tarii, nu poti emite pretentii ca pseudo-jurnalistul care a scris mizeria de mai sus, sa stie cum se scrie demonimul ucrainean. El adauga un i in plus, ca asa a auzit el ca suna mai bine.

  • drepturi are cine vrea marele licurici sa aiba 🙂
    voi romanashii doar produceti prea mult CO2

  • hhahahahhahahahhahahahhahahhahahhahahahhahahhahhahahahhahahhahahahahahahahhahahahahahahahahha!!!!!!!!!!!!!
    hohohohohohohohohohohohohohohoho!!!!
    gagagagagagagagagagagagagagaggag!!!!

  • Un refugiat de razboi roman, are pensia de 300 lei/luna. ucranienii refugiati au mii de lei lunar din partea statului roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 decembrie 2024
31 decembrie 2024