Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ucrainenii anunţă că recâştigă teren pe frontul din sud al ţării
Ucrainenii anunţă că recâştigă teren pe frontul din sud al ţării

Ucrainenii anunţă că recâştigă teren pe frontul din sud al ţării

30 mai 2022, 13:59, 1 ,
în Razboi în Ucraina

Ucrainenii susţin că recâştigă teren pe frontul din sud al ţării, în regiunea Herson, care se află în mâinile ruşilor de la începutul invaziei. Anunţul vine într-un moment în care preşedintele Volodimir Zelenski urmează să se adreseze luni, 30 mai, liderilor europeni care se vor reuni la Bruxelles într-un summit extraordinar consacrat Ucrainei.

Ucrainenii recâştigă teren pe frontul din sud al ţării

Armata ucraineană afirmă că recâştigă teren pe frontul din sud al ţării. Astfel, în buletinul său privind situaţia din teren dat publicităţii în cursul nopţii de duminică spre luni, 30 mai, forţele armate ucrainene anunţă că au avansat în regiunea Herson lângă satele Andriivka, Lozovo şi Bilohirka.

„Herson, ţine-te bine, suntem aproape”, afirmă Statul Major ucrainean pe reţelele de socializare.

Raportul de luni dimineaţă al Statului Major nu face vreo precizare cu privire la Herson, dar indică faptul că armata rusă a adus forţe speciale în apropiere de Nikolaev (Mikolaiv) „pentru a desfăşura acţiuni ofensive în vederea recuperării poziţiilor pierdute”.

În același timp, în Melitopol, la est de Herson, locuitorii au surprins în imagini o garnitură feroviară plină cu tancuri T-72B.

Nici un comentariu nu a fost făcut deocamdată de partea rusă privind afirmaţiile Kievului despre „construirea unor linii defensive” de către trupele ruse în jurul Hersonului.

Această contraofensivă din partea armatei ucrainene la Herson intervine într-un moment în care noile autorităţi ale oraşului, instalate de Kremlin, şi-au exprimat deja dorinţa de a fi ataşate Rusiei, care a anunţat că va permite locuitorilor de aici să solicite un paşaport rusesc printr-o „procedură simplificată”.

Dacă Kievul va reuşi să preia controlul asupra Hersonului, aceasta ar fi o victorie cu o puternică încărcătură simbolică, această regiune fiind cucerită în întregime de armata rusă încă de la lansarea ofensivei în 24 februarie.

Precizăm faptul că Herson este situat strategic în sudul Ucrainei, la gurile de vărsare a Niprului în Marea Neagră.

Mari pierderi în armata rusă

Într-o altă ordine de idei, precizăm că se vehiculează faptul că Rusia ar fi suferit pierderi devastatoare în rândul ofițerilor săi de rang mediu și inferior în conflictul ruso-ucrainean, potrivit celei mai recente actualizări a Ministerului britanic al Apărării. Comandanții de brigadă și batalion trebuie să se expună pericolelor, deoarece sunt trași la răspundere pentru performanța unităților lor, mai precizează britanicii.

„În mod similar, subofițerii au fost nevoiți să conducă acțiunile tactice de cel mai jos nivel, deoarece armata nu dispune de un grup de subofițeri înalt pregătiți și împuterniciți care îndeplinesc acest rol ca în forțele occidentale.”

Aceste efecte se vor resimți în termen scurt întrucât grupurile tactice de batalion (BTG) care sunt reconstituite în Ucraina din supraviețuitorii mai multor unități vor fi probabil mai puțin eficiente din cauza lipsei de ofițeri de rang inferior.

Totodată, potrivit afirmațiilor lui Serghei Lavrov, eliberarea Donbasului ucrainean este o prioritate necondiționată pentru Moscova, în timp ce alte teritorii ucrainene ar trebui să își decidă singure viitorul.

„Eliberarea regiunilor Donețk și Luhansk, recunoscute de Federația Rusă ca state independente, reprezintă o prioritate necondiționată. Cât privește restul teritoriilor din Ucraina, oamenii ar trebui să-și decidă singuri viitorul lor în aceste zone”, a precizat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Cu toate acestea, ucrainenii susţin că recâştigă teren pe frontul din sud al ţării, în regiunea Herson.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`