Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ucraina ar putea fi neutră din punct de vedere militar! Ce înseamnă acest lucru

Ucraina ar putea fi neutră din punct de vedere militar! Ce înseamnă acest lucru

28 mart. 2022, 13:17,
în Razboi în Ucraina

Lucrurile tind să se îndrepte într-o singură direcție. Volodimir Zelenki a declarat că Ucraina ar putea fi neutră din punct de vedere militar dacă acest lucru ar duce la încetarea războiului din Ucraina. Președintele a declarat că va  fi o procedură destul de complexă pentru că trebuie modificată constituția, iar acest lucru ar duce la organizarea unui referendum. Toată procedura ar dura 1 an de zile.

Vă aducem aminte faptul că Rusia a început un război în Ucraina pe data de 24 februarie, iar unele motive invocate de Vladimir Putin a fost și faptul că țara intenţionează să intre în NATO. Între timp au avut loc mai multe negocieri de pace între cele două țări, dar toate aceste tentative au eșuat. Ultima negociere de pace a avut loc tot în Turcia, iar ministrul Serghei Lavrov a susținut și o conferință de presă.

Ucraina ar putea fi neutră din punct de vedere militar, dacă luptele s-ar sfârși

În interviul său cu jurnaliştii ruşi, preşedintele Volodimir Zelenski a semnalat că Ucraina este acum în măsură să vorbească despre neutralitate dacă luptele vor înceta.

„Garanții de securitate și neutralitate, un statut non-nuclear al statului nostru. Suntem gata să mergem pentru asta”, a spus el.

Cu neutralitate, Ucraina ar renunța și la ambiția de a se alătura alianței de securitate NATO, unul dintre motivele pe care Rusia l-a invocat pentru lansarea invaziei în primul rând. În primul rând, garanțiile de securitate: președintele Zelenski a spus clar în interviu că pentru ca un acord să funcționeze, țările occidentale vor trebui să se angajeze la un „acord serios” pentru a sprijini Ucraina.

În al doilea rând, președintele Zelenski spune că Rusia va trebui să se retragă în pozițiile sale de dinaintea invaziei din 24 februarie. După ce a luptat atât de mult pentru a câștiga teren. Acest lucru ar putea fi cel mai greu de făcut pentru Rusia care a suferit pierderi mari pentru a căpăta acel teritoriu.

În al treilea rând, există procesul. Dacă Ucraina ar adopta neutralitatea, președintele Zelenski spune că ar trebui să existe un referendum și modificări constituționale, care ar putea dura până la un an. Președintele rus Vladimir Putin ar fi cu adevărat de acord să înceteze lupta dacă poporul ucrainean ar putea apoi să respingă concesiile cheie pe care le-a extras de la președintele Zelenski?

În schimb sunt mai multe întrebări în spaţiul public. Pentru că nimeni nu știe dacă Rusia urmărește cu totul alt interes în războiul din Ucraina. Interesele Rusiei pot fi în măsură obținerea neutralității Ucrainei, dar pot consta şi în ocuparea teritoriilor vechi.

Negocieri în Turcia între Ucraina și Rusia

Lucrurile prezentate mai sus ar putea fi tranșate într-o nouă rundă de negocieri de pace care are loc în Turcia. În perioada 28 martie – 30 martie, oficialii ucrainieni și ruși se vor întâlni să poarte o serie de discuții despre războiul din Ucraina. Nu se știe dacă vor ajunge la o concluzie pentru că precedentele negocieri au fost un eșec. Au fost negocieri de pace atât în Belarus cât și în Turcia.

Oricum președintele Turciei, Erdogan a avut o convorbire cu președintele Vladimir Putin şi i-a transmis că singura soluţie viabilă este încetarea focului şi asigurarea a mai multor coridoare umanitare.

„Erdogan a remarcat importanța unui încetare a focului între Rusia și Ucraina, implementarea păcii și îmbunătățirea condițiilor umanitare în regiune”, a spus biroul său într-o citire a apelului.

În acest context, vom vedea dacă Ucraina va fi neutră și va mulţumi Rusia. Totuși în tot acest timp bombardamentele din Ucraina continuă iar situația devine dramatică mai ales din punct de vedere umanitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`