Prima pagină » Radio » Actualitate » Ucraina atacă susținut armata rusă și cere Occidentului arme ofensive. Rușii au pierderi tot mai mari și încep să se retragă

Ucraina atacă susținut armata rusă și cere Occidentului arme ofensive. Rușii au pierderi tot mai mari și încep să se retragă

24 mart. 2022, 10:18,
BZI.ro, în Radio

Luptătorii din Ucraina atacă din ce în ce mai eficient armata rusă, care a început să aibă pierderi tot mai mari în ceea ce privește tehnica și efectivele militare. Totodată, rușii au fost nevoiți să abandoneze anumite poziții strategice pe care le cuceriseră în primele săptămâni de la invazie. Mai mult, Ucraina solicită Occidentului arme ofensive pentru a-i putea învinge pe ruși.

Suntem în cea de-a 29-a zi de când ucrainenii luptă pentru propria viață, țară și libertate, în timp rușii continuă să le bombardeze oraşele, zone rezidențiale, școli și spitale. Capitala Kiev, dar și alte regiuni sunt în bătaia rachetelor și a tancurilor soldaților lui Vladimir Putin. De patru săptămâni, însă, armata ucraineană rezistă și ripostează. Și o face câștigând teren în ultima perioadă, recăpătând controlul asupra unor poziții ce fuseseră cucerite de invadatori. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel la oamenii din toată lumea să iasă în stradă pentru pace. De asemenea, cu ocazia summit-ului NATO de la Bruxelles, unde va fi prezent şi preşedintele american Joe Biden, va ţine un discurs.

Ucraina atacă susținut armata rusă

Armata ucraineană a trecut de câteva zile la contraofensivă, după ce timp de mai bine de trei săptămâni s-a apărat eroic în fața invaziei ruse. Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, a îndemnat ţările occidentale să livreze Kievului arme ofensive, un „mijloc de disuasiune” în faţa Moscovei. Totul are loc înaintea debutului summit-ului extraordinar al NATO consacrat invaziei ruse asupra Ucrainei. Cu această ocazie, şeful statului ucrainean se va adresa prin videoconferinţă, liderilor țărilor membre NATO.

Forţele noastre şi cetăţenii noştri rezistă cu un curaj supraomenesc, însă un război nu poate fi câştigat fără arme ofensive, fără rachete cu rază medie de acţiune, care pot fi un mijloc de disuasiune, Fără un program de tip «Lend-Lease», nu ne putem apăra. Este imposibil să te aperi eficient vreme îndelungată fără un sistem de apărare aeriană fiabil, capabil să doboare rachete inamice cu rază lungă de acţiune, a argumentat Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Însă, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean deplânge faptul că țara sa nu primește astfel de armele, după cum nu li se dau și avioane. Occidentul a respins sistematic astfel de cereri deoarece nu vrea să intervină militar în Ucraina, de teama extinderii conflictului cu Rusia.

Rușii pierd teren și distrug infrastructura civilă

Situaţia pe teren este foarte dificilă în numeroase oraşe ucrainene, în special în portul Mariupol, din sud-estul ţării. Acest port la Marea Azov este în continuare asediat de forţele ruse, iar aproximativ 100.000 de persoane sunt în continuare blocate aici. Cu toate acestea, orașul port Mariupol rezistă eroic și pare să nu cedeze în fața invadatorilor. Dincolo de toate acestea, rușii sunt tot mai disperați din cauza pierderilor suferite și bombardează fără să țină cont de infrastructura civilă.

Potrivit unei informații de ultimă oră, portul Berdyansk, din regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a fost incendiat. Canalul media Nexta a anunțat pe Twitter că, cel mai probabil, ocupanții ruși au aruncat în aer rezervoare de combustibil.

Ni se spune că nave rusești au lovit portul Berdyansk. Așteptăm confirmarea oficială sau infirmarea”, este mesajul transmis Nexta.

Dincolo de toate acestea, forțele militare din Ucraina atacă susținut armata rusă, care se tretrage tot mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *