Prima pagină » International » Ucraina confirmă că centrala nucleară de la Zaporizhzhia e sub controlul Rusiei

Ucraina confirmă că centrala nucleară de la Zaporizhzhia e sub controlul Rusiei

04 mart. 2022, 08:44,
în International

În această noapte un atac a avut loc la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina. În aceste condiţii a existat, la un momendat indicii că s-ar putea produce o tragedie mult mai mare decât cea de la Cernobîl. Totuşi, după lupte de ore întregi, pompierii au reuşit să stingă incendiul. În aceste condiții, autoritățile de la Kiev au confirmat faptul că centrala nucleară este sub controlul Rusiei.

Este incă o nouă zi de război în Ucraina iar imaginile de la fața locului sunt cu adevărat tragice. Cei care suferă cei mai mult sunt civilii, cei mai mulţi dintre ei fiind copii. Au apărut numeroase imagini cu zeci de minori care stau în subsolurile insalubre ale spitalelor de frica unor bombardamente.

Ucraina confirmă că centrala de la Zaporizhzhia este sub controlul Rusiei

Conform forțelor militare din Ucraina, centrala de la Zaporizhzhia este sub controlul Rusiei. Au fost lupte grele într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al unui posibil dezastru nuclear. Forțele armatei ruse au atacat toată noaptea. Trupele ruse au pus mâna pe centrala nucleară Zaporizhzhia, spun autoritățile ucrainene.

„Personalul operațional monitorizează starea unităților de alimentare”, a declarat o autoritate locală pe rețelele de socializare, citată de agenția de presă Reuters.

Singura veste bună în acest context este faptul că personalul care operează centrala nucleară este teafăr şi asigură buna funcționalitate a uzinei.

Incendiu puternic la centrala nucleară din Ucraina

În cursul nopţii de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina au fost lansate mai multe atacuri din partea armatei ruse. Vorbim de bombardamente timp de ore întregi. Bombardamentele au pus în pericol buna funcţionalitate a centralei nucleare. În acest context, conform imaginilor existente a izbucnit un incendiu puternic la reactorul numărul 6 al centralei atomice. Centrală din Zaporizhzhia este cea mai mare din Ucraina și din Europa. Este de 15 ori mai mare decât celebra centrală de la Cernobîl.

Reactorul 6 al centralei era scos de ceva timp din funcțiune dar mai conţinea material radioactiv. Oricum, specialiştii au menţionat faptul că există un risc enorm pentru întreaga Europă în contextul în care putea exista o explozie uriașă şi o radiație fără precedent pentru continent.

Care sunt principalele evenimente în războiul din Ucraina din această noapte

În această noapte au continuat luptele în răbzoiul din Ucraina. În contextul incendiului, puterile occidentale au condamnat Rusia pentru ceea ce au numit un act „îngrozitor” și „nechibzuit”. Între timp, orașul port strategic Mariupol a fost atacat constant. Rusia a capturat până acum doar un oraș – Herson din sudul Ucrainei La capitolul massmedia, unul dintre ultimele posturi de știri independente din Rusia, TV Rain a anunțat că va opri operațiunile pe termen nelimitat, după ce a fost supus presiunii din cauza reflectării războiului din Ucraina.

Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor din Rusia a blocat deja TV Rain la începutul acestei săptămâni, acuzând-o că „incita la extremism, abuzează cetățenii ruși, provoacă perturbări în masă a calmului și siguranței publice și încurajează protestele”, potrivit rapoartelor. Oficialii canalului de știri au ales să redea pentru ultima oară Lacul lebedelor al lui Ceaikovski. În replică, Volodimir Zelenski a declarat că o să confiște toate proprietățile rusești din Ucraina.

Deci, suntem pe un teritoriu minat în contextul în care centrală nucleară din Ucraina a fost atacată de Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *