Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ucraina și Rusia se acuză reciproc de folosirea unei „bombe murdare” . Reacţia ministrului rus de Externe

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de folosirea unei „bombe murdare” . Reacţia ministrului rus de Externe

25 oct. 2022, 14:30, 1 ,
în Razboi în Ucraina

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a venit cu un răspuns după ce statele europene au declarat că Moscova ar fi cea care vrea să folosească „bomba murdară”. Răspunsul a venit după ce ministrul rus al Apărării, a lansat mai multe avertismente în care învinuiește Ucraina de folosirea unei „bombe murdare”. Guvernul ucrainean a invitat Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a verifica dacă există vreun pericol.

De câteva zile, Moscova susţine că armata ucraineană ar vrea să folosească această o „bombă murdară” pe teritoriul său, ca mai apoi să învinuiască guvernul Rusiei. La rândul său, Kievul susține că Rusia vrea să folosească această amenințare drept pretext pentru un nou atac masiv împotriva populației ucrainene. Bomba de care vorbeşte Rusia nu este o bombă nucleară, ci una convențională cu materiale radioactive care să fie pulverizate sub formă de praf în momentul explozie.

Ce a spus ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, după acuzațiile la adresa Rusiei

După ce Statele Unite, Marea Britanie și Franţa au declarat că nu cred afirmaţiile lansate de guvernul de la Moscova despre intenţia Ucrainei de a folosi o „bombă murdară” pe teritoriul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a venit cu un răspuns, catalogând drept inconsecvente declaraţiile potrivit cărora Moscova ar fi cea vrea să folosească o „bombă murdară”.

„Vă pot comunica că astăzi sau mâine, această chestiune va fi examinată și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Negările nefondate ale omologilor noștri occidentali că toate acestea ar fi o ficțiune și că Rusia este cea care de fapt intenționează să facă ceva similar pentru a da vina pe regimul Zelenski, nu este o discuţie serioasă. Unii însă dintre interlocutorii noștri au propus să discutăm informațiile pe care le deţinem la un nivel profesonist militar. Aceasta este abordarea pe care am susținut-o”, a precizat ministru de Externe.

După mai mult de 7 luni, ministru rus al Apărării a discutat secretarul american al Apărării Lloyd Austin. Aceştia au vorbit despre „problemele actuale de securitate internaţională, inclusiv situaţia din Ucraina”. După apelul de vineri, Pentagonul a spus că Austin a „subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare pe fondul războiului în curs împotriva Ucrainei”.

Totodată, Serghei Șoigu a discutat şi cu omologul francez Sebastien Lecorrnu despre îngrijorările legate de eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o bombă murdară”. Totuși, în pofida discuțiilor și avertismentelor din partea Rusiei, statele europene au declarat că Ucraina nu ar avea motive pentru care ar folosi o „bombă murdară”.

AIEA va face verificări, după ce Kievul este învinuit de folosirea unei „bombe murdare”

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a anunțatcă va trimite o echipă pentru a inspecta două situri din Ucraina, la cererea guvernului.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au primit o invitaţie din partea guvernului ucrainean de a verifica siturile pentru a vedea dacă exista semne de „activităţi nucleare nedeclarate”.

Invitația Ucrainei de a vizita locațiile pare a fi un răspuns la acuzațiile recente ale Rusiei potrivit cărora două instituții din Ucraina ar fi fost implicate în pregătiri pentru producerea unei bombe murdare. Moscova nu a oferit nicio dovadă pentru această afirmație.

Acuzațiile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, au fost respinse si de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Toată lumea înțelege cine este sursa a tot ceea ce poate fi imaginat mai murdar în acest război. Și există o singură persoană care poate folosi arme nucleare în această parte a Europei, iar această persoană este cea care i-a ordonat ‘tovarășului’ Șoigu să facă apelurile telefonice. Dacă Rusia sună și spune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja lucrul respectiv”, a menționat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Vă readucem aminte că după explozia de la podul Kerci, Rusia a declanşat o serie de atacuri asupra Ucrainei, în special, asupra Kievului, distrugând infrastructura civilă. O mare parte dintre aceste atacuri au fost lansate cu drone-kamikaze, ceea ce Rusia nu recunoaşte.

În scurt timp, inspectorii Agenției Internaționale pentru Energia Atomică vor ajung în Ucraina, care este învinuită de folosirea unei „bombi atomice”, cu scopul de a verifica două situri ucrainene.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *