Prima pagină » International » Ucraina a primit primul lot de avioane de luptă F-16 de a patra generație, fabricate în SUA
Ucraina a primit primul lot de avioane de luptă F-16 de a patra generație, fabricate în SUA

Ucraina a primit primul lot de avioane de luptă F-16 de a patra generație, fabricate în SUA

31 iul. 2024, 21:42, 2 ,
BZI.ro, în International

Ucraina a primit primul lot de avioane de luptă F-16 de a patra generație, fabricate în SUA, a anunțat miercuri agenția americană de presă Bloomberg, citând surse anonime familiarizate cu această chestiune, scrie The Kyiv Independent.

Anunțul vine la un an după ce „Coaliția pentru avioanele de luptă” (destinate Ucrainei, n.r.) a prins contur la summitul NATO de la Vilnius, la inițiativa danezilor și olandezilor.

Termenul limită pentru transferul avioanelor F-16 era sfârșitul lunii iulie

Termenul limită pentru transferul avioanelor F-16 era sfârșitul lunii iulie, au precizat sursele pentru Bloomberg. Potrivit acestor surse, Ucraina a primit „un număr mic” de avioane.

Dar este de așteptat ca Ucraina să primească cel puțin 79 de avioane F-16 de la Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia, livrările urmând să continue și în anii următori.

„Coaliția pentru avioanele de luptă” s-a angajat totodată să ajute la instruirea piloților ucraineni și a personalului tehnic pentru a opera avioanele.

Însă este neclar deocamdată dacă piloții ucraineni instruiți vor putea utiliza imediat aparatele de luptă sau procesul va mai dura, conform surselor citate de Bloomberg.

Kievul nu a confirmat încă aceste informații.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon este un avion american de luptă de superioritate aeriană

General Dynamics F-16 Fighting Falcon este un avion american de luptă de superioritate aeriană pe care Kievul l-a cerut insistent încă de la începutul invaziei ruse pe scară largă.

Deși unii experți în domeniul apărării nu se așteaptă ca avioanele F-16 să schimbe soarta războiului, acestea pot consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei și pot proteja centrele populate ale țării de bombardamentele zilnice ale Rusiei.

Comandantul forţelor navale ucrainene, Oleksii Neijpapa, a afirmat că avioanele F-16 ce vor fi livrate Ucrainei vor contesta „dominația deplină” a Rusiei pe cerul Mării Negre.

Danemarca și Olanda au indicat anterior că ar permite Ucrainei să lovească cu avioane F-16 ținte din interiorul Rusiei, deși Copenhaga a subliniat că o asemenea acțiune ar „depinde de circumstanțe”.

 

Comentarii
  • Da in sfârșit cu avioanele astea o sa câștige razboiul garantat. 🤣 Așa il câștigau și cu tancurile occidentale si americane acum un an. Ce s-a întâmplat? Au ramas tancurile lui Zele in noroi? Zele, daca nu merge nici cu avioanele astea eu zic să ceri nucleara. Altă variantă nu mai ai 😂 sa moară actoria din tine.🤑

  • o să le dea rușii avioanele jos, ca pe muște, cu pliciul. Pregătirea unui pilot militar pentru RĂZBOI, durează ani! Doar tiriplicii de politicieni și…actori-președinți cred că e ca în filmele cu agentul 007: te sui în avion, îi dai cheie și faci ravagii printre inamici. Piloții ukr. vor muri nevinovați. Ei abia au învățat cum se decolează și se aterizează cu avionul ăsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *