Prima pagină » International » Ucraina a testat prima sa rachetă balistică. Zelenski a refuzat „să dea mai multe detalii”
Ucraina a testat prima sa rachetă balistică. Zelenski a refuzat „să dea mai multe detalii”

Ucraina a testat prima sa rachetă balistică. Zelenski a refuzat „să dea mai multe detalii”

27 aug. 2024, 18:20, 1 ,
Simona Ciobanu în International

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți, 27 august, că Ucraina a testat cu succes prima sa rachetă balistică fabricată intern, la câteva zile după ce a elogiat crearea unei drone-rachetă cu rază lungă de acțiune, conform AFP.

„Prima rachetă balistică produsă de Ucraina a trecut cu succes testele. Felicit industria noastră de apărare pentru această realizare,” a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă la Kiev. Totuși, el a evitat să ofere detalii suplimentare despre noua armă.

Aceste rachete urmează o traiectorie „balistică”, ceea ce înseamnă că sunt influențate doar de gravitație și de viteza acumulată în momentul lansării.

Ucraina a testat cu succes prima sa rachetă balistică

Pe 25 august, Zelenski a lăudat și utilizarea pe câmpul de luptă a unei noi drone-rachetă cu rază lungă de acțiune, numită „Palianytsia”.

„Ieri, această nouă armă a fost folosită cu succes în luptă,” a scris el pe rețelele de socializare, fără a oferi detalii suplimentare.

Drona, al cărei nume „Palanytsia” face referire la o pâine tradițională ucraineană, a fost dezvoltată în Ucraina pentru a contracara capacitățile ofensive ale Rusiei, a precizat Zelenski. Conform unor videoclipuri apărute pe rețelele de socializare, arma seamănă cu o rachetă echipată cu o pereche de aripi, fiind propulsată de un turboreactor.

Industria de apărare a Ucrainei, deseori susținută prin finanțare și parteneriate occidentale, a cunoscut o dezvoltare semnificativă de la începutul invaziei ruse în februarie 2022. La sfârșitul anului 2023, Zelenski a promis că Ucraina va produce un milion de drone în 2024, esențiale pentru nevoile armatei pe front.

Anunțul recent al lui Zelenski vine la o zi după ce ministrul Apărării, Rustem Umerov, a declarat că Ucraina pregătește un răspuns la atacul masiv cu peste 200 de drone și rachete asupra țării. Umerov a subliniat importanța dezvoltării capacităților de atac la distanță lungă și necesitatea eliminării restricțiilor asupra loviturilor împotriva instalațiilor militare ale inamicului, afirmând că Ucraina își dezvoltă propriile arme pentru a răspunde acestor provocări.

Comentarii
  • Zele nu mai este presedinte ales

    Wow zele ăsta are timp sa mai fabrice si arme. Înseamnă că are bani de la fraierii din Europa… El oricum nu mai este un președinte legitim in Ucraina. Dacă maine ar fi alegeri le pierde garantat. El smecher, ce-a facut? A blocat alegerile 😂😂 de frică sa nu piardă puterea…. stă legat de scaun într-un buncăr si se filmeaza ca un drogat. 🤡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *