Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ucraina susţine că peste 500.000 de ucraineni au fost deportați forțat în Rusia

Ucraina susţine că peste 500.000 de ucraineni au fost deportați forțat în Rusia

21 apr. 2022, 13:10,
în Razboi în Ucraina

Deputatul ucrainean Mikita Poturaev susţine că peste 500.000 de ucraineni au fost deportaţi forțat în Rusia. Oficialul ucrainean a cerut miercuri, 20 aprilie, Crucii Roşii să ia legătura cu concetăţenii săi dispăruţi.

ucraineni deportaţi forțat în Rusia, armata ucraineana aflata pe strazile unui oras bombardat

Moscova a negat că atacă în mod intenţionat civilii din Ucraina invadată în 24 februarie de forţele ruse, în cadrul a ceea ce Rusia numeşte „operaţiune militară specială”

Peste 500.000 de ucraineni au fost deportați forțat în Rusia

Poturaev susţine că peste 500.000 de cetăţeni ucraineni au fost deportaţi forțat în Rusia. Deputatul ucrainean care conduce comisia pentru probleme umanitare a parlamentului de la Kiev, le-a declarat parlamentarilor europeni că „o jumătate de milion de cetăţeni ucraineni au fost deportaţi din Ucraina în Federaţia Rusă fără a fi de acord cu asta”.

Se pare că cei de la Reuters nu au reuşit să verifice afirmaţia, iar deputatul ucrainean nu a adus dovezi în sprijinul ei.

„Din păcate, în prezent nu există nicio ocazie de a intra măcar în contact cu aceşti oameni”, a arătat deputatul Poturaev într-o intervenţie prin videoconferinţă în Parlamentul European.

Conform Convenţiei de la Geneva din anul 1949, care a stabilit standardele legale internaţionale pentru tratamentul umanitar în timpul conflictelor, interzice transferul în masă al civililor către teritoriul puterii ocupante, aceasta mişcare fiind considerată o crimă de război.

În acest sens, Moscova a negat că atacă în mod intenţionat civilii din Ucraina invadată în 24 februarie de forţele ruse, în cadrul a ceea ce Rusia numeşte „operaţiune militară specială”. Ruşii susţin în continuare că le acordă sprijin umanitar celor care vor să se refugieze.

ucraineni deportaţi forțat în Rusia, autovehicule si cladiri distruse de bombardamentele ruse

Deputatul ucrainean care conduce comisia pentru probleme umanitare a parlamentului de la Kiev, le-a declarat parlamentarilor europeni că „o jumătate de milion de cetăţeni ucraineni au fost deportaţi din Ucraina în Federaţia Rusă fără a fi de acord cu asta”

Îngrijorare faţă de soarta ucrainenilor deportaţi în Rusia

O hotărâre din 12 martie a guvernului rus consemnează situaţia a 95.909 de oameni aflaţi în întreaga Rusie după ce au părăsit Ucraina, proveniţi inclusiv din regiunile secesioniste Doneţk şi Lugansk, cărora Moscova le-a recunoscut independenţa. Cu o lună înainte, militarii ruşi anunţaseră că au salvat 138.014 civili din Mariupol, oraş asediat unde se intensificau luptele.

Deputatul Poturaev şi-a exprimat îngrijorarea faţă de soarta ucrainenilor deportaţi în Rusia.

„Ştim despre aşa-numitele tabere de filtrare pentru cetăţenii ucraineni. Aceasta este una din posibilele direcţii de acţiune pentru Crucea Roşie, pentru a găsi cel puţin aceşti deportaţi şi a înţelege ce se întâmplă cu ei pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a spus Mikita Poturaev.

Reprezentanţă Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Alexandra Boivin, a declarat că organizaţia sa discută cu autorităţile ruse despre posibilitatea de a-i ajuta pe cei în cauză.

„La întrebarea dacă putem confirma că au fost deplasaţi forţat oameni nu pot răspunde în acest moment (…) dar este cu siguranţă o chestiune îngrijorătoare”, a arătat ea în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

ucraineni deportaţi forțat în Rusia, femeie ucraineanca ce plnge la vederea casei distruse de armata rusa

Conform Convenţiei de la Geneva din anul 1949, care a stabilit standardele legale internaţionale pentru tratamentul umanitar în timpul conflictelor, interzice transferul în masă al civililor către teritoriul puterii ocupante, aceasta mişcare fiind considerată o crimă de război

Cea mai puternică armă nucleară a fost testată de Rusia

Într-o altă ordine de idei, precizăm că președintel rus Vladimir Putin a fost prezentat la televizor în timp ce era anunțat de armată că cea mai puternică armă nucleară, mult așteptata rachetă Sarmat a fost testată pentru prima dată de la Plesetsk, în nord-vestul Rusiei, și a lovit ținte din peninsula Kamchatka, la aproape 6.000 km distanță.

Aflată în curs de dezvoltare de ani de zile, testul rachetei Sarmat nu a surprins Occidentul, dar a venit într-un moment de tensiune geopolitică extremă, având în vedere că de când a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, la 24 februarie, Rusia nu a reușit încă să ocupe nici un oraș important.

Precizăm că ministerul ucrainean al Apărării nu a fost disponibil imediat pentru comentarii privind acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *