Prima pagină » Actualitate » Ucraina a confiscat Capela Mitropoliților din Cernăuți . Ciolacu tace ca ….. in iarba !
Ucraina a confiscat Capela Mitropoliților din Cernăuți . Ciolacu tace ca ….. in iarba !

Ucraina a confiscat Capela Mitropoliților din Cernăuți . Ciolacu tace ca ….. in iarba !

17 aug. 2024, 16:00, 3 ,
în Actualitate

Starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, a transmis, joi, la finalul Sf. Liturghii oficiate de IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților împreună cu PS Damaschin, episcop vicar și cu PS Atanasie de Bogdania, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu prilejul sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului” că la Cernăuți există o problemă cu capela unde își dorm somnul de veci mitropoliții Bucovinei, potrivit News Bucovina.

Starețul Melchisedec a mulțumit în finalul slujbei celor prezenți, dar și părintelui Vasile Covalciuc, protopop de Storojineț, părintelui Vasile de la Ciudei, părintelui Sergiu, director al școlii de la Hânțești, dar și diacon la biserica din Crasna.

„Aici sunteți foarte mulți crăsneni care ați trecut și ați venit. Să știți că în anii din urmă, alături de părinții care au venit, aveam la hram cam 15-20. Într-un an am avut 37 de preoți slujitori din Bucovina din regiunea Cernăuți”, a spus Arhimandritul Velnic Melchisedec.

Starețul mănăstirii Putna a arătat că în regiunea Cernăuți sunt 123 de sate românești conduse de tot atâția preoți români.

„Acum avem un necaz: Capela Mitropoliților din Cernăuți, unde este cimitirul, a fost luată de la preoții noștri ortodocși români și așteptăm să vedem ce vor să facă cu ea autoritățile. Nădăjduim că Dumnezeu îi va lumina”, a spus Arhimandritul Melchisedec.

Totodată, starețul mănăstirii Putna a menționat că în Capela Mitropoliților își dor somnul de veci toți mitropoliții.

„În Cernăuți- și aș vrea să amintesc lucrul acesta-, în Cimitirul Central din Cernăuți, acolo este îngropat și Dimitrie Onciul, dar și cel care i-a fost lui Eminescu părinte și ajutor, Aron Pumnul, dar și stareți ai Putnei, dar desigur, primii mitropoliți și eu aș zice toți mitropoliții, poate doar Isaia Baloșescu, își doarme somnul de veci aici, lângă altarul Putnei, își dorm somnul de veci în acea Capelă a Mitropoliților”, a concluzionat Velnic Melchisedec, potrivit sursei citate.

În mai 2023, reprezentanții comunității românești din Ucraina au înaintat o petiție autorităților locale din Cernăuți prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la soarta Capelei Mitropoliților Bucovinei din cimitirul vechi al orașului – un important monument istoric unde au fost reînhumați mai mulți ierarhi de seamă ai ținutului: episcopul Dositei Herescu, mitropoliții Teofil Bendella, Teoctist Blajevici, Silvestru Morariu Andrievici, Arcadii Ciupercovici, Vladimir de Repta, Ipolit Vorobchievici, Nectarie Cotlarciuc, potrivit Agenției de știri BucPress din Cernăuți.

Petiția vine ca urmare a deciziei Consiliului orășenesc Cernăuți de a transfera locașul de cult către Întreprinderea comunală municipală „Rezervația istorică și culturală a cimitirului de pe str. Zelena”. Acest lucru a stârnit îngrijorarea comunității românești. Ulterior petiția a fost respinsă.

Sursa: Gazeta de Cluj

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *