Prima pagină » International » Ucraina spune că a avansat până la 35 de km în interiorul regiunii ruse Kursk
Ucraina spune că a avansat până la 35 de km în interiorul regiunii ruse Kursk

Ucraina spune că a avansat până la 35 de km în interiorul regiunii ruse Kursk

20 aug. 2024, 23:20,
în International

Armata ucraineană a avansat între 28 și 35 de kilometri în interiorul regiunii ruse Kursk de la începutul unei ofensive lansate pe 6 august, deschizând astfel un nou front pe teritoriul rus, a anunțat marți, 20 august, generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene. În replică, Rusia a format noi grupări de trupe, denumite „Belgorod”, „Briansk” și „Kursk”, care au ca scop apărarea acestor regiuni de frontieră cu Ucraina.

Într-o intervenție la televiziunea publică ucraineană, generalul Sîrski a mai precizat că armata rusă a început să trimită întăriri atât în regiunea Kursk, cât și pe frontul din estul Ucrainei, unde se concentrează pe axa de atac spre orașul Pokrovsk. Sîrski a adăugat că forțele ucrainene controlează în prezent 1.263 de kilometri pătrați de teritoriu și 93 de așezări în regiunea Kursk.

Situația pe front este „dificilă”, recunoaște Zelenski

Situația pe frontul de est rămâne „dificilă”, a recunoscut președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o declarație separată. El a menționat că luptele intense se desfășoară în apropierea nodului logistic de la Pokrovsk și în zona orașului Torețk, unde trupele ruse avansează, revendicând anterior controlul asupra orașului New York, situat aproape de Torețk.

Capturarea Torețkului este un obiectiv esențial pentru forțele ruse, care urmăresc să-și extindă ofensiva către orașul Kostiantinivka, aflat la doar 12 kilometri distanță, ceea ce le-ar deschide calea spre Kramatorsk și Sloviansk, principalele bastioane ucrainene din provincia Donețk.

În ciuda intensificării luptelor în estul Ucrainei, unde trupele ruse păstrează inițiativa, Moscova pare să evite relocarea forțelor de pe acest front pentru a contracara ofensiva ucraineană din Kursk. În acea regiune, armata rusă era slab poziționată și nu anticipase un atac, permițând astfel unităților mobile mecanizate ucrainene să avanseze rapid în primele zile, deși acest avans a încetinit pe măsură ce au sosit întăriri rusești.

Conform portalului RCB-Ukraina, președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale să expulzeze forțele ucrainene din regiunea Kursk până la 1 octombrie, fără a retrage trupe de pe fronturile unde rușii avansează în Donețk. Ministerul rus al Apărării a anunțat în acest context crearea grupărilor de trupe „Belgorod”, „Briansk” și „Kursk”, pentru a apăra aceste regiuni de atacurile ucrainene.

După ce a început războiul împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2024, Rusia a organizat șase grupări de trupe: „Țentr” (Centru), „Zapad” (Vest), „Iug” (Sud), „Vostok” (Est), „Nipru” și „Sever” (Nord).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *