Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ucraina vrea să achiziţioneze armament nuclear, susţine Rusia

Ucraina vrea să achiziţioneze armament nuclear, susţine Rusia

01 mart. 2022, 14:28,
în Razboi în Ucraina

Într-o intervenție publică, ministrul de Externe al Rusiei susţine faptul că Ucraina vrea să achiziţioneze armament nuclear. Serghei Lavrov susţine că acest lucru crează un pericol real şi că acţiunile Rusiei sunt de prevenție.

Incă de la începutul conflictului din Ucraina retorica Rusiei a fost cea că eliberează poporul rus de ”nazism” (în condiţiile în care este cunoscut faptul că Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, este evreu).

Ucraina vrea să achiziţioneze armament nuclear, este de părere Rusia

Ministrul de Externe al Rusiei a făcut afirmaţii extrem de grave în contextul în care Rusia duce un război cu Ucraina. Serghei Lavrov este de părere că Ucrainea vrea să achiziţioneze armament nuclear. Din punctul de vedere al Rusiei, faptul că Ucraina vrea să dezvolte capacități nucleare este un lucru periculos pentru restul lumi, iar armata Rusiei se va asigura că elimină acest pericol. În declaraţia făcută în urmă cu câteva minute oficialul de la Moscova a menţionat faptul că NATO nu ar trebui să construiască baze militare în fostele țări comuniste (cel mai probabil face referire și la situația din România):

” Ucraina încă are tehnologii sovietice şi mijloace de livrare a unor astfel de arme. Nu putem să nu răspundem la acest pericol real. Occidentul nu trebuie să construiască baze militare în nicio ţară din fosta Uniune Sovietică”, a declarat Serghei Lavov în cadrul reuniunii de la Geneva, într-un discurs preînregistrat.

O altă retorică este cea în care SUA nu trebuie să găzduiască arme nucleare pe teritoriul altor țări. Asta în condiţiile în care duminică a avut loc un referendum în Belarus prin care cetățenii au fost de acord ca țara să dețină armament nuclear din Federația Rusiei.

Incă de la începutul conflictului, retorica Rusiei a fost una extrem de controversată. De la faptul că armata rusească vrea să elibereze Kievul de ocupația ”nazistă” până la faptul că trupele militare doresc să apere cetățenii rusofoni de pe teritoriul Ucrainei.

Rusia a lansat un atac terorist, susţin oficialii din Ucraina

Pe de altă parte, oficialii din Ucraina, inclusiv președintele Volodimir Zelenski susţin faptul că Rusia a lansat un atac terorist în orașul Havrov. Orașul este în continuare sub asediul rusesc, iar rezidenții susţin că rușii au lovit numeroase ţinte civile care nu au nicio legătură cu poziţia oficială a Moscovei care menționează că civilii sunt protejaţi. De altfel, imaginile prezentate de jurnaliştii internaţionali arată zeci de clădiri care sunt distruse, clădiri civile în care stăteau oameni ce nu aveau nicio legătură cu forțele combatante.

În aceste momente în Ucraina se dau lupte importante în mai multe teritorii iar oamenii sunt invitați să se alăture forțelor militare din țară și să lupte împotriva forțelor de ocupație. Sunt mai multe decizii luate la nivel național care permit suplimentarea trupelor armate. De exemplu Legiunea Străină din Franța a decis să le permită soldaților cu origini ucrainiene să lupte în Ucraina. Între timp autoritățile din Ucraina arată faptul că mii de soldați ruși au fost deja uciși în războiul care durează de șase zile.  O altă măsură luată, de această dată la nivel național, este cea de a forma armata internațională care va permite oricărui cetățean străin să vină să lupte. În schimb nu sunt date verificate internațional care să afirme concret faptul că Ucraina dorește să achiziționeze arme nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *