Ucrainenii au ajuns în pragul disperării. Oamenii se plâng că nu au adăposturi și încearcă să fugă din calea războiului. Unii dintre ei au plecat doar cu hainele de pe ei şi copiii în braţe.
”Sunt singură la muncă. Unde să fug? Unde să merg, spuneți-mi? Doamne! Legea marţială? O să fie panică. Unde să îmi ascund copiii? Nu avem adăposturi, nu avem nimic. Este spațiu deschis, unde să merg? Trebuie să ne părăsim locuințele. Ce se întâmplă?”, strigă disperați locuitorii Ucrainei.
Ucrainenii au ajuns în pragul disperării
Ucraina este lovită de al doilea val de atacuri cu rachete. Ucrainenii au ajuns în pragul disperării, Rusia a anunţat cât va mai dura invazia. Atacurile militare au fost reluate în Kiev, centrul serviciilor speciale militare externe ale Ucrainei fiind bombardat.
Militarii ruși au pătruns în regiunea Kiev, venind dinspre Belarus, și au atacat poziții militare cu rachete Grad. A fost bombardat centrul serviciilor speciale militare externe ale Ucrainei, dar și un aeroport militar din orășelul Gostomel, situat la periferia nordică a orașului Kiev.
Rusia a anunțat că invazia în Ucraina va continua „cât va fi necesar”, pentru „demilitarizarea” țării.
Au fost raportate şi primele victime ale atacului asupra Ucrainei
În satul Lipeţke, situat în sudul Ucrainei, în apropiere de Odesa, au fost uciși 18 civili, în timpul unor raiduri aeriene ruse. Autoritățile ucrainene au anunțat un bilanț de cel puțin 50 de morți, dar numărul victimelor probabil este mult mai mare.
Primul val a fost lansat joi, 24 februarie, la primele ore, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să intre în Ucraina. Rusia a bombardat Brovary, o suburbie a Kievului. Centrele militare de comandă, aeroportul Kiev Boryspil, cât şi alte clădiri din mai multe orașe ucrainene au fost vizate în primă rundă de lovituri cu rachete.
Președintele Viaceslav Volodin a spus cum poate fi oprit conflictul dintre Rusia și Ucraina
Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, a spus cum ar putea fi oprit conflictul dintre Rusia și Ucraina. Volodin a numit demilitarizarea Ucrainei singura modalitate de a preveni un război în Europa. Potrivit acestuia, aceasta este singura modalitatea de a „opri masacrul și catastrofa umanitară”.
Într-un discurs adresat civililor din Ucraina, parlamentarul a menționat că acțiunile Rusiei vizează exclusiv protejarea păcii. Acesta a mai menționat că Ucraina nu este „independentă”, toate ordinele fiind date de Washington și Bruxelles. În plus, Viaceslav Volodin le-a cerut deputaților „Radei Supreme” să dea dovadă de prudență și voință, menționând că Rusia nu a fost niciodată un inamic pentru Ucraina.
Stare de război în toată ţara
În primele ore ale operațiunii de apărare a Donbasului, infrastructura militară a Ucrainei, inclusiv aerodromurile militare, au fost scoase din funcțiune, a anunțat ministerul militar rus. Imagini dramatice surprinse de un reporter CNN în Kiev, odată cu declanşarea sirenelor. Ucrainieni ieșiți să se roage, în timp ce majoritatea locuitorilor capitalei încearcă să iasă din oraş.
„Cred că arată disperarea acestui moment. Vedem un grup mic de oameni şi sper că îi puteţi vedea şi voi, un grup care s-a adunat în piaţă, s-au aşezat în genunchi şi se roagă. În acest moment, chiar nu se poate şti ce va urma, ce se va întâmpla în continuare cu poporul ucrainean în orele următoare”, a transmis Clarissa Ward.
Ucrainenii au ajuns în pragul disperării, a constatat jurnalista. Aceasta îi compătimeşte pe oamenii de rând, deoarece aceștia nu au făcut nimic rău ca să merite să treacă prin astfel de clipe îngrozitoare.