Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ucraina anunță că rușii ar pregăti evacuarea forțată a orașului Enerhodar, în care se află centrala nucleară Zaporojie
Ucraina anunță că rușii ar pregăti evacuarea forțată a orașului Enerhodar, în care se află centrala nucleară Zaporojie

Ucraina anunță că rușii ar pregăti evacuarea forțată a orașului Enerhodar, în care se află centrala nucleară Zaporojie

27 dec. 2022, 11:35,
în Razboi în Ucraina

Armata rusă ar pregăti o operaţiune de evacuare forţată şi urgentă în Enerhodar, localitatea în care se află centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi aflată în prezent sub controlul Rusiei. Anunțul a fost făcut de Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei și citat de agenţiile locale, fiind preluate marţi, 27 decembrie, de EFE.

”Ocupanţii (ruşi) se pregătesc pentru evacuarea rezidenţilor Enerhodar. Pentru aceasta, uzina locală de energie nucleară, capturată de ruşi, trebuie să pună la dispoziţie autobuze”, au declarat sursele citate.

Operațiune de evacuare forțată în Enerhodar

Centrul Naţional de Rezistenţă ucrainean anunță că în cadrul acestei operațiuni de evacuare forțată a orașului Enerhodar, ”se plănuieşte transportarea persoanelor (din această zonă) la (punctul de trecere al frontierei din) Djankoi (în Crimeea)”, teritoriu ucrainean ocupat de ruşi din 2014.

”În principiu, ‘evacuarea’ trebuia să fie voluntară, dar, ca de obicei, ocupanţii practică strămutările forţate”, potrivit centrului menţionat.

Reiterăm faptul că Zaporojie este una din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal după organizarea unor simulacre de referendumuri, nerecunoscute de comunitatea internaţională.

Cu toate că Moscova consideră aceste regiuni – situate în sudul şi estul Ucrainei – drept teritorii ruseşti, Rusia nu a reuşit să controleze în totalitate aceste zone, iar armata rusă a fost nevoită să abandoneze ample porţiuni de teritoriu. În acest sens, Centrul Naţional de Rezistenţă a amintit că ruşii au închis postul de control din Vasîlivka, de unde locuitorii teritoriilor ocupate de militarii ruşi plecau către teritoriile controlate de Ucraina.

Conform agenţiei locale Ukrinform, prin aceste măsuri se încearcă o creştere a presiunii asupra civililor, care continuă să reziste în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie.

Totodată, Ukrinform acuză că ”invadatorii ruşi au anunţat că vor să transfere copii la Moscova şi au scos deja circa 200” din această zonă. Sursele mai precizează că centrala nucleară Zaporojie, în prezent deconectată de la reţeaua electrică, a fost un punct de tensiune pentru comunitatea internaţională, după ce a fost atacată în mai multe rânduri în cadrul unor ofensive pentru care ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc.

Nu va exista nici o retragere a trupelor ruse de la Zaporojie

Într-un context similar, amintim că în urmă cu câteva săptămâni, Ministerul rus de Externe pare să fi dat o lovitură propunerilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă demilitarizată și protejată în jurul centralei nucleare Zaporojie. În acest sebs, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a răspuns la o întrebare a unei agenții de presă ruse despre statutul uzinei, care a fost ocupată de forțele ruse de la începutul lunii martie.

Întrebarea agenției de presă a fost formulată astfel: „Șeful AIEA Rafael Grossi a spus că experții sunt aproape de un acord acceptabil între Ucraina și Rusia privind crearea unei zone de securitate în jurul CNE Zaporojie (ZNPP). Cum ați comenta această declarație? Este posibil să transferăm controlul asupra ZNPP unui terț? Este așteptată vizita șefului AIEA R. Grossi în Rusia?”

Întrebare la care, Maria Zaharova a răspuns:

 „Nu se poate vorbi despre nicio retragere de la Zaporojie de sub controlul rus sau transferul controlului asupra acesteia către vreo „terță parte”. Stația este situată pe teritoriul Rusiei și este controlată în totalitate de Rusia. Presupunem că numai noi suntem capabili să asigurăm siguranța fizică și nucleară a centralei Zaporojie.”

Cu toate acestea, acum Ucraina anunță că rușii ar pregăti evacuarea forțată a orașului Enerhodar, în care se află centrala nucleară Zaporojie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *