Prima pagină » Actualitate » Ucraina impune restricții de export a cerealelor către România

Ucraina impune restricții de export a cerealelor către România

06 mai 2022, 14:11,
în Actualitate

Ucraina are porturile blocate din cauza războiului şi impune restricții de export a cerealelor către România. Decizia a fost luată de la Kiev pentru că transportul mărfii a dus la blocaje a vagoanelor la punctele de trecere a frontierei către Rep. Moldova și România.

Pentru că are porturile blocate, Ucraina exportă cereale prin România. Oficialii țării au transmis că au ajuns la un acord în acest sens. De altfel, o principală cale de transport este și ruta spre Polonia care a fost în trecut restricționată tot din această cauză. Oricum, există un deficit pentru Ucraina care a exportat cantități mult mai mici de cereale comparativ cu un an în urmă.

Ucraina, restricții de export a cerealelor către România

Rusia a blocat în totalitate toate porturile de la Marea Neagră a Ucrainei, iar Guvernul de la Kiev a trebuit să găsească soluții alternative. În acest sens au anunțat că vor exporta cereale prin porturile din România, dar şi în Polonia, cu ajutorul trenurilor. Totuşi, Kievul este pus în situaţia dificilă în care numărul mare de vagoane sunt blocate în punctele de trecere din mai multe țări. Se întâmpla în România și Moldova după ce anterior s-a întâmplat în Polonia. Restricţiile pe direcția României au început pe data de 4 mai, iar de pe 5 mai au fost introduse restricții pe porturile dunărene ale Republicii Moldova şi Ucrainei.

Ucraina este unul dintre liderii mondiali în exportul de cereale

Exporturile de cereale din Ucraina sunt minime ţinând cont de infrastructură care este pusă la pământ. De la începutul războiului, Ucraina a importat peste 32 de milioane de tone de cereale. Este bine de menţionat faptul că țara vecină cu România este unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește exportul de cereale. În alt context, Rusia care ocupă locul 1 în clasamentul mondial este supusă unor sancțiuni fără precedent, iar oficialii de la Kremlin au anunțat că va opri în totalitate exportul către alte țări. Din aceste considerente, şi din faptul că există un embargo al petrolului rusesc, Europa şi întreaga lume se va confrunta cu o criză alimentară acută, unde prețurile la alimente vor crește în mod considerabil.

Ucraina acuză de şantaj agenții economici de la porturile de la Dunăre

Un alt lucru care va duce în mod cert la creșterea costurilor de export este numitul șantaj al comercianţilor din Ucraina. Vorbim despre faptul că ministrul Agriculturii a arătat că în porturile dunărene Reni și Izmail costurile la tonă de cereale exportată a crescut și de patru ori. Dacă înainte de război era 5-6 dolari, acum a ajuns să coste chiar și 20 de dolari:

„Vorbim despre importanţa exporturilor, dar, din păcate, toate acestea se transformă pentru unii într-o oportunitate de a câştiga bani şi nu într-o oportunitate de a ajuta într-un fel economia”, a afirmat Denysenko.

Premierul Nicolae Ciucă anunța recent că au fost demarate procedurile de construcție a unei căi ferate în Galaţi care să facă legătura cu portul Constanța în vederea permiterii trenurilor Ucrainiene să ajungă mai repede în port. Premierul a estimat că întreg procesul de construire va dura aproximativ 3 luni. În această situații, cu restricţii impuse de Ucraina cerealelor către România, este de urmărit care va fi situația mondială dacă e să ne amintim că din top 5 al exportatorilor mondiali de cereale, doi sunt blocați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *