Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ucraina susţine că a recucerit 46 de localităţi în regiunea Herson
Ucraina susţine că a recucerit 46 de localităţi în regiunea Herson

Ucraina susţine că a recucerit 46 de localităţi în regiunea Herson

01 aug. 2022, 19:17,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Forţele armate ucrainene au recucerit 46 de localităţi în cadrul contraofensivei din regiunea Herson, a anunţat luni guvernatorul acestei regiuni din sudul Ucrainei, Dmitro Butri.

„Până azi (luni), 46 de localităţi ocupate au fost eliberate în regiunea Herson”, a declarat Butri pentru televiziunea naţională ucraineană.

Aceste localităţi se află în nordul regiunii, unde se învecinează cu regiunea Dnipropertovsk, dar şi în partea de sud, la frontiera cu regiunea Mîkolaiv, bombardată puternic, precizat el.

„Unele dintre localităţile recucerite au fost distruse în proporţie de 90% şi se află constant sub foc”, a mai declarat oficialul ucrainean.

Situaţia umanitară în regiunea Herson este „critică”

Situaţia umanitară în regiunea Herson este „critică” , a subliniat el, reiterându-şi apelul către civilii rămaşi în regiune să se deplaseze în zone „mai sigure”.

În primele zile ale invaziei ruse, lansată la 24 februarie, forţele invadatoare au cucerit aproape întreaga regiune Herson, considerată strategică prin prisma faptului că se învecinează la sud cu Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Însă, de câteva săptămâni, armata ucraineană, consolidată de livrări de artilerie cu rază lungă de acţiune primite din Occident, duce o contra-ofensivă pentru recucerirea ei.

Herson a fost primul oraş important care a căzut în mâinile ruşilor de la declanşarea invaziei

Forţele armate ale Kievului au bombardat depozite şi poziţii militare ale inamicului şi au avariat poduri folosite pentru aprovizionare. Un oficial ucrainean dădea asigurări luna trecută că regiunea Herson urmează să fie recucerită de către forţele ucrainene până la sfârşitul lui septembrie, transmite AFP, potrivit news.ro.

Forţele ruse au cucerit capitala regiunii, Herson, pe 3 martie. A fost primul oraş important care a căzut în mâinile ruşilor de la declanşarea invaziei.

Oficiali ucraineni au afirmat că un alt atac cu rază lungă de acțiune asupra unui depozit rusesc din regiunea Herson a provocat pagube substanțiale. Serhii Khlan, consilier al șefului administrației militare civile din Herson, a declarat la televiziunea ucraineană că „un alt depozit de muniție și echipament militar, care a fost adus de inamic din Crimeea, a fost distrus ieri la periferia orașului Skadovsk”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *