Ucraina suspendă parțial livrarea de gaze naturale spre Europa, anunță oficialii companiei de stat. Gazele naturale care tranzitează țara vin din Rusia și ajung în mai multe state ale UE. Pe cealaltă parte, Gazprom menționează că acest lucru nu ar trebui să se întâmple pentru că războiul nu a afectat sistemul de livrare.
De la începutul războiului clasic, în Europa s-a purtat și războiul resurselor. Recent, Rusia a anunțat că a sistat livrarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria. Vladimir Putin a anunțat în repetate rânduri că va permite doar plata în ruble rusești pentru gazele exportate. Sunt țări care s-au opus acestui sistem de plată, dar sunt și țări care au declarat că pot să facă plata conformă.
Ucraina suspendă livrarea de gaze naturale spre Europa
Oficialii de la Kiev au declarat că Ucraina este nevoită să suspende livrarea de gaze naturale spre Europa din cauza Rusiei. Concret, aceștia menţionează faptul că trupele rusești care controlează stația de compresoare din regiunea Luhansk (conducta transportă o treime din totalul de gaze naturale). În acest context, rușii ar reloca gazele naturale către alţi consumatori din regiunile separatiste. Desigur, informația venită din partea ucraineană nu a putut fi confirmată în mod oficial și independent.
În replică, Gazprom a anunțat că la ora actuală nu există niciun impediment și că traficul trebuie să continue la parametri normali. Compania ucraineană GTSOU va opri operarea începând cu ziua de 11 mai 2022 şi că ia în calcul mutarea temporară a fluxurilor de gaze naturale pe ruta Sudja care este în prezent controlat de armata din Ucraina. La această decizie, Gazprom a răspuns spunând că din punct de vedere tehnic este imposibil un astfel de scenariu pentru că nodul de interconectare din Sudja nu are capacitatea necesară. Atenția s-a îndreptat și către Republica Moldova care este dependentă de gazele importante prin Ucraina. Oficialii companiei de stat de la Chișinău au precizat că stoparea livrărilor nu va crea prejudiții pentru Rep. Moldova. Oricum, România a afirmat că în caz de necesitate, țara va ajuta Moldova în ceea ce privește menținerea securității energetice.
Uniunea Europeană impune sancțiuni Rusiei
Uniunea Europeană a anunțat recent că dorește să renunțe la importul de gaze naturale și petrol din Rusia. Decizia de a impune mai multe sancțiuni Rusiei este văzută cu ochi răi de mai multe state din Europa care sunt puternic dependente de acest lucru. Așadar, Ungaria și Slovacia au anunțat deja că nu vor renunța la importul de petrol din Rusia. Așadar, Ungaria s-a opus deciziilor luate de Comisia Europeană. Propunerea Uniunii Europene de sancțiuni petroliere împotriva Rusiei ar distruge economia maghiară și nu oferă o soluție la problemele uriașe pe care le-ar crea Ungariei, a declarat ministrul de externe Péter Szijjártó .
Reuters afirmă că, după discuțiile purtate până acum, Comisia Europeană nu are o soluție, așa că singura cale către un acord privind un embargo petrolier ar fi dacă acesta se aplică transporturilor maritime de petrol și toate transporturile de petrol rusesc prin conducte ar fi complet scutite.
Așadar, faptul că Ucraina suspendă livrarea de gaze naturale către Europa ar avea consecințe foarte grave pentru economia continentului deja afectat de război.
Cu ce drept?