Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ucraina a respins ajutorul financiar bilateral oferit de Ungaria. Ce a declarat ministrul de externe ungar

Ucraina a respins ajutorul financiar bilateral oferit de Ungaria. Ce a declarat ministrul de externe ungar

13 dec. 2022, 10:15,
în Razboi în Ucraina

La Bruxelles, ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a declarat că Ucraina a respins ajutorul financiar bilateral oferit de Ungaria. Anterior, Ungaria s-a opus prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană.

Potrivit acestuia, Ucraina i-a spus Ungariei că nu doreşte să negocieze un ajutor finaciar oferit de Budapesta în afara pachetului de asistenţă financiară de 18 miliarde de euru propus de Comisia Europeană.

Ucraina a respins ajutorul financiar bilateral oferit de Ungaria

Ministrul de Externe ungar a declarat că Ucraina nu doreşte alte opţiuni.

„Guvernul (ungar) a alocat pentru Ucraina 187 de milioane de euro în cadrul programului de sprijin de 18 miliarde de euro”, dar ”pentru Kiev cel mai important este ajutorul financiar comun” şi nu doreşte alte opţiuni”, a precizat Peter Szijjarto.

De altfel, acesta a subliniat şi faptul că Ungaria s-a opus ajutorului financiar în valoare de 18 miliarde de euro, în contextul în care asta ar însemna emiterea unei datorii comune de către blocul comunitar. De aceea, a propus ca Budapeste să ofere Kievului suma de 187 de milioane de euro pentru asistenţă militară.

Deşi Uniunea Europeană a încercat să convingă Ungaria să îşi schimbe decizia, cele 26 de state membre au reuşit să ajunge la un acord pentru a debloca ajutorul în valoare de 18 miliarde de euro oferit Ucrainei, chiar dacă exista veto-ul ungar. Suma va fi acumulată prin emiterea de datorie cu garanţii oferite doar de statele membre, nu de bugetul comunitar.

Ungaria s-a opus, prin veto, ajutorului UE în valoare de 18 miliarde de euro pentru Ucraina

Ungaria a fost singurul stat din cele 27 de state membre ai Uniunii Europene care au respins acest ajutor. Decizia a venit în contextul în care la Budapeste se negociază alte dosare, precm aprobarea planului de recuperare pentru ţara central-europeana şi îngheţarea fondurilor europene pentru nerespectarea statului de drept.

În acest sens, UE a căutat o soluţie pentru a continua asistenţă financiară către Kiev.

”Nu am putut adopta pachetul, dar nu ne descurajăm. Ambiţia noastră continuă să fie să începem să trimitem ajutorul Ucrainei la începutul lui ianuarie” 2023, a declarat ministrul finanţelor ceh, Zbynek Stanjura, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, la încheierea unei scurte dezbateri pe această temă care a avut loc la reuniunea miniştrilor europeni de resort (ECOFIN), la Bruxelles.

Ca reacţie la informaţiile de la o reuniune la Bruxelles a miniştrilor europeni de finanţe, Viktor Orban a transmis că este doar fake news, deoarece Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, potrivit agenţiei oficiale de presă ungare MTI, citată de Agerpres.

„Toate ştirile de azi vorbeau despre cum s-a opus Ungaria asistenţei financiare pentru Ucraina. Acestea sunt fake new (ştiri false). Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Niciun veto, niciun şantaj”, a postat el.

Viktor Orban susține că datoria comună a UE nu este soluţie, deoarece își imaginează alt viitor pentru Europa, și anume, unul construit pe state membre puternice, nu pe „mormane” de datorie comună.

„Vrem să convingem, totuşi, statele membre ale UE că datoria comună a UE nu este soluţie. Dacă vom continua să mergem în jos spre o comunitate a datoriei, nu ne vom mai putea întoarce. Noi ne imaginăm un alt viitor pentru Europa. Unul construit pe state membre puternice, în locul unor mormane uriaşe de datorie comună”, a adăugat Orban.

Aşadar, reiterăm faptul că potrivit ministrului ungar de Externe, Ucraina a respins ajutorul financiar bilateral oferit de Ungaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *